Az F1-es mezőny tagjai között is ott a koronavírus?

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, előkészületek
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 09: Preparations are made ahead of the 2020 Australian Formula One Grand Prix on March 09, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Sam Tabone/WireImage)
Vágólapra másolva!
Legalább három, Forma-1-es csapatban dolgozó személy vonult önkéntes karanténba a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Melbourne-ben, miután felmerült nála a koronavírus gyanúja.

Mostanáig csupán amiatt kellett aggódnia az F1-es mezőnynek, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére minden tagja eljut-e a szezon eleji versenyek helyszínére. Az Ausztrál Nagydíjra végül a teljes cirkusz megérkezett, a Ferrari több csapattagja külön engedéllyel hagyhatta el Olaszországot, több istálló pedig szándékosan kisebb létszámmal utazott a biztonság érdekében. Arra viszont egyelőre senki nem gondolt, hogy mi van akkor, ha a szűk közösségként élő és működő F1-es paddockban kezd el terjedni a betegség. Egészen mostanáig, a McLaren és a Haas csapat egy, illetve két tagját ugyanis koronavírus-gyanúval kezdték el vizsgálni.

Nem zavartalan a felkészülés a szezon első futamára Forrás: WireImage/2020 Sam Tabone/Sam Tabone

Az Autosport információi szerint legalább három, F1-ben dolgozó személy vonult önkéntes karanténba, miután a pályán dolgozva koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket produkáltak. Mivel a vírus elterjedése a Forma-1-es csapattagok között beláthatatlan következményekkel járna, a csapatok rendkívül körültekintőek, életbe léptettek egy válságtervet, és az említett személyeket azonnal az Albert parki pálya koronavírus-gyanús esetek kivizsgálására felállított, úgynevezett izolációs egységébe vitték, ahol elvégezték rajtuk a szükséges teszteket.

A hírek szerint a McLaren egy, illetve a Haas két alkalmazottja érintett, akiket a tesztek elvégzése után, azok eredményéig visszavittek a hotelba, ahol önkéntes karanténba vonultak a szobájukban.

Hogy milyen lépéseket tesz a Forma-1, ha valamelyikükről, esetleg mind a hármukról bebizonyosodik, hogy megfertőződött, egyelőre nem tudni pontosan, korábban csak egy közleményt adtak ki ezzel kapcsolatban. „Szakértők elkötelezett csoportja áll szolgálatba a reptéren, a tranzitpontokon és a pályán, hogy megvédje az embereket, koncentráljon a diagnózisra, a gyanús esetek kezelésére és kivonására. A verseny promótere úgynevezett karanténpontokat állít fel a gyanús esetek kivizsgálására."

A Ferrari csapattagjai ma már nem léphetnének be az országba Forrás: WireImage/2020 Sam Tabone/Sam Tabone

Szerdától az ausztrál kormány egyébként megtiltotta az olasz állampolgárok beutazását az országba, ez azonban már sem a Ferrarit, sem az Alpha Taurit, sem a vörösök két partnercsapatát, valamint a Pirellit sem érinti, hiszen addigra minden alkalmazottjuk megérkezett Melbourne-be.

Egy helyi étteremben is felbukkant a vírus

Noha Victoria államban eddig elenyésző számú megbetegedést regisztráltak, egy, az Ausztrál Nagydíjnak otthont adó Albert Park közvetlen szomszédságában található étteremben is felbukkant már a betegség. Helyi források szerint egy koronavírusos tüneteket mutató, korábban Szingapúrban, Egyiptomban, Izraelben és Jordániában is megforduló férfi a helyi hatóságok kérését figyelmen kívül hagyva ahelyett, hogy önkéntes karanténba vonult volna, részt vett az Albert Park Hotel egyik szombati rendezvényén.

Miután kiderült az eset, az éttermet nem nyitották ki újra, a rendezvényen dolgozó személyzetet pedig arra kérték, hogy vonuljon önkéntes karanténba. A férfit végül vasárnap diagnosztizálták koronavírussal, ezzel egyike lett a Victoria államban regisztrált 18 fertőzöttnek. Victoria állam kormányfője kedden közölte, kész extrém intézkedéseket hozni az elkövetkező hetekben, hogy megakadályozza a vírus terjedését, a hétvégi Ausztrál Nagydíjat azonban nem fogják törölni, mert „még nincs itt az ideje ilyesminek."

Renault-alkalmazottak is karanténba kerültek

Ausztrál sajtóértesülések szerint nemcsak a McLaren és Haas-szerelők, hanem a Renault három munkatársa is önkéntes karanténba vonult, miután szintén a koronavírus tüneteit mutatták. Az istálló pilótáinak egy szerdai sajtómegjelenését az utolsó pillanatban törölte a csapat. Egyelőre nem tudni, hogy bármelyik karanténba került csapattagnak pozitív lett-e a koronavírus-tesztje.