Russell úgy érzi, fejlődött, de továbbra is a leglassabb a Williams

Forma-1, George Russell, Williams, Barcelona teszt 4. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 26: George Russell of Great Britain driving the (63) Rokit Williams Racing FW43 Mercedes in the Pitlane during Day One of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 26, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kétségtelenül jobban indult az F1-es Williams csapat idei éve, mint a katasztrofális 2019-es esztendő, az istálló pilótája szerint ez azonban csak arra lehet elég, hogy ne óriási hátrányban álljanak az utolsó helyen.

Már a barcelonai szezon előtti tesztek elején nyilvánvaló volt, hogy az utóbbi években a mezőny végére visszacsúszó, az elmúlt két szezont a konstruktőri pontverseny utolsó helyén záró Williams istálló jobban indította az idei évet, mint a tavalyit, hiszen akkor el sem tudott készülni az autójával a tesztelés kezdetére.

A csapatnak kimondott célja volt, hogy hacsak másodpercekkel is, de mindenkinél korábban kezdje meg a tesztelést a katalán pályán, annak rendje és módja szerint így George Russell hajtott ki elsőként a bokszból az első nap reggelén. A hat napig tartó tesztelés végén a 22 esztendős pilóta megerősítette, hogy előreléptek, az utolsó helyről azonban szerinte nem valószínű, hogy elmozdultak.

George Russell bizakodó, de nincsenek túl nagy elvárásai Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Williams FW43-as a barcelonai tesztelésen látottak alapján egyelőre még úgy is a mezőny leglassabb autója, hogy Russell a tizedik legjobb köridőt érte el a kétszer három nap során, versenyszimulációja azonban megmutatta, hogy mi is a csapat valós tempója.

– mondta ki kertelés nélkül a második F1-es szezonját kezdő pilóta. – Nem bízzuk el magunkat, de egyértelműen csökkentettük a különbséget. Ez minden, amiben a tél során reménykedhettünk. Melbourne-ben majd meglátjuk, hogy hol is állunk, de ne várjanak minket a Q2-be vagy a Q3-ba, mert bár fejlődtünk, mérsékeltek a várakozásaink."

Kétségtetelnül előreléptek, mindkét versenyző fényévekkel jobb időre volt képes, mint a tavalyi Spanyol Nagydíj időmérőjén a Williams két pilótája, Russell és Robert Kubica. Azt figyelembe véve is jelentős a fejlődés, hogy a teszten lágyabb keverékkel (C5) futották a legjobb körüket, mint a tavalyi spanyol futam leglágyabb gumija (C3).

Russell emiatt abban bízik, hogy ha önerőből nem is lesznek képesek elmozdulni a mezőny végéről, javuló tempójuk arra elegendő lehet, hogy felvegyék a harcot a középmezőny végével, és adott esetben kihasználják a lepattanókat.

„Tavaly, amikor jobban teljesítettünk, mint amire az autó alapesetben képes volt, akkor is tizenkilencedikek lettünk az időmérőn, majd ugyanott végeztünk a versenyen. Remélem, hogy az idén ki tudjuk használni a lehetőségeket, amikor mások hibáznak, mi pedig jó teljesítményt nyújtunk. Tudom, hogy mely területeken léptünk előre, de ezt nehéz számszerűsíteni az ellenfelekhez képest" – nyilatkozta Russell.

Latifi szerint mindenben azért nem tudtak fejlődni Forrás: NurPhoto via Getty Images/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

A tavaly F2-es teendői mellett az istálló tesztpilótájaként tevékenykedő, az idei szezonra Russell csapattársává előléptetett Nicholas Latifi is igyekezett a realitás talaján maradni és kifejtette, van még min dolgozni az idei kocsival. „Vannak pozitív jelek, de akadnak még negatívumok az autóval kapcsolatban, olyan dolgok, amiket ki kell javítanunk.

– figyelmeztetett a kanadai újonc.

Az irány azonban jónak tűnik, a Williams az Alfa Romeónál és a Haasnál is több kört tett meg a teszten, noha Latifi autójában kétszer is elromlott a Mercedes-motor. A csapat ezúttal időben kész lett az autóval, jelzésértékű volt, hogy az első nap reggelén ők hajtottak ki elsőként a pályára. „Hülyén hangzik, de pusztán a tény, hogy minden kész volt időben és vártunk arra, hogy zöldre váltson a lámpa a bokszutca végén, óriási pszichológiai lökést jelentett a csapatnak, különösen a tavaly történtek fényében – mondta Latifi. – Már az első tesztnapon éreztem, hogy előrelépés az új autó, ami versenyzői szempontból nagyszerű, mert elmondhatjuk, hogy a fiúk és lányok által a gyárban végzett kemény munka kifizetődött."