Hamilton nem bánta meg nagy port kavart Instagram-posztját

Forma-1, Olasz Nagydíj, csütörtök, Lewis Hamilton, Mercedes
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 05: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 05, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A tavalyi Japán Nagydíj után tett Instagram-posztja miatt rengetegen támadták Lewis Hamiltont, aki ennek ellenére nem bánta meg, hogy a környezetvédelem fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet, de elismerte, hogy átlépte a határt.

Lewis Hamilton az Auto Motor und Sportnak adott mélyinterjúban visszatekinttett a tavalyi Japán Nagydíj után kiposztolt Instagram-bejegyzésére, amely után rengeteg kritikát kapott. A komor hangulatú posztban a Mercedes világbajnoka azt írta: „úgy érzem, mindent feladok" és „miért zavarjon bármi is, ha a világ romlottá vált, az embereket pedig semmi nem érdekli?" Hamilton az emberek környezetromboló tevékenységeire és a klímaváltozásra hívta fel a figyelmet, valamint javasolta, hogy aki a megoldás részese szeretne lenni, váltson vegán életmódra.

A bejegyzések után kritikák kereszttüzébe került, sokan felrótták neki, hogy olyan sportágban versenyez, amelynek óriási az ökológiai lábnyoma, az egész év során repülővel utazgat egyik futamról a másikra, valamint elég szép luxusautó-gyűjteménye is van, amellyel szintén nem kimondottan a környezetet védi. Visszatekintve a hatszoros világbajnok úgy érzi, tanulságos volt átélnie mindezt, a meggondolatlan bejegyzést azonban nem bánta meg.

Hamilton a környezetvédelem élharcosának számít a Forma-1-ben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

„Ami a szívemen, az a számon. Az egy érzelmes poszt volt, és talán nem túl bölcs, ha megnézzük a reakciókat, amelyek követték – elevenítette fel a történteket Hamilton. – Úgy éreztem, hogy falakba ütközöm és nem lépek előre. Nagyító alatt élem az életem, mindenre reakciók érkeznek, amit mondok vagy teszek. Néha be kell nyelnünk egy ütést, de nem az a fontos, hogy miként esünk el, hanem hogy miként állunk fel a padlóról. Ha végignézünk a karrieremen, voltak nehéz pillanatok, ezek után pedig legtöbbször megnyertem a következő futamot."

Hamilton közismert arról, hogy rengeteget posztol a közösségi médiában, a Forma-1-es pilóták közül toronymagasan neki van a legtöbb követője az Instagramon.

A Japán Nagydíj utáni posztjaival azonban megtanulta, hogy hiába mutat meg sok mindent, van egy határ, amit nem jó átlépni.

„Ilyen az élet. Próbálok nyitott lenni a közösségi médiában és bevonni a követőimet az utazásomba. Azonban van egy határ, és ez volt az. De nem bántam meg, megmutattam, hogy sebezhető vagyok, ez pedig talán nem is olyan rossz dolog."

Megmutatta, hogy ő is csak ember Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Gollnow

Miután többen szembesítették azzal, hogy nem feltétlenül a leghitelesebb szószólója a környezetvédelemnek, Hamilton kifejtette, hogy igyekszik teljesen karbonsemlegessé válni, keveset repülni, valamint autói közül is sokat eladott. Most elmondta: a változás ezzel együtt nem történhet meg egyik napról a másikra, ahogy ő sem egyik napról a másikra állt át a vegán életmódra. A fontos az, hogy az emberek törekedjenek rá.

– utalta a környezetszennyezésre. – Ismerek embereket, akik elhatározták, hogy másnaptól csak növényi eredetű dolgokat esznek. Nekik sokkal nehezebb ezt betartani, mert nagy megterhelés ez a szervezetüknek. A szüleim is most ezt az utat járják, de sokkal radikálisabban, mint én. Nekik nehezebb, mert idősebbek. A bátyám, és még sokan mások is követnek, de nem akarom senkire ráerőltetni ezt. Mindenkinek tudnia kell, hogy mit akar tenni, de ha engem korábban elért volna ez az egész, már korábban meghoztam volna a döntést, [hogy vegán leszek.]"