Társoldalunk:

Bottast nem lepte meg, hogy Leclerc és Verstappen szerződést hosszabbított

2020.01.22. 07:13

Valtteri Bottas szerint a Ferrari és a Mercedes nem kockáztat azzal, hogy igényt tart Charles Leclerc és Max Verstappen szolgálataira. Elárulta, Lewis Hamilton nem a legjobb barátja, de nincs gondjuk egymással.

Lehűtötte a kedélyeket az F1-es pilótapiacon, hogy december végén Charles Leclerc, majd januárban Max Verstappen is bejelentette maradását jelenlegi csapatánál, a Ferrarinál és a Red Bullnál. Mindkét versenyző jelenlegi szerződése lejár az idei év végén, de lényegesen leegyszerűsítették a helyzetet azzal, hogy az ő nevüket ki lehet húzni a szabadon igazolható pilóták listájáról.

Leclerc és Verstappen után lényegében az maradt az egyetlen igazi kérdés, hogy Lewis Hamiltont el lehet-e mozdítani a Mercedestől, de a legfrissebb sajtóhírek szerint a hatszoros világbajnok is maradhat jelenlegi munkahelyén. Amennyiben ez így történik, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Valtteri Bottas sorsa marad még nyitott.

Bottas negyedik szezonját kezdi a MercedesnélForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A finn pilótának sincs még szerződése 2021-re, de jó hír a számára, hogy átvészelte Esteban Ocon fenyegetését, a következő évek során nem kell aggódnia Verstappen miatt sem, a Mercedes tehetségkutató programjából pedig nem valószínű, hogy George Russellt kiemelik honfitársa, Hamilton mellé.  

Bottas elárulta, nem érte meglepetésként fiatal ellenfelei elköteleződése.  

„Az idei év után minden egy kicsit nyitottabbá válik, [a csapatok] talán azt akarták, hogy legalább az egyik pilótájuk [kiléte] legyen világos, úgyhogy ez nem igazán meglepő – mondta az Ilta Sanomatnak. – Fiatalok, de már megmutatták a képességeiket. A csapataik is tudják, hogy nem kockázatos megtartani őket – tette hozzá. – Így aztán miért ne? Ez jó dolog, stabilizálhatja a pilótapiacot.”

Nem a legnagyobb barátok, de együtt tudnak működniForrás: Daimler AG

A hétszeres futamgyőztes eddig Hamilton árnyékában versenyzett, tavaly sikerült először közvetlenül a csapattársa mögött zárnia a pontversenyt, bár 2019-ben sem volt kérdéses, hogy Hamilton lesz a világbajnok. Noha a finn versenyző olykor nyersen szidta csapattársát a rádión, úgy vélte, ha volt is feszültség köztük, az csak csekélység volt.

„Össze tudtunk dolgozni, pedig sohasem álltunk közel egymáshoz. Keményen versenyzünk, nem voltak egymással nagy problémáink. Természetes, hogy nem a legjobb a barátság azzal, aki ellen az ember versenyez, de a csapat elég óvatosan felügyeli a légkört a versenyzők között” – jelentette ki Bottas.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK