Hamilton és Wolff a Ferrarihoz, Alonso a Mercedeshez tart

Forma-1, Mexikói Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Toto Wolff
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 27: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff in parc ferme during the F1 Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 27, 2019 in Mexico City, Mexico. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egybehangzó sajtóértesülések szerint 2021-től Lewis Hamilton és Toto Wolff is a Ferrarit erősítheti. A hatszoros világbajnok helyére Sebastian Vettel, Fernando Alonso vagy Max Verstappen érkezhet a Mercedeshez.

Sajtóértesülések szerint jövőre teljesen felborulhat az F1-es pilótapiac. A Lewis Hamilton Ferrarihoz való átigazolásáról szóló pletykák ismét szárnyra kaptak, és könnyen lehet, hogy főnöke, Toto Wolff is vele tart. A brit versenyző pótlására olyan nevek jönnének szóba, mint Sebastian Vettel, Fernando Alonso vagy Max Verstappen.

Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója pár napja elismerte, hogy Hamilton találkozott a gyártó elnökével, John Elkann-nal. Camilleri szerint ezt csupán felfújták, de ez újabb táptalajt ad azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint 2021-től a 34 éves pilóta vörösben fog versenyezni.

2021-ben Hamilton és Wolff is vörösbe öltözik? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Eddie Jordan, korábbi F1-es csapatfőnök úgy véli, Hamiltontól logikus lépés lenne a váltás, hiszen pályafutása vége felé jár. „2021 kiváló alkalom Lewis-nak, hogy a Ferrarihoz menjen – nyilatkozta a Top Gearnek. – A karrierje lezárásához közeledik, de meg szeretné szerezni a hetedik címét, vagy még annál is többet.”

Az ír üzletember szerint a legerősebb érv Hamilton távozása mellett, hogy Wolff szerződése ugyancsak 2020-ban jár le. A brit versenyző többször is megemlítette, hogy döntését csapatfőnökétől is függővé teszi.

Jordan úgy véli, Hamilton csak akkor igazolna a Ferrarihoz, ha valaki biztosítékot jelentene Charles Leclerc-rel szemben, erre pedig Wolff lehet a legalkalmasabb. Ráadásul a maranellóiak is nyernének egy jó vezetőt.

2021-től csapattársak lehetnek? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ami a Ferrarinál nincs meg, az egy olyan ember, aki irányítja a csapatot, főleg a stratégia felépítésének szempontjából – jelentette ki. – Toto ezt tökéletesen tudja. A vérében van a versenyzés, és szeretné, ha a Ferrari neve is szerepelne az önéletrajzában.”

Jordan hozzátette, biztos benne, hogy mindez meg fog valósulni. A Ferrari pedig annak ellenére nem fogja elengedni Leclerc-t, hogy általában nem szoktak két egyenrangú pilótát alkalmazni.

Az egykori csapatfőnök kitért Sebastian Vettel sorsára is: úgy véli, amennyiben a Mercedes marad a Forma-1-ben, a két fél egymással vigasztalódhat.

Ralf Bach, az Auto Bild tudósítója Hamiltonnal és Wolff-fal kapcsolatban hasonló forgatókönyvet fogalmazott meg. A német újságíró azzal egészíti ki az elméletet, hogy Ole Källenius, a Daimler május óta regnáló elnöke kikötötte, csak akkor támogatja a gyártóként való részvételt, ha Wolff legalább 500 millió euró értékben talál szponzorokat.

Bach azonban úgy véli, nem Vettel, hanem Alonso lehet a hatszoros világbajnok utódja. Értesülései szerint a spanyol versenyző segítséget kért az F1-es vezetőktől a visszatéréshez, akikben partnerre talált.

A 38 éves pilóta helyzete azonban nem könnyű, hiszen Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elmondta, Alonso nem szerepel az istálló tervei között.

Hamilton utódlása Alonso és Verstappen között dőlhet el Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Mark Thompson

Helmut Marko szintén kizárta a kétszeres világbajnok szerződtetését, miután a Red Bullt felkereste a Liberty Media. Utóbbit gúnyosan csak Alonso „új menedzsmentjének” nevezte.

– utalt a Red Bull tanácsadója arra, hogy a McLaren és a japán motorgyártó hároméves együttműködése alatt Alonso rengetegszer kritizálta az erőforrást.

A nagycsapatok közül így csak a Mercedes merülhet fel a spanyol pilóta számára. Rajta kívül azonban Verstappen is szóba jöhet, ezzel kapcsolatban pedig Marko leszögezte, jövőre versenyképesnek kell lenniük. „2020-ban olyan autót kell építenünk Maxnak, amellyel világbajnok lehet, máskülönben el fog menni – mondta. – Sorsdöntő hetek következnek a színfalak mögött.”