Vágólapra másolva!
Toto Wolff úgy véli, a vereséget sokkal nehezebb feldolgozni, mint amennyire a győzelmet élvezni lehet. A Mercedes csapatfőnöke részben ezzel magyarázza, hogy még mindig sikerül fenntartani a motivációt az istállón belül.

Toto Wolff szerint abban a pillanatban, hogy vereséget szenvednek, saját maguk is megfeledkeznek róla, hogy korábban mekkora sikereket értek el. A Mercedes csapatfőnöke ezzel válaszol az egyre többször felmerülő kérdésre, miszerint hogyan lehet fenntartani a motivációt zsinórban hat egyéni és konstruktőri világbajnoki cím után is.

Az osztrák üzletember elmondta, minden szezon előtt igyekeznek olyan célokat meghatározni, amit a szervezeten belül mindenki megért és magáévá tesz. Hozzátette, rendkívül fontos, hogy mindig legyen valami, amiért lehet küzdeni, hogy a motiváció továbbra is fennmaradjon. Ebben a tekintetben nem lát problémát a csapaton belül, aminek szerinte pszichológiai okai is vannak.

Wolff úgy véli, a vereség sokkal fájdalmasabb, mint amennyire a győzelmet élvezik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„A vereség utáni fájdalom sokkal erősebb és hosszabb ideig is tart, mint a győzelem felett érzett öröm – nyilatkozta azon a sajtótájékoztatón, amikor bejelentették az együttműködést az Ineosszal. – Bizonyos értelemben ez az, ami ösztökél bennünket, továbbá annak a gondolata, hogy a vereség után mi magunk is elfeledkezünk arról, hogy korábban mit értünk el.”

Wolff hozzátette, a 2019-es eredmények semmit nem számítanak a következő szezonban, hiszen minden pont és köridő a történelemkönyvek lapjaira kerül, a csapatok pedig a nulláról kezdik el az évet. Éppen ezért idényről idényre óriási kihívással kell szembenézniük.

„Ha úgy vesszük, megvan az oka, hogy miért hat a rekord [a sorozatban megszerzett vb-címeket tekintve], hiszen ezt is iszonyatosan nehéz elérni. Ennek ellenére mi még tovább akarjuk feszegetni a határokat, és úgy vélem, ehhez nagyszerű embereink vannak.”

A Laureust ezúttal nem ők nyerték

Noha a Mercedes az F1-ben mindent megnyert az elmúlt évek során, a rangos Laureus-díj kapcsán ezúttal alulmaradt. A brackley-i istálló a tavalyi rögbi-világbajnokságot megnyerő dél-afrikai válogatottal szemben bukta el az elismerést.

A Mercedes F1-es istállója zsinórban hatodik alkalommal szerepelt a jelöltek között, de az elismerést csupán 2018-ban kapta meg.

Csapatával ellentétben Lewis Hamilton nem távozott üres kézzel a berlini gáláról, hiszen a brit versenyző elhódította az Év férfi sportolója díjat, bár az elismerést a díj történetében először nem egyedül kapta meg, hiszen ugyanannyi szavazatot zsebelt be, mint a hatszoros aranylabdás labdarúgó, Lionel Messi.

Hamilton pályafutása során először vehette át a Laureus Év férfi sportolója díját Forrás: Getty Images for Laureus/2020 Getty Images/Andreas Rentz

„Köszönöm a Laureusnak ezt a fantasztikus díjat! Már az is hihetetlen, hogy ennyi nagyszerű név között szerepelhettem.

– írta saját Instagram-oldalán a 35 éves pilóta, aki Michael Schumacher és Sebastian Vettel után a harmadik F1-es versenyző, aki első helyen végzett a szavazáson.