Mutatjuk a Forma-1 2019-es idényének legviccesebb, legabszurdabb jeleneteit

Forma-1, Lando Norris, George Russell, Brit Nagydíj 2019 sajtótájékoztató
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 11: Lando Norris of Great Britain and McLaren F1 and George Russell of Great Britain and Williams laugh in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 11, 2019 in Northampton, England. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A korábbi évekhez hasonlóan ez a szezon is számos mókás pillanatot tartogatott számunkra. Szilveszter alkalmából pedig össze is gyűjtöttük a Forma-1 2019-es idényének legviccesebb, legabszurdabb jeleneteit.

Hamilton komédiába illő bokszkiállása

Lewis Hamilton és a Mercedes évek óta uralják a Forma-1-et, és az esetek többségében az egész csapat tökéletes gépezetként működik. Azonban még a brackley-i istállónál is emberek dolgoznak, így természetes, hogy időről időre hibáznak.

A Német Nagydíjon megtudhattuk, milyen az, amikor a versenyző ront, a csapat pedig egyáltalán nincs felkészülve a helyzetre. Hamilton magabiztosan vezette az esős versenyt, de több kollégájához hasonlóan ő is megcsúszott a 16-os kanyarban. A brit pilóta Charles Leclerc-rel és Nico Hülkenberggel ellentétben megúszta a kiesést, de az autó sérülése miatt ki kellett mennie a bokszba.

Már ezt sem szokványosan tette meg, hiszen kénytelen volt átvágni a füvön, amiért később meg is büntették. Az igazi fejetlenség viszont csak ezután következett: a csapatot teljesen váratlanul érte a versenyző érkezése, az összevissza szaladgáló szerelők láttán pedig önkéntelenül is a Benny Hill-show-ból ismert klasszikus ugrik be. A brit pilóta végül 50 másodperc után mehetett vissza a pályára.

Frank Williams nem tudta elcsábítani Hamiltont

A Brit Nagydíj hétvégéjén Hamilton egy igazi legendát vihetett el egy élményautózásra, ugyanis az anyósülésen Frank Williams, a Williams istálló társalapítója foglalt helyet. A sportág két ikonikus alakja két kört tett meg egy Mercedes-AMG S 63-assal, és a képek tanúsága szerint Williams élvezte a sebességet.

A legemlékezetesebb pillanat viszont még az elindulás előtt volt, amikor lánya, Claire Williams elmondta, édesapjával arról beszélgettek, hogy két köre lesz meggyőzni Hamiltont egy Williamses szerződésről. A kocsiban ülők jót nevettek a megjegyzésen, a grove-i istálló helyettes csapatfőnöke pedig még rá is tett egy lapáttal, amikor kijelentette, hogy az akkor még ötszörös világbajnok pilóta bizonyára unja már a folyamatos győzelmeket.

Räikkönen cipelteti magát

Majdnem féltávnál járt a Brit Nagydíj első szabadedzése, amikor Räikkönen alatt megállt az Alfa Romeo. A finn versenyzőnek motorhiba miatt kellett idő előtt befejeznie a gyakorlást, 2007 világbajnoka pedig annak rendje és módja szerint kiszállt az autóból.

Ami viszont ezután jött, már korántsem volt szokványos, ugyanis Räikkönen ahelyett, hogy egyszerűen elsétált volna, felült az autójára, amit a pályabírók éppen toltak le az aszfaltcsíkról. A finn pilóta ráadásul nem csupán cipeltette magát, hanem különböző kézmozdulatokkal irányította a kocsin dolgozókat.

– foglalta össze a látottakat David Croft, a Sky Sports kommentátora.

Ricciardo „megríkatta” Norrist

Silverstone-ban Daniel Ricciardónak és Lando Norrisnak az év alighanem legszórakoztatóbb sajtótájékoztatóját sikerült összehoznia. A szokásos csütörtöki eseményen Hamiltontól megkérdezték, hogy miért nem annyira népszerű hazájában, mint Nigel Mansell volt annak idején. A Mercedes versenyzője kifejtette, így is hálás, hogy ennyien szurkolnak neki.

Mondandójának végén a McLaren pilótája felvetette, hogy ennek talán a bajusz hiánya lehet az oka. Mindketten elismerték, hogy ebben a tekintetben nem állnak jól, de Ricciardo nem hagyta annyiban, és megkérdezte, mi a helyzet Norris fanszőrzetével.

A fiatal pilóta először jót mosolygott, de amikor a következő kérdés azt fejtegette, hogy ő és a balján ülő George Russell együtt 40 évesek, kitört belőle a nevetés, szegény újságírót pedig meg kellett nyugtatni, hogy nem az ő felvetésével van probléma. Norris másodpercekig nem tudta abbahagyni a már szinte sírásnak kinéző nevetést, Ricciardo pedig nem gondolta, hogy kérdésével ilyen reakciót fog kiváltani.

Texasban Vettel ellopta a show-t

Sebastian Vettel számára nem alakult jól az USA Nagydíj, ugyanis a 2. helyről induló német pilótának hamar fel kellett adnia a versenyt. A pályán kívül azonban egyértelműen róla szólt a hétvége, ugyanis két emlékezetes pillanata is akadt.

Előbb egy Mercedes-rajongó kisfiút viccelt meg, akinek a fejéről levette a német márka emblémájával ellátott sapkáját, és a sajátját tette fel. A fiatal rajongó ennek még talán örült is, de a négyszeres világbajnok maga mögé hajította az immár feleslegessé váló tárgyat, amin a körülöttük állók jót derültek. A kisfiú azért ezt másképp gondolta, és elindult a számára alighanem felbecsülhetetlen értékű tárgy után.

