Vágólapra másolva!
A 2020-as esztendő végére nettó karbonsemlegessé válik a Mercedes Forma-1-es csapata. Lewis Hamilton reméli, hogy ezzel a lépéssel a többi istállót is ösztönözni fogják.

Azok után, hogy a Forma-1 tavaly átfogó tervet jelentett be arra vonatkozóan, hogy 2030-ra karbonsemlegessé válik, a Mercedes F1-es csapata is hasonlóra adta a fejét, ők azonban sokkal korábbi határidőt, az idei év végét jelölték ki erre. Úgy tűnik, hogy Toto Wolff és csapata nem csak az eredmények, hanem a környezetvédelem terén is szeretne az élen járni.

Brackley-ben már át is álltak a megújuló energiaforrásokra Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

A címvédő istálló célja, hogy 2020 végére karbonsemleges legyen mind a Brackley-ben működő F1-es bázissal, mind a brixworth-i motorrészleggel. Előbbi esetében már meg is történt az átállás, utóbbiban az év későbbi részében fog. „Belevágtunk a kihívásba, hogy 2020-ban nettó karbonsemlegessé váljunk” – nyilatkozta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Vannak olyan apró előrelépések, amit a műanyaghasználat terén tehetünk, megpróbáljuk optimalizálni az karbonlábnyomunkat különböző, másfajta üzemanyaggal hajtott generátorok használatával. Csapatként 2020 végére nettó karbonsemlegesek leszünk."

Különösen büszke lehet csapatára Lewis Hamilton, aki egy ideje az F1-es mezőny leghangosabb szószólója a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett, a magánéletben is karbonsemlegességre törekszik.

„Természetes, hogy kritizálhatnak kívülről, részemről azonban úgy érzem, hogy az erősségem, hogy képes vagyok belülről segíteni a változást. Próbálom ösztönözni ezeket a változásokat, amelyekkkel kapcsolatban egy ideje már rendszeresen hallatom a hangomat – mondta a hatszoros világbajnok. – Az unokatestvéreim jövőjére gondolok és arra, hogy milyen világban fognak felnőni. Próbálom használni a közösségi felületeimet és hallatni a hangomat, hogy felhívjam a figyelmet, és pozitív irányba változtassam a környezetszennyező iparágak gondolkodását."

Hamilton a magánéletben is karbonsemleges életmódot folytat Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az F1-es csapatok közül a Mercedes jelentette be elsőként, hogy karbonsemlegessé válik, Hamilton reményei szerint azonban példájukat a többi istálló is követni fogja. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy lehetőségem van nagyon szorosan együttműködni Totóval és a csapattal. Nagyszerű látni, hogy egyre jobbá válik a kommunikáció csapaton belül, ez kulcsfontosságú.

Sok rajongónak talán nem jó ezt hallani, de Hamilton biztos benne, hogy előbb-utóbb az F1 is át fog állni az elektromos motorokra. Minderre azonban csak jópár év múlva kerülhet sor. „Átálltunk a V8-as motorokról [a hibrid erőforrásokra], most pedig harmadannyi üzemanyagot használunk. Nagyon izgalmasak lesznek a jövőbeni fejlesztések. Hogy előbb-utóbb a Forma-1 is elektromos lesz-e? Talán az én karrierem alatt még nem, de utána egészen biztosan, és szerintem nagyszerű jövő áll előtte."