Vágólapra másolva!
Nincs alternatívája Mick Schumachernek arra az esetre, ha nem lesz sikeres a versenyzés terén. Családjának tekinti a Ferrarit, mentorának pedig Sebastian Vettelt tartja.

A 2020-as szezon egyik nagy talánya, hogy ezúttal is sikerül-e Mick Schumachernek az, amit már az F4-ben és az F3-ban is mutatott, és az első, gyengén sikerült F2-es szezon után a Forma-1 utánpótlás-bajnokságában is sikeressé válik.

Erre nagy szüksége lenne, mert az idén már F1-es tesztlehetőségeket is kapott, de az F2-es eredményei alapján nem érdemelt versenyzői lehetőséget. Arra viszont jó volt az idei év, hogy kipróbálhatta a Ferrari SF90-est, a Sauber C38-ast, valamint édesapja két legendás Ferrariját, az F2004-est és az F2002-est. Utóbbit ráadásul Fioranóban, a gyár tesztpályáján.

Michael Schumacher és a Ferrari 458 Italia a 2009-es Frankfurti Autószalonon Forrás: ddp images/AFP/Thomas Lohnes

„Ez mókás – idézte ifjabb Schumachert az Autocar. – Itt ülünk, ahol korábban néztem, ahogy édesapám megy körbe és ma egy utcai Ferrarit vezethetek. Legutóbb, amikor itt voltam, a krosszmotorommal mentem” – mondta a német pilóta, miután a Ferrari új utcai modelljét, az F8 Tributót vezette.

Mick édesapja, a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher az első visszavonulása után a Ferrari 458 és a California fejlesztésében is részt vett.

„Minden Ferrariban érzem édesapám DNS-ét, és ez hihetetlenül boldoggá tesz” – árulta el. A Schumacher-név szorosan összekapcsolódott a Ferrarival, nem meglepő, hogy a gyártó pilótaakadémiája is növendékévé fogadta a német fiatalt, de Mick nem csupán a Ferrari miatt kötődik Olaszországhoz.

Mick Schumacher nemrég a fioranói tesztpályán vezethette édesapja legendás Ferrari F2002-esét Forrás: Rémi Dargegen © 2019 Courtesy of RM Sotheby’s

„Ez a történelemből adódik – mondta. – Úgy érzem, hogy ide tartozom, itt nőttem fel és végig olasz csapatoknál versenyeztem egy szezont kivéve, amikor a Van Amersfoortnál voltam a Forma-4-ben. Gokartban a Tony Kart tagja voltam, és a Prema révén most is olasz csapatnál szerepelek” – magyarázta.

Schumacher csodálatosnak tartja az olaszok rajongását a motorsportokért és különlegesnek érzi, amikor Maranellóban lehet. Elárulta, a lehető legtöbb időt igyekszik a Ferrarinál tölteni.

„Nem lehet leírni vagy számokkal kifejezni, olyan, mintha egy nagy család, a Ferrari-família tagja lennék” – felelte, amikor arról kérdezték, mit nyújt neki a Ferrari akadémiája. Elárulta, egy barátjával beszélgetve rájött, hogy semmilyen foglalkozást nem tud elképzelni magának, ami nem motorokkal kapcsolatos. „Ez mindig is így lesz. B terv? Nekem az A terv is megfelelő” – viccelődött.

Az olasz kapcsolat mellett természetesen a német gyökerek is fontosak Schumacher számára, e téren a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is fontos szerepet tölt be a pályafutásában.

„Ahogy az édesapám Sebastian mentora volt, úgy ő is az enyém – jelentette ki. – Ő olyasvalaki, akihez kötődöm, akivel rendszeresen beszélgetünk a motorsportokról. Hatalmas az iránta érzett tiszteletem, és természetesen néhány évvel tapasztaltabb is nálam.”