Red Bull: A tavalyi év után nincs kifogás, a vb-címért kell harcolnunk

Forma-1, USA Nagydíj, Verstappen, Red Bull, Pirelli, 2020
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 01: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 locks a wheel under braking during practice for the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 01, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Helmut Marko kijelentette, a Red Bullnak az idei szezon során mindenképpen a világbajnoki címért kell harcolnia. Az energiaitalosok tanácsadója szerint az összetett elsőséghez több mint öt futamgyőzelem szükséges.

Helmut Marko úgy véli, a tavalyi évben mutatott teljesítményük után nem kereshetnek kifogásokat, és a szezon kezdetétől versenyképesnek kell lenniük. Az osztrák szakember szerint ehhez ugyanakkor mind a Red Bullnak, mind a Hondának tökéletesen kell teljesítenie. Max Verstappen hosszabb távon gondolkozik: a holland pilóta szeretné, ha csapata olyan lehengerlő lenne, mint Sebastian Vettellel volt.

A Red Bull 2010 és 2013 között zsinórban négyszer tudott duplázni, vagyis az egyéni mellett a konstruktőri vb-címet is el tudták hódítani. A hibrid korszakban viszont csak keresik korábbi önmagukat. Ugyan a 2015-ös idényt leszámítva minden szezonban legalább két futamot nyertek, a végső győzelem sorsába hat éve nem tudnak beleszólni. Egyéni szinten rendre 100, a csapatok között pedig 200 ponton kívül maradtak a végső győzteshez képest.

Helmut Marko az első futamtól a vb-ért harcolna, amiben Max Verstappen és Christian Horner is kucsszereplő lesz Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

2018-ig ebben nagy szerepe volt a gyenge és megbízhatatlan Renault-motornak, de a tavalyi évben a csapat Hondára váltott. Az előrelépés annak ellenére egyértelmű, hogy a konstruktőri pontszámban nem mutatkozik meg, de ez elsősorban Daniel Ricciardo távozásának köszönhető, hiszen Pierre Gasly és Alexander Albon sem tudta megközelíteni az ausztrál pilóta tempóját.

Verstappen viszont három futamgyőzelemmel és pályafutása legjobb szezonjával bizonyította, hogy a japánok érkezésével igenis javult a helyzet, aminek az osztrák istállónál többször is hangot adtak.

Az elmúlt években a Red Bull sokkal versenyképesebb volt az idény második felében, mint az elején. Marko szerint ezt most nem engedhetik meg maguknak, mert az első pillanattól kezdve szeretnének beleszólni az élen zajló küzdelembe. Az osztrák tanácsadó úgy véli, 2019 után ez már-már elvárás.

A Red Bull tavaly önerőből két futamon tudott győzni, a Német Nagydíj megnyeréséhez nagy szerencse kellett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

„A világbajnoki címért akarunk harcolni, szóval tisztában vagyunk vele, hogy az első futamtól versenyképesnek kell lennünk – idézi a Grandprix247.com. –

Marko hozzátette, ahhoz, hogy a hibrid korszak történetében először legyőzzék a Mercedest, mindkét félnek „abszolút tökéletes csomagot" kell előállítania. Amikor a 76 éves szakembert arról kérdezték, hogy szerinte hány futamgyőzelemre lenne szükségük a világbajnoki cím megnyeréséhez, azt felelte: „Gyanítom, ötnél több kell."

A Red Bull tanácsadójának tavaly is volt egy ehhez hasonló célkitűzése, akkor legalább öt diadalt szeretett volna elérni, de Max Verstappen csak három versenyen tudott nyerni.

Verstappen megismételné a 2010-es évek elején látott Red Bull-egyeduralmat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Verstappen az idei szezonnál hosszabb távon gondolkodik. A holland versenyző múlt héten hosszabbított szerződést a Red Bull-lal, és ennek kapcsán kijelentette, az a célja, hogy visszatérjenek a 2010-es évek elején látott dominanciához.

– nyilatkozta az Autosportnak, majd kijelentette, hogy a jelenlegi Mercedesre hajazó egyeduralmat akarnak kiépíteni. – Igen, ugyanezen dolgozunk. Versenyeket és bajnokságot szeretnénk nyerni.”