Megrekedhettek a tárgyalások Hamilton szerződéshosszabbításáról

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Spanyol Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton talks with mechanics in the pit during the first practice session at the Circuit de Catalunya on May 10, 2019 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Olasz lapértesülések szerint a korábban biztosnak hitt szerződéshosszabbítás helyett megrekedtek a tárgyalások Lewis Hamilton és a Mercedes között, mivel előbbinek túl nagyok az igényei.

Az idei pilótakeringő egyik legfontosabb kérdése Lewis Hamilton jövője. A hatszoros világbajnok előtt papíron három reális opció van: marad a Mercedesnél, átigazol a Ferrarihoz, vagy visszavonul. Utóbbi kettő igencsak valószínűtlennek tűnik, így jelenleg leginkább az a kérdés, hogy a címvédő mikor és mennyi időre kötelezi el magát jelenlegi csapata mellett.

Hamilton jelenlegi kontraktusa az év végén lejár, olasz sajóértesülések szerint azonban az utóbbi időben előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Mercedesszel a hosszabbításról. A Corriere dello Sport információi szerint ezek az egyeztetések azonban most megtorpantak, a brit szupersztár ugyanis az eredetinél magasabb igényekkel állt elő.

Hamilton több pénzt szeretne Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Gazzetta dello Sport korábban tényként közölte, hogy Hamilton további két évre, 2022 végéig kötelezi el magát a Mercedesnél, mindezt évi 45 millió euróért. Annak a szerződéshosszabbításnak a részleteit azonban még azelőtt tárgyalták le a felek, hogy Max Verstappen hosszú távú szerződést írt alá a Red Bull-lal, meghiusítva Toto Wolff csapatfőnök állítólagos tervét, aki őt szerette volna Hamilton utódjául, ha a hatszoros világbajnok máshova szerződne, vagy visszavonulna a Forma-1-től.

Most, hogy Verstappen "elvesztésével" Hamilton maradt az egyetlen opciója a Mercedesnek, a brit pilóta került nyeregbe. A Corriere dello Sport és az olasz napilap értesülései alapján a Marca is arról ír, hogy

a hatszoros világbajnok új igényekkel állt elő, két év helyett négy éves hosszabbítást szeretne, az évi 45 millió euró helyett pedig évi 55 milliót (jelenleg 42-t keres),

mindezt ráadásul megfejelné azzal, hogy amennyiben 2024 végén visszavonulna, 2025-től kezdve a Mercedes nagykövete lesz.

Szeretne a visszavonulása után is a Mercedesnek dolgozni Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Mindez vélhetően nem nyerte el Ola Källenius, a Daimler AG vezérigazgatójának tetszését, aki a költségplafon 2021-es bevezetésével azokon a területeken is spórolni szeretne, amelyek nem tartoznak a korlátozás alá, mint például a versenyzők és a kulcsfontosságú csapattagok fizetése.

Mindez persze vélhetően csak az ilyenkor szokásos kötélhúzás és pókerjátszma része, ameddig azonban a Ferrari nem jelenti be, hogy ki lesz Charles Leclerc csapattársa 2021-ben, Hamilton előtt papíron nyitva áll az ajtó, hogy Maranellóba igazoljon. Márpedig a vörösök a 2020-as év közepéig nem kívánnak a versenyzőkérdéssel foglalkozni.