Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány bejelentette, hogy az Olaszországból érkezőknek nem tiltják meg a belépést az országba, de mindenkit szigorúan ellenőriznek. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a Ferrari és az Alpha Tauri is részt tud venni a szezonnyitón, de adott esetben előfordulhat, hogy nem engednek be minden csapattagot.

A koronavírus által okozott nehézségek már az F1-es sajtót is uralják, hiszen a Kínai Nagydíj elhalasztása mellett több másik futam megrendezése is veszélybe került. Ráadásul nemcsak az a veszély áll fenn, hogy a rendező ország lemondja a versenyt, hanem az a probléma is felmerülhet, hogy az Európában leginkább fertőzött Olaszországból érkezők nem léphetnek be az adott állam területére. Ennek kapcsán Ross Brawn kijelentette, hogy csonka mezőnnyel biztosan nem lesz futam.

A mai napon biztossá vált, hogy Ausztráliában nem lesz ilyen akadály, ugyanis Scott Morrison miniszterelnök bejelentette, hogy Kína és Irán után a Dél-Koreából érkezőket sem engedik be, de Olaszországra egyelőre nem vonatkozik a tiltás.

Többek között a Ferrari olasz alkalmazottait is szigorúan ellenőrzik Forrás: Simon Galloway / LAT Images/Simon Galloway/Simon Galloway

Andrew Westacott, az Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatója a 3AW Radio Melbourne-nek azt nyilatkozta, hogy a döntésben nem a sportrendezvények játszottak szerepet, hanem az a tény, hogy az ázsiai országból ötször annyian érkeznek, mint a csizmából.

Ez elsősorban a Ferrarit és az Alpha Taurit érinti, hiszen ezen istállók központja Olaszországban található. Emellett a számos olasz alkalmazottal rendelkező Alfa Romeónál és a Haasnál is fellélegezhetnek, valamint a gumiszállító Pirelli esetében is elhárult az akadály.

A felsoroltak azonban nem nyugodhatnak meg teljes mértékben, hiszen az Olaszországból érkezőket nagyon szigorúan ellenőrzik, és aki nem felel meg, annak megtagadhatják a felszállását a repülőgépre.

Továbbá érkezéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Az intézkedés a versenyzőket vélhetően nem fogja érinteni, mert egyikük sem a csizmaföldön él.

Ha a helyzet nem változik, akkor az Ausztrál Nagydíjat minden bizonnyal meg lehet tartani. Westacott szerint legkésőbb keddig mindenki megérkezik, tehát ha a következő öt napban nem történnek szigorítások, akkor a szezonnyitó biztosan megmenekül.

Annak ellenére, hogy egy futamot már el kellett halasztani, és a hírek szerint az idény első versenyei nincsenek teljes biztonságban, Greg Maffei, az F1-et birtokló Liberty Media ügyvezetője szerint a koronavírus nem lesz nagy hatással a sportágra.

Az amerikai üzletember úgy véli, a nehéz időszak nem lesz annyira hosszú, és ezalatt minél jobban orvosolni kell a felmerülő problémákat, mint például az utazás.

Egyelőre úgy néz ki, hogy idén is elrajtolhat az Ausztrál Nagydíj Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Az olyan jellegű üzletekben, mint az F1 mindig van némi kockázat – idézi az Autosport. – A sanghaji versenyt el kellett halasztanunk, mert a kínai kormány felszólította a promótert, hogy áprilisban ne rendezzék meg a futamot. Ennek ellenére továbbra is megyünk előre, az Ausztrál, a Bahreini és a Vietnámi Nagydíjjal kapcsolatban összességében minden rendben van.”