Pérez: Ha minden így megy tovább, kiszállok

Forma-1, Belga Nagydíj, péntek, Pérez, Racing Point
SPA, BELGIUM - AUGUST 30: Sergio Perez of Mexico and Racing Point walks in the Paddock before practice for the F1 Grand Prix of Belgium at Circuit de Spa-Francorchamps on August 30, 2019 in Spa, Belgium. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Boldog jelenlegi csapatánál, viszont nem szeretne örökké a középmezőnyben autózni, ezért ha nem javul a helyzet, távozhat a Forma-1-ből Sergio Pérez, a Racing Point versenyzője. Az istálló technikai igazgatója eközben ideges a közelgő szabályváltozások miatt.

Tizedik szezonját kezdi az idén a Forma-1-ben az eddig 176 futamon elrajtoló Sergio Pérez, ebből hetet pedig ugyanannál a csapatnál, a siverstone-i székhelyű Racing Pointnál (korábban Force India) töltött. A 29 esztendős mexikói pilóta tavaly 2022 végéig hosszabbította meg szerződését az istállóval, ami könnyen lehet, hogy az utolsó kontraktusa is a Forma-1-ben, mivel elmondása szerint ha nem változik jelentősen a helyzet, és nem lesz képes az élmezőnyben csatázni, nem fog további éveket a középmezőnyben autózva eltölteni. Hogy mekkora esélye lesz az F1 2021-es reformjaival a felzárkózásra a kiscsapatnak, arra Andy Green technikai igazgató szavaiból csak következtetni lehet, a szakember szerint mindenesetre nem sok, hacsak nem találnak valami olyan megoldást, ami egyből az élre repíti őket.

Pérez 2014 óta van jelenlegi csapatánál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Pérez eddigi pályafutása alatt nyolcszor állt dobogóra az F1-ben, nyernie azonban még nem sikerült, a jelenlegi, három topcsapat által uralt mezőnyben pedig nincs is erre reális esélye a Racing Point színeiben. Hogy 2021-től lesz-e, arra Andy Green, a csapat technikai igazgatójának szavai alapján nagy összegű fogadásokat nem érdemes kötni, Pérez mindenesetre sejtelmes utalásokat tett arra, hogy valami készül.

Amennyiben azonban marad minden úgy, ahogy most van, lehet, hogy 2022-ben láthatjuk utoljára a mexikóit az F1-ben.

„A szabályváltozások adnak reményt és az, hogy tudom, mi történik a csapaton belül. Persze realistának kell lennem, nem versenyezhetek a Mercedesnél vagy a Ferrarinál, ugyanakkor most is fantasztikus helyen vagyok, sok pilóta szeretne ennél a csapatnál lenni, különösen annak tükrében, hogy mi történik a színfalak mögött” – bizakodott, majd hozzátette, hogy amennyiben nem lesz változás, az véget vethet a karrierjének.

Három év a Forma-1-ben nagyon gyorsan elrepül. Nagyon optimista vagyok, kész vagyok a győzelmekért harcolni."

Még három szezont adott magának arra, hogy a győzelmekért harcoljon Forrás: Jerry Andre / LAT Images/LAT Images/Pirelli

Hogy Pérez optimizmusa megalapozott-e, az Green szavai alapján legalábbis kérdéses. A technikai igazgató az idei és a következő évre is szenvedést jósol a csapatnak, ennek okát pedig a 2021-es szabályváltozásokban nevezte meg, amelyekre akkora költségvetéssel, mint amekkora a Racing Pointnak van, jóval nehezebb felkészülni.

– nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – Az idén 2021-re is gondolnunk kell, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül az idei szezont sem. Számunkra jelenleg nincs arany középút, nehéz idők ezek egy kiscsapatnak. Tudjuk, hogy a nagycsapatok rengeteg energiát és erőforrást fognak azokba a területekbe fektetni, amelyeket 2021-től korlátoznak. Ez nagyon idegessé tesz."

Green elárulta, hogy már idén április és május között teljes erővel át fognak állni a 2021-es autó fejlesztésére, amivel sokkal kevesebb erőforrás marad az idei évre, mint azt szeretné,

mindez pedig kényelmetlen helyzetet teremt. A technikai igazgató ugyanakkor azon az állásponton van, hogy nem érdemes a teljes 2020-as szezont feláldozni 2021-ért, ahogyan teszik azt mások, mivel semmi sem garantálja, hogy ez kifizetődik.

Ebben az esetben viszont egy teljes évet fel kell áldozni. Jó esély van arra, hogy valaki nagyon beletalál valamibe, de én nem tudok feláldozni egy teljes évet, mert nincs erre garancia."

Andy Green finoman szólva sem optimista Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Péreznek az egyik nagycsapat dobhatna mentőövet – korábban többször is szóba hozták a Ferrarival – ő pedig biztos benne, hogy amennyiben ajánlat érkezne érte, a Racing Point kész lenne őt elengedni a szerződéséből. „Olyan régóta vagyok ebben a csapatban, tényleg a második családommá vált. Emiatt pedig nem hiszem, hogy bárki boldogabb lenne, ha kapnék egy lehetőséget valamelyik topcsapatban.

De ha nem ez lesz a helyzet, ez akkor is egy fantasztikus csapat, úgyhogy miért is ne kötelezném el magam mellettük hosszú távon. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sikeres leszek itt."