Később az időmérő edzést értékelte, és mivel a szombat biztatóan alakult számára, ismét kedvet kapott a humorizálásra. A német versenyző texasi akcentusban mondta el, hogy az autó hátulja végre jól viselkedett az utolsó szektorban. Nem ő az első, aki megpróbálta utánozni a helyiek kiejtését, korábban Ricciardo is megtette ugyanezt.

Norris ráijesztett a kosarasra

A Kanadai Nagydíjon Norris vitte el élményautózásra a különböző hírességeket. Az egyikük a jelenleg a Miami Heatben játszó, de akkor még a Philadelphia 76erst erősítő kosárlabdázó, Jimmy Butler volt, aki igencsak mókásan reagált a megpróbáltatásokra.

Már a kör elején elkezdett kiabálni, és nyugalomra intette a McLaren versenyzőjét. Később arra panaszkodott, hogy túl gyorsan mennek, ám Norris közölte, hogy ez nem igaz. A brit pilóta a kör végén még az ablakot is lehúzta arra az esetre, ha Butler kiürítené gyomra tartalmát. Ez végül nem történt meg, de az amerikai kosaras mosolya nem volt őszinte a kiszállásnál.

Räikkönen csak a repülőket mutatta

Hamiltont az idei szezonban csupán kétszer büntették meg (ha nem számítjuk, hogy a Német Nagydíj harmadik szabadedzésén elvették az egyik körét). Az egyik a már részletezett hockenheimi eset volt, de ezt időrendben megelőzte az Osztrák Nagydíj időmérő edzése, ahol Räikkönen feltartása háromhelyes rajtbüntetést ért.

A Jégember már közvetlenül az incidens után félreérthetetlenül jelezte, hogy mit gondol a brit pilóta helyezkedéséről, ugyanis jól láthatóan felmutatta a középső ujját. A kvalifikáció után a Sky Sports műsorában megkérdezték a történtekről, az Alfa Romeo versenyzője pedig annyit mondott, hogy csak a repülőket mutatta kollégájának.

Sainz és a „zenecsatorna”

Carlos Sainz a középmezőny kimagaslóan legjobban teljesítő pilótája volt. A spanyol versenyző Max Verstappen mindkét csapattársánál, Pierre Gaslynál és Alexander Albonnál is több pontot szerzett, így a világbajnokság 6. helyén végzett. A McLaren pilótájáról onnan lehetett tudni, hogy elégedett aznapi teljesítményével, hogy a csapatrádión keresztül elkezdte énekelni a klasszikus Sade-szám, a Smooth Operator refrénjét.

A Magyar Nagydíjon Sainzot az 5. pozícióban intették le, így a 25 éves versenyző ismét dalra fakadt. Ezúttal azonban mérnöke rátett egy lapáttal, és megkérte pilótáját, hogy ellenőrizze a rádiót, mert megint befogtak egy zenecsatornát. Sainz persze tovább folytatta az éneklést.

Ricciardo zavarba hozza Leclerc-t

Nem Sainz volt az egyetlen, aki adott esetben énekléssel hívta fel magára a figyelmet. Ricciardo, a mezőny egyik, ha nem a legnagyobb mókamestere a Japán Nagydíj után sokadszorra is kitett magáért. A Renault pilótája interjú közben kezdett dalolni, ráadásul a riporter is vele tartott.

Ezzel csupán annyi volt a probléma, hogy pár méterrel arrébb Leclerc szintén nyilatkozott. A Ferrari versenyzőjét olyannyira zavarba hozta az ausztrál pilóta, hogy hátra is fordult megnézni, mi zajlik mögötte. Az őt kérdező újságíró pedig felvetette, hogy esetleg csatlakozhatna kollégájához, de a monacói versenyző kijelentette, ehhez nincs elég jó hangja.

Norris és a huplis austini pálya

Az USA Nagydíjon talán a rendkívül huplis pálya nehezítette meg leginkább a pilóták dolgát. Főleg az első szabadedzésen szenvedtek, aminek többen hangot is adtak. Közéjük tartozott Norris is, ám ő egy kicsit másképpen tette ezt meg. Amikor a versenymérnöke arra kérte, hogy a rádió ellenőrzésének céljából mondjon valamit, a McLaren pilótája FISHER Stop It című számának az egyetlen, ismétlődő sorát kezdte énekelni.

„Fel-le, ide-oda zötykölődöm, mint egy hullámvasúton” – hangzik a szöveg magyar fordításban.

Bottas klasszikussá vált nyilatkozata

Valtteri Bottas kiválóan kezdte a szezont, ugyanis megnyerte a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat. Persze a sérült autóval küzdő csapattársa ellen nem volt nehéz dolga, viszont a finn versenyzőnek így is sokat jelentett ez a győzelem, miután tavaly egyszer sem tudott felállni a dobogó legfelső fokára. Sokan kételkedtek benne, hogy a Mercedes pilótája képes lesz-e javulni az idei szezonra.

Miután átszelte a célvonalat, rögtön érződött a hangján, hogy hatalmas teher került le a válláról. Miután megköszönte a csapatnak a hétvégi munkát, elhangzott a szállóigévé vált mondat: „Mindenkinek, akit érint!” – kezdte, majd a címzetteket nem túl szalonképes módon küldte el melegebb éghajlatra.

Bottas üzenetét természetesen azonnal felkapták, és rengeteg mém született belőle. Olyannyira, hogy a finn pilóta később saját magát is idézte, igaz, „apró” változtatással. Az USA Nagydíjon Hamilton megszerezte hatodik világbajnoki címét, de az ünneplésből csapattársát sem hagyták ki. A 30 éves pilótának elmondták, hogy már két futammal a vége előtt több pontot szerzett, mint a teljes tavalyi idényben. „Mindenkinek, akit érint: köszönöm!” – válaszolta.