Gondban lehet az F1 a vesztegzár miatt, zártkapus lesz a bahreini futam

Forma-1, Bahreini Nagydíj, rajt
MANAMA, BAHRAIN - MARCH 31: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF90 competes during F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 31, 2019 in Manama, Bahrain. The second race of the Grand Prix in the 2019 Formula 1 World Championship take place in Bahrain. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Olaszország drasztikus lépésre szánta el magát a koronavírus visszaszorításának érdekében és vesztegzár alá helyezte Lombardiát és 14 megyét. Az intézkedés a szezonnyitót valószínűleg nem befolyásolja, de a későbbiekre vonatkozóan felvethet kérdéseket, mivel a Ferrari és a Pirelli székhelye is érintett. Nem sokkal ezután a Bahreini Nagydíj szervezői bejelentették: nézők nélkül rendezik az idei versenyt.

Rövid idő alatt jelentős mértékben nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, ami azt jelenti, hogy cikkünk írásának pillanatában már 5883-an betegedtek meg, és közülük 233-an vesztették életüket. Ennek következtében Giuseppe Conte miniszterelnök ma éjszaka bejelentette, hogy további területeket helyeznek vesztegzár alá.

Az intézkedés egész Lombardiát, valamint további 14 északi megyét érint. Az eddigi 50 ezerről így legalább 16 millióra nőtt azoknak a száma, akiket érint a kijárási tilalom, emellett természetesen belépni sem lehet ezekbe a régiókba. A rendelet egészen április 3-áig hatályos. Mindez a Forma-1-es csapatok közül a Ferrarit érinti.

A Ferrari az egyedüli csapat, amelynek a lezárt területen van a székhelye Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Scuderia maranellói központja az egyik lezárt megyében, Modenában található. Az Autosport értesülései szerint a vörösök vizsgálják a kialakult helyzetet,

ugyanakkor valószínű, hogy a legtöbb csapattag már megérkezett, vagy legalábbis elindult Ausztráliába, mielőtt az intézkedés érvénybe lépett volna.

Ráadásul az sem kizárt, hogy amennyiben valaki Olaszországban ragadt, mégis részt vehet az idénynyitón, ugyanis a rendelet fontos feladat ellátása esetén engedélyezi az utazást, arról azonban egyelőre nem esett szó, hogy a Forma-1 annak számít-e.

Amennyiben mégis úgy alakul, hogy a Ferrari alkalmazottainak jelentős része nem tud elutazni Melbourne-be – ahol egyébként ugyancsak szigorú ellenőrzések várnak rájuk –, akkor a futamot vélhetően nem fogják megrendezni. Bár ha szigorúan nézzük Ross Brawn kijelentését, akkor ő csak arról az esetről tett említést, hogy a rendező ország megtagadja a belépést, de vélhetően a kilépési tilalomra ugyanezek a feltételek érvényesek.

A Ferrari mellett a Pirelli lehet még érintett, ugyanis az F1 hivatalos gumiszállítója a teljesen lezárt Lombardia fővárosában, Milánóban található.

Könnyen lehet, hogy a Ferrarihoz hasonlóan már a Pirelli alkalmazottai sem tartózkodnak Olaszországban. Mindenestre az biztos, hogy amennyiben a cég képviselői mégsem tudnak elutazni a szezonnyitóra, az jelentős kérdéseket vetne fel a hétvége lebonyolításával kapcsolatban, hiszen az összes csapat az ő abroncsaikat használja.

Súlyos kérdéseket vete fel, ha a Pirelli munkatársai esetleg nem jutnának el Melbourne-be Forrás: Steven Tee / LAT Images/Motorsport Images

Ha az Ausztrál Nagydíjat sikerül is problémamentesen megrendezni, akkor a Ferrarinak, valamint a Pirellinek a hazajutással kapcsolatban is akadhat gondja. Ha az olasz kormány az F1-es tevékenységet fontos feladatnak minősíti, akkor minden bizonnyal ez sem lesz akadály,

ellenkező esetben viszont nem valószínű, hogy az alkalmazottak vissza tudnak térni Maranellóba, illetve Milánóba.

Az intézkedések nem érintik a másik olasz székhelyű csapatot, az Alpha Taurit, Faenza ugyanis Ravenna megyében található, ahol egyelőre még nem vezettek be ki- és bejárási tilalmat.

„Zártkapus” lesz a Bahreini Nagydíj

Pár órával az olasz miniszterelnök bejelentése után a Bahreini Nagydíj szervezői közölték, hogy az idei futamot nézők nélkül rendezik meg. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy felfüggesztették a jegyeladást, a szervezők pedig végül arra jutottak, hogy nem kockáztatnak.

– olvasható a közleményben. – F1-es versenyt rendező országként hatalmas a felelősségünk abban, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a szurkolók és a versenyzők között.”

Idén nézők nélkül rendezik meg a Bahreini Nagydíjat Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

A döntés hátterében ebben az esetben is a koronavírus áll. Bahrein 85 esettel benne van a húsz legfertőzöttebb országban, és a világ különböző pontjairól érkező szurkolók magukban rejtik a kockázatot, hogy a járvány még komolyabb méreteket öltsön.

A közleményben hozzátették, természetesen a televízió közvetíteni fogja az eseményt. A Bahreini Nagydíjat egy héttel az ausztráliai futam után, március 22-én rendezik meg.