Vágólapra másolva!
A jelenleg az egész világot foglalkoztató koronavírus-járvány a Forma-1-es Kínai Nagydíj megrendezését is veszélyezteti, már arról is szóltak a pletykák, hogy az orosz futam ugorhat be a sanghaji forduló helyére, ezt azonban a szocsi verseny szervezői tagadták.

Több jelentős kínai sportesemény törlése vagy elhalasztása után az idei Forma-1-es Kínai Nagydíj is veszélyben lehet a koronavírus-járvány miatt. Egy FIA-rendezvény már "áldozatul" esett a járványnak, a Formula E márciusi, sanyai fordulóját nem rendezik meg az eredeti időpontban, vagy elhalasztják, vagy végleg törlik az eseményt. Könnyen előfordulhat, hogy ugyanez vár az április végi F1-es futamra is, Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, valamint Max Verstappen, a bikások versenyzője azonban nem aggódik, és teljes mértékben a Nemzetközi Automobil Szövetség ítélőképességére bízza a verseny megrendezését.

Egyelőre nem biztos, hogy az F1 mezőnye az idén ellátogat Kínába Forrás: Picture-Alliance/AFP

Korábban olyan pletykák is felmerültek, hogy a kínai verseny helyet cserélhet az idei versenynaptárban szeptember 27-én esedékes Orosz Nagydíjjal, amivel biztosítva lenne a 22 futamos szezon, egyúttal Kína is időhöz jutna.

Ezt az eshetőséget az Orosz Nagydíj promótere azonban kizárta.

„Az idei Orosz Nagydíj időpontja tavaly októberben lett lefektetve, és nem változik meg" – nyilatkozta egy szóvivő az Autosportnak.

A sanghaji futam törlése vagy elhalasztása azonban könnyen megtörténhet, hiszen kevesebb, mint 60 nap van már csak hátra az eseményig, a járványhelyzet pedig egyelőre csak fokozódni látszik az országban. Nem aggódik ugyanakkor fölöslegesen a végkifejleten a Red Bull csapatfőnöke. „Jelenleg nem is tudnánk Kínába küldeni senkit, mert nem lehet eljutni oda – nyilatkozta egy londoni médiaeseményen. – Nézzék, az FIA a szabályozó szerv, a Liberty a promóter. Ők felelősek nem csak a versenyzők, hanem a teljes utazó személyzet és a média képviselőinek egészségéért és jólétéért.

Természetesen mi is rajta tartjuk a szemünket a helyzeten, ami napirenden lesz a stratégiai mukacsoport szerdai ülésén, ahol mi is értesülünk a legfrissebb fejleményekről."

Verstappen egyelőre nem foglalkozik azzal, hogy az idén versenyezhet-e Kínában Forrás: Imaginechina/Sky - Imaginechina/Sky

Horner mellett versenyzője, Max Verstappen sem izgatja magát túlságosan egyelőre a kínai helyzettel.

Ahogy Christian is mondta, várunk a döntésre és meglátjuk, hogy mi lesz. Amúgy sem sok dolog miatt aggódom az életben, elvégre csak egyszer élünk."