Vágólapra másolva!
Környezetvédők nyomására a német RWE feladta az eredeti tervét, és lemond a lignitbányászatról, ezzel közvetve megmenekült a lebontásra ítélt gokartpálya is, ahol Michael Schumacher pályafutása is elindult. Szövevényes procedúra indul a tulajdonviszonyok visszaállítása érdekében.

Győzelmet arattak a Hambach-erdőt védő zöldek, akiket a német energetikai óriás, az RWE rohamrendőrök segítségével is megpróbált eltávolítani annak érdekében, hogy nyíltszíni lignitbányászat miatt fákat vághassanak ki. Az ügy F1-es vonatkozása az, hogy az RWE feladta a tervet, hogy folytassák a kitermelést, ezzel megmenekült Michael Schumacher egykori gokartpályája is.

A kerpeni létesítmény sporttörténeti jelentősége mellett azért is fontos helyszín, mert a Schumacher család mellett egyharmadrészt a helyi gokartklub volt a pálya tulajdonosa, és az ingatlan eladásával attól tartottak, hogy komoly károkat szenved a tehetségkutatás is. A Schumacher testvérek sikerei után több német versenyző is elzarándokolt és versenyzett is a pályán.

Nem lesz szénbánya a sporttörténeti jelentőségű gokartpálya helyén Forrás: Ferrari

A Kölner Express viszont arról számolt be, hogy bár a kerpeni önkormányzat állítólag semmit sem tett a lebontás megakadályozásáért, a környezetvédők nyomásának köszönhetően megmenekül a pálya is, amit a gokartklub vehet vissza. Az értesülést Guido Steffen, az RWE szóvivője is megerősítette a lap megkeresésére.

„A további terveink szerint a Steinheide fennmaradó területét nem fogjuk bányászatra használni. Ez egybevág Észak-Rajna-Vesztfália kormányzata követeléseivel az RWE felé. Ez alapján azt feltételezzük, hogy a Steinheide-n található gokartpálya is fenntartható marad” – mondta a szóvivő azután, hogy a vállalat elnöke, Rolf Martin Schmitz decemberben kijelentette, nem prioritás a pálya megóvása.

A környezetvédők megállították a lignitbánya terjeszkedését, ez mentette meg a gokartpályát is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Roland Weihrauch

Noha az ingatlant a Schumacher család és a gokartklub is eladta (és Kerpenben sok magánházat is felvásároltak és lebontásra ítéltek), az új helyzet most lehetőséget biztosít arra, hogy visszarendeződjenek a tulajdonviszonyok, ezzel kapcsolatban azonban még nem születtek döntések.

„Tekintettel az új helyzetre, először a gokartklubbal fogunk egyeztetni – mondta Steffen. – Mivel még az újratervezés elején járunk, és ki kell várnunk az engedélyeztetési folyamatokat is, túl korai még végleges megoldásról beszélni.”