Ferrari: Helyes volt hagyni, hogy Vettel nyerjen Szingapúrban

Forma-1, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Szingapúri Nagydíj
SINGAPORE, SINGAPORE - SEPTEMBER 22: Charles Leclerc of Ferrari and France and Sebastian Vettel of Ferrari and Germany during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 22, 2019 in Singapore. (Photo by Peter J Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto továbbra is jó döntésnek tartja, hogy a Szingapúri Nagydíjon nem alkalmaztak csapatutasítást, miután váratlanul Sebastian Vettel került az élre és meg is nyerte a versenyt Charles Leclerc kárára. A csapatfőnök szerint ez fontos üzenet volt Vettel felé.

Kulcsfontosságú döntésnek tartja Mattia Binotto, hogy a Ferrari nem alkalmazott csapatutasítást a Szingapúri Nagydíjon, amit egy korai bokszkiállásnak köszönhetően Sebastian Vettel nyert meg. Az előző két versenyen Spában és Monzában csapattársa, Charles Leclerc győzött és a városállam nagydíját is vezette a pole pozícióból indulva, de Vettel a maga javára fordította a taktikát.

Binotto szerint mindez azért történt, hogy Vettel megelőzhesse az akkor még 2. helyezett Lewis Hamiltont, de a húzás olyannyira bejött, hogy a kerékcserék végén a német pilóta az élen találta magát. A rádióforgalomból érződött, hogy Leclerc azt várná, a csapat engedje vissza őt az élre, de ez nem történt meg, így a négyszeres világbajnok véget vetett a bő egy éve tartó győzelmi aszályának.

Vettel több mint egy év után nyert futamot Szingapúrban Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

Az idény során nem először alakult ki érdekellentét a két versenyző között. Binotto korábban elismerte, az év elején nem mindig kezelték jól a helyzetet, de ebben a konkrét esetben megvédte a csapat által hozott döntést. Az 50 éves szakember szerint Vettel számára rendkívül fontos volt ez a diadal és megerősítette a német pilóta bizalmát a csapat felé.

– nyilatkozta az Autosportnak. – A szingapúri verseny kulcsfontosságú volt számára, nemcsak a győzelem, hanem a csapat irányába táplált bizalma miatt is. Innentől kezdve tudta, hogy szükség esetén számíthat ránk.”

Vettel a Ferrari idei harmadik futamgyőzelmét szerezte Szingapúrban, meglepő módon egy lassú pályán Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Az ünneplés alatt látszott, hogy Vettelnek mennyit jelentett a diadal a balul sikerült első félszezon után. Tavasszal és nyáron ugyanis az esetek többségében az autó meg sem közelítette a Mercedes tempóját, a nyári szünet előtt pedig már úgy nézett ki, hogy a Red Bull is előttük van. Ráadásul Vettel hibáival tovább súlyosbította a helyzetet. Binotto elmondta, a német versenyző folyamatosan kereste a kiutat.

– magyarázta. – Leclerc személyében pedig gyors csapattársat kapott, ami szintén okozott neki némi fejfájást. A fejlődés érdekében mindig elemezte az adatokat, folyamatosan vizsgálta, hogy melyik szektorban lassabb vagy gyorsabb. E téren nem volt érzelgős.”

Az autó javulásával Vettel időmérős teljesítménye is jobb lett Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A szezon második felére az autó jelentősen feljavult, főleg a kanyarsebességet tekintve. Az első 12 időmérőn Vettel átlagos helyezése (nem számítva a technikai hibával végződő spielbergi és hockenheimi kvalifikációkat) 3,7 volt. ősszel ez a szám 2,56-ra csökkent. A képet árnyalja, hogy az átlagos pontszám tekintetében 13–9,33 az állás, de Binotto így is elégedett pilótája őszi teljesítményével.

„Amikor megbízott az autóban, mindig gyors volt – szögezte le. – A versenytempója szinte megegyezett Charles-éval, aki az időmérőkön jobban szerepelt. Összességében azt gondolom, hogy dicséretet érdemel azért, ahogyan reagált a nehézségekkel teli első félszezonra."