Vágólapra másolva!
Bernie Ecclestone, az F1 korábbi ügyvezető igazgatója az idén sem maradt adós szokásos karácsonyi képeslapjával, amivel jókorát szúrt oda az egykor általa irányított sportágnak és a Kanadában Sebastian Vettelt megbüntető sportfelügyelőknek.

Talán nem is tudná rendesen megünnepelni a karácsonyt a Forma-1 közössége, ha nem kapná meg jól megszokott karácsonyi képeslapját Bernie Ecclestone-tól. A 89 esztendős üzletember tavaly egy igen sejtelmes kártyával jelentkezett, aminek lényege az volt, hogy utódai lényegében ugyanazokkal a gondokkal küzdenek, amikkel korábban ő, miközben ő már csak távolról figyeli a történéseket. A Liberty Mediánál gyaníthatóan nem sokat kellett magyarázni a tavalyi lapot, ahogyan valószínűleg azt sem kell, hogy Ecclestone mit akar mondani az idei karácsonyi üdvözlettel.

Ecclestone 2019-es karácsonyi üdvözlőlapja Forrás: Bernie Ecclestone

Mióta lemondatták a száguldó cirkusz éléről, Ecclestone a tőle már korábban is megszokott kendőzetlen stílusban számos alkalommal kritizálta az F1 jelenlegi vezetését és azt az irányt, amerre szeretett sportága tart.

Egy dolog azonban igazán felbosszantotta őt az idén: Sebastian Vettel montreali büntetése, amivel megfosztották a négyszeres világbajnokot a futamgyőzelemtől.

Mr E teljességgel szükségtelennek és helytelennek nevezte azt, szerinte a büntetés megtörte Vettelt, akivel egyébként baráti kapcsolatot ápol.

Vettel kanadai büntetése Ecclestone-nál is kiverte a biztosítékot Forrás: Daimler AG/LAT Images

Vélhetően ez az eset ihlette az idei képeslapot, amelyen a versenyhétvégék péntekjén megszokott versenyzői eligazítás látható. A felügyelők, élükön a montreáli incidens után sokat kritizált Emanuele Pirróval, a szabályokról tartanak fejtágítást a velük szemben ülő pilótáknak. A felsorolt pontok a következők.

  • A verseny rajtja előtt olvassák el a szabálykönyvet!
  • Nem szeljék át a vonalat, mindegy, hogy az milyen színű és hol található!
  • A versenymérnök és versenyző közötti üzeneteket ügyvédek vizsgálják meg.
  • Amennyiben balesetet szenved, hibáztassa a másik versenyzőt!
  • Ne kapják versenyzésen azért, hogy elkerülje a kizárást!
  • Ne gondolkodjon, kövesse a csapatutasítást!
  • Ha a felügyelők kikérdezik, legyen őszinte az arckifejezése!

Az egyes pontokat elolvasva aligha marad kérdőjel bárkiben is arról, hogy Bernie Ecclestone mit gondol arról, hogy mennyire hagyják versenyezni a pilótákat napjaink Forma-1-ében.