Leclerc: Vettel jobb nálam a versenyeken

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel and Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (back) compete in the Spanish Formula One Grand Prix at the Circuit de Catalunya in Montmelo in the outskirts of Barcelona on May 12, 2019. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc mindenki másnál több, szám szerint hét pole pozícióval zárta a tavalyi szezont, azt tehát aligha lehet kijelenteni, hogy az időmérőkön ne lett volna elég gyors. A versenyeken viszont saját elmondása szerint nem volt az, ebben javulnia kell csapattársához, Sebastian Vettelhez képest.

Nagy kérdés volt a tavalyi szezon előtt, hogy a Saubertől előléptetett Charles Leclerc miként boldogul a Ferrarinál, képes lesz-e felvenni a versenyt a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel. Nos, olyannyira képes volt, hogy az időmérős párharcban és a pontversenyben is jóval rutinosabb csapattársa előtt zárt, ám ettől még két lábbal a földön maradt, hiszen tudja, rengeteg a tanulnivalója Vetteltől. Amellett, hogy elleshet a pályán kívül olyan trükköket a tapasztalt némettől, amelyek a hasznára válhatnak, azzal is tisztában van, hogy mely területen kell fejlődnie csapattársához képest.

Vettel a versenyeken egyelőre erősebb fiatal csapattársánál Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Leclerc és Vettel közös karrierje úgy indult a Ferrarinál, hogy 2018-ban Vettel a legjobb, csapattársa pedig az egyik legrosszabb mutatóval bírt abban a tekintetben, hogy az időmérőkön melyikük képes a legfontosabb pillanatban kipréselni mindent az autóból. Leclerc eleinte tavaly sem volt kimondottan erős a kvalifikáción, a Francia Nagydíjon azonban szemléletmódot váltott, ez pedig annyira bejött neki, hogy bahreini pole pozíciójához további hat rajtelsőséget adott hozzá, az élen zárva a szezont ebben a mutatóban.

A versenyeken azonban érzése szerint nem sikerült ekkorát javulnia, ott Vettel még mindig jobb nála.

„Az első három-négy verseny után azt láttam, hogy inkább az időmérő a gyengém, mintsem a versenyek, úgyhogy elég sokat foglalkoztam az időmérőkkel, a Francia Nagydíjtól kezdve pedig elég nagyot léptem előre, amit jó volt látni – nyilatkozta az Autosportnak. – A futamokon ugyanakkor szerintem még mindig van mit dolgozni.

Leclerc tavaly elkövetett néhány kezdő hibát is, elég csak a bakui időmérős kicsúszására gondolni. Ezek az idén már nem férnek bele, ahogy a csapat bakiai sem, legalábbis, ha világbajnokok akarnak lenni. „Remélem, vagy legalábbis nagyon keményen dolgozom azért, hogy kevesebbet hibázzak, mint 2019-ben. Szerintem csapatként is erre kell koncentrálnunk – szögezte le, majd rátért arra, mit vár az idei évtől. – Mindig nagyon-nagyon nehéz megmondani az első verseny előtt, hogy hol állunk. Valójában a téli tesztelést akartam mondani, de a 2019-es tesztek is sokkal jobban sikerültek, mint az első futam, úgyhogy várni fogunk addig."

Elég érettek a közös munkához Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A Ferrari csapatfőnöke a hírhedt brazíliai ütközés után kijelentette: a történtek ellenére két pilótája között az idén is szabad lesz a verseny a pályán.

Mindettől Leclerc nem várja, hogy megromlik a kapcsolata Vettel-lel, szerinte mindketten elég érettek ahhoz, hogy különválasszák a pályán történteket az azon kívüli dolgoktól.

„Mindketten versenyzők vagyunk, mindketten nyerni akarunk, nem is lenne jó, ha ez másként lenne. Olykor előfordulhatnak súrlódások, de elég érettek vagyunk, hogy tudjuk, ami a pályán történt, az ott is marad, azon kívül pedig más emberek vagyunk.

Emellett pedig természetesen ne lépjük át a határokat a pályán, ahogy tettük azt Brazíliában. Az jó lecke volt mindkettőnknek, és nem fog újra megtörténni."