Vágólapra másolva!
Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója szerint hamarosan lezárulnak az egyeztetések a kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatban, és biztosítják a sportág jövőjét a 2021-es szezontól.

Mérföldkőhöz érkezik a Forma-1 és a kereskedelmi jogok tulajdonosa, a Liberty Media a 2020-as szezon során: a tavaly bemutatott és 2021-ben életbe lépő új szabályok után az idén várhatóan lezárják a csapatokkal zajló üzleti tárgyalásokat is. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon a Bloombergnek elárulta, már a végső stádiumnál tartanak.

„A jövő számos elemét rendeztük már. A szabályok, előírások, a költségplafon és ehhez hasonló ügyek már megoldottak” – emelt ki néhány sarokpontot, ami évekig tartó tárgyalások során alakult ki. Amennyiben a Liberty Media megállapodásra jut a csapatokkal az nagy fegyvertény lesz, mert még Bernie Ecclestone-nak is komoly fejfájást okoztak a szerződéshosszabbítások.

Az idén rendeződhet az F1 jövője Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Carey kijelentette, el akarják érni, hogy az esélytelenebb csapatoknak is legyen lehetőségük nyerni, és elismerte, hogy tavaly ez csak három istállónak adatott meg. Az amerikai üzletember hozzátette, a csapatokkal folytatott egyeztetések lényege az volt, hogy felismerték, teljes egyetértésre az F1-ben nem fognak jutni.

„A folyamat természetéből adódóan az ember itt semmivel kapcsolatban sem jut majd egységes álláspontra. Mindenkinek eltérő látásmódja van, ilyenkor őszinte elköteleződést próbálunk elérni, ezeket a véleményeket egy táborba terelni, és eldönteni, hogy mi a helyes a sportág számára. Akadnak majd dolgok, amik tetszenek az embereknek, és lesznek, amik nem” – idézte a Racer.com.

Carey számára nagy siker, ha levezényli az F1 átalakítását Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Carey lehetőségnek tekintette, hogy a csapatokkal közösen megvitathatták a kérdéses pontokat, és közben volt idő arra, hogy felépíthessenek egy önálló kutatócsoportot, ami az FIA-val együttműködve dolgozhat a szabályok kikísérletezésén, így „átgondoltan tehetjük a dolgunkat.” Hozzátette: „Nem áltatjuk magunkat azzal, hogy mindenki mindennel egyetért, de erről szólnak a kompromisszumok.”

A megállapodás sikere kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az F1 jövedelmező maradjon a részvényesek számára. Jeff Wlodarczak, a Pivotal Research elemzője rámutatott, az F1 részvényárfolyama 58%-ot erősödött az elmúlt 12 hónap során, ebben nagy szerepe van annak is, hogy jelentős előrelépés történt a kereskedelmi megállapodások terén is.