Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas kijelentette, örülne, ha idén  a korábbi évekhez képest hamarabb meghosszabbítanák a szerződését a Mercedesnél. A finn pilóta hozzátette, az is megkönnyítené a helyzetét, ha nem csupán egy évre biztosítanák a jövőjét.

Jóformán még el sem kezdődött a 2020-as szezon, néhány pilótával kapcsolatban már a távolabbi jövőről lehet olvasni. A Ferrarinál ugyan folyamatosan hangsúyozzák, hogy meg szeretnék tartani Sebastian Vettelt, de a négyszeres világbajnok jövője még nem biztosított. Rajta kívül Lewis Hamiltonról is sok szó esik, és a két sztárpilóta mellett még Valtteri Bottas sorsa is kérdéses. A finn versenyző szeretné, ha másképpen kezelnék a helyzetet, mint az előző években.

Bottas 2017-ben csatlakozott a brackley-i istállóhoz, miután Nico Rosberg váratlanul visszavonult. Ekkor a felek egy évre szerződtek, és a 30 éves versenyző helyzete azóta sem változott, hiszen minden alkalommal csak a következő szezonra írtak alá. Az sem segített rajta, hogy a tárgyalásokat sokáig elhúzták, a sajtó pedig rengeteget foglalkozott a témával. Toto Wolff csapatfőnök nemrég kijelentette, idén igyekeznek jobban kezelni a szituációt, és Bottas is ebben bízik.

Bottas idén másképpen intézné a szerződéshosszabbítást Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Biztos, hogy tanultam abból, ahogyan tavaly menedzseltük a helyzetet, és ez a csapatra is vonatkozik – nyilatkozta Barcelonában. – Meggyőződésem, hogy ez az egész simábban, kevesebb felhajtással is megoldható lenne. Kicsit sokat kommunikáltunk kifelé, mindent a csapaton belül kellett volna intézni.”

Wolff korábbi nyilatkozatában elismerte, Bottas teljesítményét minden bizonnyal befolyásolta, hogy jövője viszonylag későn vált biztossá.

Az elmúlt három évben sorrendben szeptemberben, júliusban, illetve augusztusban jelentették be, hogy továbbra is ő lesz Hamilton csapattársa. A finn versenyző reméli, idén nem várnak ennyit.

Bottas bízik benne, hogy ezúttal hamarabb eldől a sorsa, és a Mercedes akár hosszabb távra is lehetőséget ad neki Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Azt is megtanultuk, hogy jobb minél hamarabb meghozni a döntést, nem úgy, ahogyan az tavaly történt – magyarázta. – Ha a procedúra augusztusig vagy szeptemberig elhúzódik, akkor az eltereli a figyelmet, mivel a legtöbb pletyka ebben az időszakban születik.”

Bottasnak azt is felvetették, hogy mi lenne, ha jövője ezúttal nem csupán egy szezonra válna biztossá. A kérdés hallatán a finn pilóta viccesen körbenézett, majd miután meggyőződött róla, hogy Wolff nincs a közelben, elmondta, ez nagyon sokat segítene.

„Nincs abban semmilyen titok, hogy a szerződésem az idény végén lejár. Nyilvánvaló, ha az ember tisztában van azzal, hogy a jövőben mit fog csinálni és a csapatnál is jól érzi magát, valamint az istálló is hosszú távon számol vele, akkor azzal mindenki jól jár.

– magyarázta. Bottas hozzátette, tisztában van vele, hogy az F1-ben nem ilyen egyszerűek a folyamatok, hiszen számos pilóta szeretne üléshez jutni, a csapatok pedig több opció közül akarnak választani.

Bottas idén vélhetően jobb helyzetben van, mint tavaly ilyenkor volt Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Szinte biztos, hogy Bottas idén a tavalyinál kedvezőbb helyzetből indul ezen a téren, hiszen 2019-ben sokkal jobban teljesített, mint egy évvel korábban. Akkor Wolff kijelentette, javulnia kell, hogy maradhasson, ilyesmi pedig ezúttal nem hangzott el. Ennek ellenére érdekes, hogy a 30 esztendős pilóta egyáltalán nem említette meg azt a lehetőséget, hogy csapata 2021-re már nem hosszabbít vele.