Társoldalunk:

Montoya megmutatta, hogy 44 évesen sem öreg az esporthoz

2020.02.03. 10:38

Ritka, hogy valaki veterán autóversenyzőként képes felvenni a versenyt az esportot hivatásszerűen űző fiatalokkal, a hétszeres F1-es futamgyőztes Juan Pablo Montoyának azonban ez is megy, virtuális versenyt nyert Miamiban.

Juan Pablo Montoya 44 évesen bebizonyította, hogy nem csak a valódi, hanem a virtuális versenypályákon is kiemelkedő teljesítményre képes. A Forma-1-ben 2001 és 2006 között előbb a Williamsnél, majd a McLarennél versenyző, ez idő alatt 7 futamgyőzelmet arató kolumbiai az először megrendezett Miami Fastest Gamer elnevezésű versenyen diadalmaskodott, és győzte le többek között a World's Fastest Gamer tavalyi nyertesét, James Baldwint.

Az F1-es karrierje után az IndyCarban újabb bajnoki címet és indianapolisi diadalt elérő, a Daytonai 24 órást háromszor megnyerő Montoya most már a szimulátoros világban is futamgyőztesnek mondhatja magát. A 44 éves pilóta a Miamiban rendezett viadalon egy virtuális GT3-as Lamborghini Huracánnal utasította maga mögé a többieket az ausztriai Red Bull Ringen.

Montoya 44 évesen megmutatta, hogy nem csak a fiatalok gyorsak a virtuális világbanForrás: Getty Images/2019 Brian Cleary/Brian Cleary

A 24 fős mezőnyben olyan nevek szerepeltek, mint a kiváló esportoló, a McLren F1-es és a Formula E-ben szereplő Mahindra szimulátorpilótájaként is dolgozó, egyben a World's Fastest Gamer első idényét megnyerő Rudy van Buren, vagy a másodi szezon bajnoka, James Baldwin.

A profi esportolók mellett az igazi autóversenyzőket sem csak Montoya képviselte, rajthoz állt a 2017-es Indy 500 harmadik helyezettje, az idei évtől a DTM-ben versenyző Ed Jones, a szintén korábbi IndyCar-pilóta Adrian Fernandez, Emerson Fittipaldi két unokája, Pietro és Enzo, Montoya fia, Sebastian, vagy Rubens Barrichello szintén autóversenyző gyermeke, Eduardo Barrichello is.

A döntőben Montoya a harmadik helyről rajtolt, majd James Davison és Ed Jones kakaskodását kihasználva átvette a vezetést és meg sem állt a kockás zászlóig, menet közben visszaverve Jones támadásait.

Erőfeszítéseit egy 4000 dolláros csekkel jutalmazták, Montoyát azonban nem ez, hanem a virtuális világban kapott élmények dobták fel igazán, gyermeki lelkesedéssel nyilatkozott a győzelméről. „Régóta nem voltam ilyen izgatott a versenyzés miatt. Ebben a szobában minden néző szurkolt valakinek, nagyon klassz és hihetetlen volt. Nem hiszem el, hogy milyen intenzitással versenyeznek ezek a srácok egymással a szimulátorban. Olyan forrónak éreztem a fejem, annyira kellett koncentrálnom. Ed remek munkát végzett, én pedig meg voltam lepve, hogy versenyképes voltam, nem gondoltam, hogy elég gyors vagyok, de sikerült összeraknom a köröket és marha jó volt, meg vagyok lepődve."

Úgy örült, mintha a Forma-1-ben nyert volna

Montoya kiemelte, hogy bár az esportolók nagyon gyorsak, látta azokon, akik valódi pályákon nőttek fel, hogy a versenyszituációkat jobban meg tudták oldani. „A szimulátoros versenyek nagyon jók, a versenyzők rengeteget gyakorolnak. Az egyik, ami szembeötlő volt, hogy a srácok, akik már sokat versenyeztek a valóságban, milyen jól mentek. Kifizetődtek a valódi versenyek. A szimulátoros srácok nagyon jók nyers tempóban, de szerintem ma az apró részletekkel csíptük el őket. Nagyon hiszek benne, hogy a szimulátoros versenyzés hihetetlenül népszerű lesz. A mai egy más szint volt, elképesztő."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK