Nem biztos, hogy minden futamon beveti trükkös kormányát a Mercedes

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Barcelona teszt 5. nap
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 27: Valtteri Bottas driving the (77) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during Day Two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 27, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedes egyelőre nem döntötte el, hogy az idei összes Forma-1-es futamon beveti-e a DAS-t, azaz az első kerekek összetartását szabályozó innovatív rendszert.

Kétségtelenül a Mercedes kerékösszetartást menet közben változtatni képes rendszere, a DAS volt az idei F1-es előszezon legnagyobb technikai innovációja, amitől a rivális csapatok szája is tátva maradt, amikor először meglátták azt a monitorokon a barcelonai gyakorlás második napján. A címvédő versenyzői a kormány előre-hátra mozgatásával az első kerekek összetartását tudják szabályozni, ami akár komoly előnyt is jelenthet nekik majd a versenyeken. Hogy mekkorát, azt egyelőre nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy minden futamon be fogja-e vetni a szerkezetet a csapat.

Nem biztos, hogy minden versenyen látjuk majd ezt a mozdulatot a Mercedes pilótáitól

A jelen állás és az FIA szerint szabályos eszközt Valtteri Bottas és Lewis Hamilton is több ízben tesztelte Barcelonában. A finn pilóta elmondása szerint egy idő után már természetessé vált a használata, biztonsági kockázatot tehát nem jelent, viszont még mindig elemzik, hogy mi az ideális módja a működtetésének. „Körről körre többet tanultunk róla, a tesztelés alatt

– összegzett Bottas. – Örülünk, hogy van egy ilyen szerkezetünk az autóban, egy idő után nagyon simán ment vele minden, automatizmussá vált a használata, amihez nem kell sokat gondolkodni."

Ahogy Bottas is említette, az adott pálya jellegzetességén is múlhat, hogy mennyit hozhat a konyhára a DAS a Mercedesnek, ezért

vélhetően minden futamnál külön mérlegelik, hogy bevetik-e.

A melbourne-i idénnyitóval kapcsolatban a finn csak annyit mondott, „nincs rá ok, hogy ne használjuk", Lewis Hamilton viszont már óvatosabban fogalmazott. „Nem használtam valami sokat a teszten, olykor gyakoroltam vele, máskor nem, úgyhogy nem tudom, mennyit fogjuk használni a szezon során" – nyilatkozta a címvédő.

Hamilton úgy érzi, az ő iránymutatása is kellett a DAS megszületéséhez Forrás: AFP/Lluis Gene

A hatszoros világbajnok mindazonáltal örül neki, hogy a Mercedes előállt egy ilyen innovatív ötlettel, a DAS megszületésében pedig magának is nagy szerepet tulajdonít. „Összességében nagyon büszke vagyok a srácok gondolkodására, a mentalitásunk évről évre fejlődik, egyre nyitottabbak vagyunk. A mérnökök gyakran nem ilyenek, hozzászoknak, hogy mindig a biztonságos és megbízható utat válasszák, mert az már a korábban is bevált.

Fantasztikus volt kicsit betörni őket, nyitottá tenni új ötletek iránt. Ez is lehetővé tette, hogy ilyen nagyszerű ötletekkel álljunk elő."