Nem nyugszanak a Ferrari riválisai, bizalmas levelet írtak az FIA-nak

Forma-1, Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, Brazil Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Brazil, #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari Mission Winnow), #16 Charles Leclerc (MCO, Scuderia Ferrari Mission Winnow), | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az FIA közleményben próbálta élét venni a Ferrarival kötött megállapodása körül kialakult botránynak, mindez azonban nem győzte meg a hét, nem Ferrari-motort használó csapatot. Az istállók nyílt levelük után bizalmas levélben fordultak a Nemzetközi Automobil Szövetséghez.

Tovább folytatódik a barcelonai tesztelés utolsó napján kiadott FIA-közleménynek köszönhetően kirobbant botrány a Forma-1-ben, a Ferrari riválisai nem engednek. A BBC információi szerint az a hét csapat, amely nyílt levélben követelte a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA), hogy hozza nyilvánosságra a Ferrarival kötött titkos megállapodás részleteit, egy bizalmas levelet is küldött a szövetségnek. Ennek tartalmát természetesen nem hozták nyilvánosságra, a BBC azonban több, tudomására jutott részletet is közölt belőle.

A riválisok nem hagyják annyiban, választ szeretnének a Ferrari 2019-es motorjának szabályosságáról Forrás: Picture-Alliance/AFP

A nem Ferrari-motoros csapatok egy sor kérdésre szeretnének választ kapni az FIA vörösök 2019-es motorjának szabályosságáról lefolytatott vizsgálatáról. Az FIA-nak és a kereskedelmi jogokat tulajdonló Liberty Mediának szóló levél határidőt is tartalmaz, a csapatok azonban sem ezt, sem egyéb részleteket nem voltak hajlandóak megosztani a BBC-vel, amelynek így is tudomására jutott, hogy milyen témákat feszegetnek az istállók a dokumentumban.

  • miért érezte úgy az FIA, hogy nem tudja bizonyítani a kételyeit a Ferrari motorjának szabályosságáról?
  • miért lett titkos az egyezség ahelyett, hogy nyilvánosságra hozták volna annak részleteit?
  • meg kell-e kérdőjelezni a tavalyi világbajnokság végeredményének sértetlenségét?
  • mit árul el az irányító testület alkalmasságáról a sport technikai szabályainak betartatására vonatkozóan az, hogy nem tudott tényekkel szolgálni a [Ferrari] motor szabályosságáról?

Az FIA csütörtöki közleménye tehát nem volt elég a csapatoknak. A szövetség elismerte, hogy nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani a Ferrari motorjának szabályosságát, majd arra hivatkozott, hogy szabályzata lehetővé teszi a titkos megállapodást az érintett csapattal, ha az „jó hiszemben, a teljes igazságot elmondva őszinte, teljes és állandó együttműködést tanusít."

Binotto tavaly váltig állította, hogy erőforrásuk megfelel a szabályoknak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Többek szerint a technikai szabályzat 2.7-es paragrafusa nyújthatja a legnagyobb fogódzót a hét csapatnak, ez ugyanis kimondja, hogy

Magyarán még ha az FIA nem is tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a Ferrari motorja szabálytalan volt, a Scuderiának kétséget kizáróan kellett volna tudnia bizonyítani, hogy nem az. De nem tudta, ez pedig további kérdéseket vethet fel.