Berger: Hamilton az egyedüli, aki felérhet Sennához

Forma-1, Lewis Hamilton, Ayrton Senna, sisak, Kanadai Nagydíj, 2017
MONTREAL, QC - JUNE 10: Pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP with a commemorative helmet of F1 legend Ayrton Senna after he beat the previous record of 65 pole positions during qualifying for the Canadian Formula One Grand Prix at Circuit Gilles Villeneuve on June 10, 2017 in Montreal, Canada. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Gerhard Berger, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna egykori csapattársa és barátja jól ismerte a brazil legendát és azt, hogy mire volt képes az autóban, ezért eddig senkit sem emlegetett egy lapon vele, Lewis Hamilton azonban mostanra meggyőzte őt.

Hamilton sosem csinált titkot belőle, hogy gyerekként rajongott a háromszoros világbajnok Ayrton Sennáért, akit a mai napig példaképének tekint, ezt pedig nemcsak hangsúlyozni, de egyedi sisakfestéseivel kimutatni is szokta. Nem véletlen tehát az összehasonlítás az 1994-ben halálos balesetet szenvedett brazillal, ám valószínűleg akkor is sokan párhuzamot vonnának kettejük között, ha Hamiltonra nem lett volna ekkora hatással a tragikus sorsú bajnok. Sennát közelről ismerte egykori jó barátja, a McLarennél három szezont a csapattársaként lehúzó Gerhard Berger, aki az Auto Motor und Sportnak adott interjúban kijelentette: a brazil halála óta Hamilton az első pilóta, akit egy lapon tud említeni Sennával.

Hamilton 2017-ben Senna egyik korábbi sisakját kapta ajándékba, amikor megdöntötte a háromszoros világbajnok pole-rekordját Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton az eredményeivel már régen túlszárnyalta a 26 évvel ezelőtt elhunyt bajnokot, Berger szemében azonban Senna eredményeinek megdöntésekor még nem ért fel a brazil legendához, ellenben mára már egyértelműen bizonyította, hogy megvan benne az, ami Sennában megvolt. „Hamilton nem csak napjaink legjobb pilótája, jó úton van afelé, hogy minden idők legjobbja legyen, minden esélye megvan Michael Schumacher megelőzésére – nyilatkozta Berger. – Gyakran megkérdezik, hogy Hamilton van-e olyan jó, mint Senna. Hosszú ideig nem voltam hajlandó megtenni ezt az összehasonlítást, mivel jól ismertem Sennát.

A hatszoros világbajnokot úton-útfélen éri az a kritika, hogy a Mercedes által alá tett autóknak köszönheti a sikereit,

Berger szerint viszont jó néhány verseny, és talán még vb-cím is volt, amelyet csak azért nyertek meg, mert Hamilton ült a volánnál.

„Az utóbbi két évben a Mercedes nyert pár versenyt, talán még világbajnoki címet is amiatt, mert Hamilton ült az autóban – jelentette ki az osztrák expilóta, aki kiemelt egy fontos tulajdonságot, amelyet az utóbbi években látott megjelenni Hamiltonban. – Valtteri Bottasnak nehezen menne átvenni Hamilton szerepét, aki minden pályán, minden körülmények között előrébb van, az utóbbi években pedig megtanulta, hogy olykor lehet harmadik is. Már megvan a képessége, hogy felismerje, bizonyos napokon kevesebbel is be kell érnie. Fogja a pontokat és azt mondja magának, »a következő futam megint az enyém lesz«. Ez az, ami világbajnokká tesz valakit."

Berger nemcsak csapattársa, de barátja is volt Sennának, amit nem sokan mondhattak el magukról Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Pascal Rondeau

Mivel a Mercedes bajnoka már minden bizonnyal pályafutása utolsó szakaszában tart, érdekes lesz megfigyelni, hogy amikor visszavonul, kik léphetnek a helyébe.

Erre jelenleg alighanem Max Verstappennek és Charles Leclerc-nek van a legnagyobb esélye, ám hogy kettejük közül ki lesz sikeresebb, azt Berger sem jósolta meg.

„Teljesen különbözőek ők ketten. Verstappen agresszívabb és kiszámíthatatlanabb, teljesen apolitikus, kimondja, amit gondol, ráadásul olyan hangosan, hogy azt mindenki hallja. Így is vezet. Leclerc-ről az a benyomásom, hogy nyugodtabb, megfontoltabb versenyző, számítóbb, politikusabb alkat. Teljesen más a kettejük megközelítése, de ugyanolyan magas szinten vannak."