Kubica élete legfontosabb fejezetét zárta le az F1-es visszatéréssel

Forma-1, Monacói Nagydíj, csütörtök, Robert Kubica, Williams
Robert Kubica (POL) Williams Racing. Monaco Grand Prix, Wednesday 22nd May 2019. Monte Carlo, Monaco.
Vágólapra másolva!
Robert Kubica élete legfontosabb fejezetének végére tett pontot azzal, hogy az idei szezonban versenyzőként is visszatért a Forma-1-be, ahol ugyan nem szerepelt jól, mégis úgy érzi, megérte visszajönnie.

Továbbra sem tisztázott Robert Kubica jövője, a lengyel pilótát a legutóbb az Alfa Romeóval boronálták össze, mint az istálló jövő évi fejlesztőpilótája, emellett pedig vélhetően a német túraautó-bajnokságban (DTM) fog versenyezni a BMW színeiben. A lengyel veterán a Williams istálló egyetlen pontjának szerzőjeként zárta minden valószínűséggel utolsó Forma-1-es idényét, amelyben 21-0-s vereséget szenvedett az időmérőkön újonc csapattársától, ennek ellenére úgy érzi, megérte visszatérnie a száguldó cirkuszba.

Nem úgy alakult a visszatérés, ahogy remélte, de nem bánta meg Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

Kis híján végzetes 2011-es ralibalesete után maga Kubica sem gondolta volna, hogy egy napon még újra a Forma-1-ben fog versenyezni, sérülései ugyanis igen nehézzé teszik, hogy egy F1-es autó cockpitjéhez hasonló szűk helyen végezze a munkáját. Ennek ellenére a Renault 2017-ben lehetőséget adott neki előbb egy privát, majd a Hungaroringen rendezett kollektív teszten, hogy aztán a Williams szerződtesse tartalékpilótának 2018-ra, az idei szezonra pedig főállású versenyzővé nevezze ki.

A baleset és a visszatérés között eltelt 8 évre Kubica úgy tekint, mint élete legfontosabb időszakára.

„Mondhatjuk, hogy megtört voltam, őszintén mondom, és szerintem azzal, hogy visszatértem a Forma-1-be,

Aztán amint az ember visszakerül az F1-be, újra megnyitja, vagy folytatja ezt a fejezetet, amit Forma-1-nek hívnak, és amit jelen esetben nehéz így hívni, mert nagyon komplikált volt a szezon."

Élet és halál között lebegett, végül sikerült megmenteni az életét 2011-es ralibalesete után Forrás: AFP/MEDIAGOLD/Tommaso Marinelli

Legjobban maga a versenyzés hiányzott neki az idén, a rettentően gyenge Williamsszel ugyanis legfeljebb csapattársával, George Russell-lel szállhatott harcba a futamokon. Ennek ellenére nem bánta meg, hogy visszatért, ami korábban szerinte is „szinte lehetetlennek" tűnt. „Olyan ember vagyok, akit a kihívások éltetnek, azért élek, hogy elérjem a céljaimat és végigmenjek az utamon. Ha sok évnyi távollét után visszatérek az F1-be, az azt jelenti, hogy ez volt a célom.

Az idei teljesítménye, még ha a Williams nehézségei némiképp árnyalják is a képet, egyetlen csapatot sem győzött meg arról, hogy érdemes lenne őt versenyzőként alkalmazni, fejlesztői képességeit azonban többen is nagyra értékelik, nem véletlen, hogy a Haas, a Racing Point, és a jelek szerint az Alfa Romeo is szívesen alkalmazná ebben a szerepben. Emellett versenyezni is szeretne, amire jelenleg a DTM-ben lehet a legnagyobb esélye.

Úgy véli, hogy idei teljesítménye amennyire segíthette a pályafutását, ugyanannyira árthatott is a megítélésének.

„Az utamon vissza a pályaversenyzéshez soha nem gondolkodtam a hosszú távú karrieremen. A személyes elégedettség vezérelt, szerintem ez így is marad életem hátralevő részére.

Szerencsére még mindig vannak, akik tisztelnek és elég nagyra értékelnek és tudják, hogy nem csak versenyzőként, hanem emberként is jó teljesítményre vagyok képes."