A Ferrari őszi győzelmei megváltoztatták a hangulatot a Mercedesnél

Forma-1, Olasz Nagydíj, Leclerc, Ferrari, Hamilton, Mercedes
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 08: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 on track during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 08, 2019 in Monza, Italy. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kifejtette, mennyire nehéz ennyi éven át fenntartani a sikeres szereplést a korszak meghatározó F1-es csapatánál, és még a legnagyobb sikerek között is gyorsan változhat a csapaton belüli helyzet. Az osztrák üzletember szerint fontos, hogy az istálló meghatározó alakjai együtt maradtak, ugyanakkor ez nem lehetett gátja a fejlődésnek. 

A hibrid-korszak kezdete óta a Mercedes uralja a Forma-1-et, azóta az összes egyéni és konstruktőri világbajnoki címet elhódították. Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke úgy véli, a tartós sikerhez elengedhetetlen volt, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt az egység és a dinamikus fejlődés között, valamint a motivációt is fenn kellett tartaniuk.

A Forma-1 történetében a Mercedes tudott először zsinórban hatszor duplázni, vagyis mind az egyéni, mind a konstruktőri bajnoki címet elhódítani. A brackley-i istálló 2014 óta legyőzhetetlen, ráadásul soha nem kellett várniuk az utolsó futamig, hogy matematikailag is bebiztosítsák mindkét elsőséget.

Wolff szerint meg kellett találniuk az egyensúlyt az állandóság és a fejlődés között Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Amellett, hogy a pilóták szinte kivétel nélkül hozzátették a maguk részét, a kezdeti sikerek egyértelműen a motorerőnek voltak köszönhetőek, de az évek során az autó is rengeteget fejlődött. Ahogyan a riválisok egyre jobban megközelítették a Mercedest, úgy kapott nagyobb szerepet a mindenkinél hatékonyabb csapatmunka. „Úgy vélem, megvan az oka, hogy miért ilyen nehéz sorozatban ennyi világbajnokságot nyerni” – idézi Wolffot a Motorsport.com olasz kiadása. – Nyilván fontos, hogy egységesek és kompaktak maradjunk, de figyelembe kell venni, hogy a csapat dinamikus szervezet, amelynek fejlődnie kell.”

Az osztrák üzletember ki is fejtette, hogy ezalatt pontosan mit ért.

– magyarázta. – Ezt rendkívül nehéz átültetni a gyakorlatba, de szerintem mi remek munkát végeztünk ilyen téren.”

Wolff a motivációról is beszélt, amit folyamatosan fenn kellett tartaniuk. A Mercedes csapatfőnöke úgy véli, mindig megfelelő célokat kell kitűzniük maguk elé, ami az idei szezon előtt egyértelműen adta magát. „2014 óta minden évben ambiciózus célokat állítunk fel, olyanokat, amelyek inspirálnak minket – folytatta. – 2019-ben zsinórban hatodszor is duplázni akartunk, mert ezt korábban nemhogy a Forma-1-ben, de ha nem tévedek, az egyetemes sportban sem sikerült megvalósítani. Ez volt az, ami akkor is motivált bennünket, amikor a dolgok nem úgy alakultak, ahogyan azt elterveztük.”

A Mercedesnél a motivációt is folyamatosan fenn kellett tartani Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedesnek volt is néhány nehéz hétvégéje, a hockenheimi futam például Lewis Hamiltonnak és Valtteri Bottasnak is nagyon rosszul sikerült, de a brackley-i istállónál annak sem örülhettek, hogy a nyári szünet után a Ferrari zsinórban három versenyt nyert.

Wolff bevallotta, ebben az időszakban érezhetően megváltozott a légkör.

„Ekkor hirtelen más lett a hangulat a gyárban – emlékezett vissza. – Meglepően hangzik, de minden részlegen lehetett hallani egyfajta zsongást. A nehéz hétvégék után éreztem, még keményebben akarnak dolgozni, hogy a megfelelő irányba kerüljünk.”