Leclerc elárulta, mi a legnagyobb erőssége, ami egyben gyengeség is lehet

Forma-1, Azerbajdzsáni Nagydíj, Leclerc, Ferrari
BAKU, AZERBAIJAN - APRIL 27: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari looks dejected after crashing during qualifying for the F1 Grand Prix of Azerbaijan at Baku City Circuit on April 27, 2019 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc egy olyan tulajdonságának számlájára írja tavaly elkövetett hibáinak egy részét, amit összességében erősségnek tart, de olykor gyengeség is lehet.

Noha már Ferrari-pilótának és kétszeres futamgyőztesnek mondhatja magát, nem szabad elfelejteni, hogy a vörösöknél tavaly debütáló Charles Leclerc még mindig csak 22 éves, az idén pedig mindössze harmadik idényét kezdi a Forma-1-ben. A monacói pilóta is elismeri, hogy tavaly több hibát is elkövetett, ami persze az ilyenkor természetes tanulási folyamatnak a része, részben azonban a hozzáállásából is ered.

Olykor igen dühös volt magára Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A tízszeres futamgyőztes Gerhard Berger nyilatkozta korábban Lewis Hamiltonról, hogy a hatszoros világbajnok az utóbbi években abban fejlődött sokat, hogy azokon a napokon, amelyeken nem megy neki, vagy nincs esélye a győzelemre, képes megelégedni a dobogós, vagy simán csak a pontszerző helyezéssel ahelyett, hogy túlerőltetné a dolgokat.

A jelek szerint Leclerc még másképp van ezzel. A Motorsport Magazine megkérdezte tőle, hogy inkább tigrisnek, vagy taktikusnak, F1-es példával élve Gilles Villeneuve-nek, vagy Alain Prostnak tartja-e magát, mire egy "nem tudom" érkezett válaszként. Leclerc ezután kifejtette, hogy kicsit talán az előbbi, ami olykor nem a legelőnyösebb. „Amint autóba ülök, bennem van a gyilkos ösztön, igen. Nem akarok másodikként vagy harmadikként végezni, vagy a negyedik-ötödik helyen. Ezek a pozíciók nem számítanak.

Nagyot rontott például a bakui időmérőn, amikor potenciális első soros indulást dobott el a Q3-ban, majd hazai futamán, Monacóban is, amikor túlságosan erőltette a minél hamarabbi felzárkózást, aminek ütközés lett a vége.

Noha kész tanulni ezekből az esetekből, teljesen megváltozni egyáltalán nem szeretne.

„Nem mindenki fog kedvelni, de ilyen vagyok. Ennek a mentalitásnak vannak pozitív hozadékai is, máskor azonban rosszat tehet. Kontrollálnom kell, de ez a tapasztalattal jönni fog."

A bakui hibája sokba került a Ferrarinak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Leclerc-t versenyzőtársai és a rivális istállók képviselői is nagyra tartják, Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója a Motorsport-Total.comnak például a Ferrari fiatal versenyzőjét nevezte meg, mint a jelenlegi legnagyobb tehetséget a Red Bull kötelékén kívül.