Vettel: Néha lehet, hogy túl érzelmes vagyok, de nem bánom

Forma-1, Brazil Nagydíj, Vettel, Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel reacts while a crane lifts his car during the F1 Brazil Grand Prix, at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 17, 2019. (Photo by Douglas Magno / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem tartja hátránynak, hogy az érzelmesebb versenyzők közé tartozik, de elismeri, hogy olykor mégis jobban jönne, ha más lenne a személyisége. Sebastian Vettel már a szezon elején érezte, hogy az idén sem lesz világbajnok, mégis boldogan ment téli szünetre.

Sebastian Vettel saját szavaival élve „hektikus" szezonon van túl pályafutása ötödik Ferrarinál töltött évét követően, amely során ismét nem sikerült elhódítania a vörösökkel oly régóta vágyott világbajnoki címet. Amellett, hogy a maranellóiak idei autója, az SF90-es konstrukció nem volt alkalmas arra, hogy a Mercedes W10-esének kihívója legyen, Vettel folytatta a 2018-ban elkezdett hibasorozatot, és az idén is több alkalommal betlizett. Sokan a négyszeres világbajnok szemére vetik, hogy olykor elragadják az érezelmei, emiatt ront, szerinte azonban ezzel nincsen semmi baj.

Vettel a szívén viseli saját és csapata dolgait is, ami olykor meg is látszik rajta Forrás: AFP/Douglas Magno

Monzában senkitől sem zavartatva forgott meg a versenyen az Ascari sikánban, Silverstone-ban megtorpedózta Max Verstappent, Bahreinben pedig szintén keresztbeállt, miközben Lewis Hamiltonnal csatázott. Néhány momentum, amelyek nagyban rányomták bélyegüket Sebastian Vettel 2019-es teljesítményére.

Azt a négyszeres világbajnok is beismeri, hogy követett el hibákat és jövőre jobban kell teljesítenie, azzal azonban nem ért egyet, hogy az érzelmi oldal lenne a gyengesége a versenyeken, bár nem tagadja, néha nem lenne baj, ha jobban háttérbe tudná szorítani azt.

„Nem gondolom úgy, hogy ez hátrány lenne – felelte a Roger Benoit által készített interjúban a svájci Blickben. – Mindenki olyan, amilyen. Az, hogy én időről időre érzelmes vagyok, a személyiségem része.

Vettel elismerte, hogy az idei azon évek közé tartozik, amelyenek végén jól jött a szünet rendezni a sorokat, valamint elmondta, hogy a kudarcok nem törték le, az évek alatt ugyanis megtanulta kezelni az ilyen helyzeteket.

Vettel örül, hogy végre pihenhet Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon boldog vagyok a téli szünet miatt, igazán szükségem van a pihenésre ezután a hektikus szezon után.

Egyértelműen nem ilyen évben reménykedtünk. A második félévben én is kihagytam pár lehetőséget, majd a vége felé következetesebbé váltunk, a lényeg azonban az, hogy nem ilyen szezont akartunk. Ha hiányzik a ritmus, akkor általában más dolgok is közbejönnek, noha mindez ennyi év után nem küldi padlóra az embert."

Már az első futamok után nyilvánvalóvá vált, hogy nem a Ferrari az idei világbajnokság esélyese, noha a téli teszteken ez még teljesen másképp látszott.

Vettel most már bevallotta, hogy ezzel ő is tisztában volt, noha a külvilág felé nem is ezt közvetítette.

„Valójában eléggé korán rájöttem [hogy nem leszünk világbajnokok az idén], de az ember ezt ilyenkor igyekszik elnyomni magában. Már három futam után realistán láttuk a dolgokat, a hátrány ugyanis túl nagy volt a Mercedeshez képest, és nem voltak jelei annak, hogy ezt képesek leszünk egyik napról a másikra csökkenteni."