Társoldalunk:

Kritikák kereszttüzébe került a FIA elnöke a korábbi nyilatkozata miatt

2020.01.28. 12:14

Nem érti az egyre bővülő Forma-1-es versenynaptár miatti kritikákat Jean Todt, az FIA elnöke, akinek legutóbbi nyilatkozata többeknél kiverte a biztosítékot.

Nem talált valami pozitív fogadtatásra Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének nemrég adott nyilatkozata, amelyben a 73 esztendős francia tulajdonképpen azzal igyekezett elejét venni a túl hosszúra nyúló szezon miatt a sportágat érő kritikáknak, hogy közölte: az F1-ben dolgozók inkább legyenek hálásak, hogy a száguldó cirkusz részesei lehetnek, és ne panaszkodjanak. Ez a hozzáállás érthető módon nem nyerte el azoknak a tetszését, akik a legtöbb időt töltik távol a családjuktól egy megterhelő idény alatt.

Todt véleményével aligha értenek egyet az F1-ben dolgozókForrás: AFP/Miguel Medina

Már az idén is rekordhosszúságú, 22 futamot rendeznek az F1-ben, mindezt úgy, hogy a nem is oly távoli múltban még a 19 futam is kirívóan soknak számított. A Liberty Media azonban nem állna meg itt, Chase Carey egyenesen 25 versenyt szeretne. A bővítés ellen sokan tiltakoznak, a leginkább azok a csapattagok, akik már így is családjuktól távol töltik az év nagy részét.

Todt szerint ezeknek az embereknek azonban panaszkodás helyett inkább hálásnak kellene lenniük, amiért az F1 részesei lehetnek.

Elsőként a Haas egyik mérnöke, Robert Dob szólalt fel Todt szavai miatt. „Szerinte örülnünk kellene annak, hogy nem látjuk a gyerekeinket” – nyilatkozta a brazil UOL Esporténak. Ez felháborító. Ez egy olyan ember véleménye, aki pénteken érkezik meg egy versenyhétvégére, majd vasárnap elmegy. Nem tölt annyi időt a pályán, mint mi. Sokunk évek óta csinálja ezt, más munkát találni pedig nem könnyű" – mutatott rá a Haas mérnöke a nehézségekre és arra, hogy a szerelők nagy része már szerdán az adott versenyhétvége helyszínén tartózkodik, azok pedig, akik a motorhome-okat és egyéb felszereléseket hozzák és építik, még korábban érkeznek, ráadásul még a verseny utáni hétfőn is ott vannak.

A szerelők közül a legtöbben alig töltenek otthon pár hetet egy szezon soránForrás: Dmitry Feoktistov/TASS/Dmitry Feoktistov

Szintén nem tetszettek Todt szavai Gerard Quinnek, a korábban a Ford rali-vb-n szereplő gyári csapatánál dolgozó mérnöknek.

Ezt egy olyan ember mondja, aki magángépen utazhat, amit a szövetség fizet. Ha a családunk nem támogatna minket ennyire, teljesen más lenne a motorsport, az FIA-nak meg kell értenie ezt."  

Nem Todt nyilatkozatára reagálva, de korábban Lewis Hamilton is beszélt arról, hogy a sok utazás miatt nehéz megtalálni az egyensúlyt a sportolói karrier és a magánélet között, ezt pedig a személyes kapcsolatok sínylik meg. „Szerintem ezzel a legtöbb sportoló így van. Nekünk talán kicsit más a helyzetünk a sok utazás miatt, rengeteg ideig vagyunk távol, úgyhogy ez talán egy plusz teher, ami nagyon-nagyon nehézzé teszi, hogy rendes kapcsolatokat alakítsunk ki, ha nem tökéletes minden" – mondta a hatszoros világbajnok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK