Toto Wolff nem esne kétségbe, ha Hamilton elhagyná a Mercedest

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Toto Wolff
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton esetleges távozása egyszerre jelentene problémát és kínálna esélyt a világbajnok istállónak. Az osztrák üzletember kijelentette, addig biztosan nem keresnek új pilótát, amíg a hatszoros világbajnokkal nem egyeztettek a jövőről.

Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződése valószínűleg egészen addig napirenden lesz, amíg a maranellói istálló be nem jelenti Charles Leclerc jövő évi csapattársát, vagy Hamilton nem hosszabbít jelenlegi csapatával.. A brit versenyző többször is találkozott John Elkann-nal, a Ferrari elnökével, aminek hatására igencsak vad híresztelések kaptak szárnyra. Toto Wolff természetesen bízik versenyzője maradásában, de akkor sem esne pánikba, ha Hamilton végül távozna a csapattól.

A Mercedes csapatfőnöke elmondta, egy versenyistálló dinamikusan működik, így elkerülhetetlen, hogy időről időre változások menjenek végbe, ami a személyi összetételt is érinti. Ebben pedig lehetőség is rejlik, ahogyan azt az osztrák üzletember szerint a 2016-os események is megmutatták. Akkor az idény végén Nico Rosberg újdonsült világbajnokként bejelentette visszavonulását, a Mercedesnek pedig gyorsan kellett döntenie az utódjáról.

Wolff szeretné, hogy Hamilton maradjon, de a brit pilóta távozása esetén sem esne pánikba Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha egy pszichológiai előadást hallgatnának, de amikor Nico elment, én rögtön a kínálkozó lehetőséget láttam benne – idézi a Mercedes csapatfőnökét a FormulaRapida.net. – Azt hiszem, azóta bebizonyosodott, hogy végül Valtteri [Bottas] személyében jól választottunk.”

Wolff persze reméli, Hamilton 2020 után is marad a csapatnál, de hozzátette, ez közel sem csak rajta múlik. A 48 éves szakember ugyanakkor leszögezte, egy ennyire fontos csapattag elvesztése „egyszerre rejt magában kockázatot és lehetőséget”.

Wolff kiemelte, Hamilton kétségtelenül a csapat egyik alappillére, ezért az ő álláspontja döntő tényező lesz az istálló későbbi döntésében. Az osztrák üzletember szerint a Mercedesnél mindennél fontosabb az erkölcs és a tisztesség, így ebben az esetben is ezt tartják szem előtt.

Wolff úgy véli, a legfontosabb, hogy jó autójuk legyen, mert így Hamiltonnak nem lesz oka a távozásra, és ők dönthetik el, hogy kivel szeretnének dolgozni. Ebben az esetben pedig továbbra is a hatszoros világbajnok az elsőszámú választásuk.

Hamilton az ötödik vb-címét szerezte a csapat színeiben, de az utóbbi hetekben felerősödtek az átigazolásáról szóló pletykák Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Azt hiszem, amíg képesek vagyunk gyors kocsit és erős motort előállítani, addig mindig lesz lehetőségünk dönteni a versenyzők személyéről” – magyarázta.

A legutóbbi hírek alapján Wolff joggal bizakodhat a brit pilóta maradásában, hiszen a La Gazzetta dello Sport úgy értesült, hogy a 35 éves versenyző közel áll a szerződéshosszabbításhoz. Az istálló jövőjével kapcsolatban viszont nem lehet nyugodt, ugyanis akár az is elképzelhető, hogy 2021-től a Mercedes csupán motorgyártóként lesz jelen a sportágban.