Társoldalunk:

Hamilton és Wolff a Ferrarihoz, Alonso a Mercedeshez tart

2019.12.15. 15:58

Egybehangzó sajtóértesülések szerint 2021-től Lewis Hamilton és Toto Wolff is a Ferrarit erősítheti. A hatszoros világbajnok helyére Sebastian Vettel, Fernando Alonso vagy Max Verstappen érkezhet a Mercedeshez.

Sajtóértesülések szerint jövőre teljesen felborulhat az F1-es pilótapiac. A Lewis Hamilton Ferrarihoz való átigazolásáról szóló pletykák ismét szárnyra kaptak, és könnyen lehet, hogy főnöke, Toto Wolff is vele tart. A brit versenyző pótlására olyan nevek jönnének szóba, mint Sebastian Vettel, Fernando Alonso vagy Max Verstappen.

Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója pár napja elismerte, hogy Hamilton találkozott a gyártó elnökével, John Elkann-nal. Camilleri szerint ezt csupán felfújták, de ez újabb táptalajt ad azoknak a híreszteléseknek, melyek szerint 2021-től a 34 éves pilóta vörösben fog versenyezni.

2021-ben Hamilton és Wolff is vörösbe öltözik?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Eddie Jordan, korábbi F1-es csapatfőnök úgy véli, Hamiltontól logikus lépés lenne a váltás, hiszen pályafutása vége felé jár. „2021 kiváló alkalom Lewis-nak, hogy a Ferrarihoz menjen – nyilatkozta a Top Gearnek. – A karrierje lezárásához közeledik, de meg szeretné szerezni a hetedik címét, vagy még annál is többet.”

Az ír üzletember szerint a legerősebb érv Hamilton távozása mellett, hogy Wolff szerződése ugyancsak 2020-ban jár le. A brit versenyző többször is megemlítette, hogy döntését csapatfőnökétől is függővé teszi.

Jordan úgy véli, Hamilton csak akkor igazolna a Ferrarihoz, ha valaki biztosítékot jelentene Charles Leclerc-rel szemben, erre pedig Wolff lehet a legalkalmasabb. Ráadásul a maranellóiak is nyernének egy jó vezetőt.

2021-től csapattársak lehetnek?Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ami a Ferrarinál nincs meg, az egy olyan ember, aki irányítja a csapatot, főleg a stratégia felépítésének szempontjából – jelentette ki. – Toto ezt tökéletesen tudja. A vérében van a versenyzés, és szeretné, ha a Ferrari neve is szerepelne az önéletrajzában.”

Jordan hozzátette, biztos benne, hogy mindez meg fog valósulni. A Ferrari pedig annak ellenére nem fogja elengedni Leclerc-t, hogy általában nem szoktak két egyenrangú pilótát alkalmazni.

Az egykori csapatfőnök kitért Sebastian Vettel sorsára is: úgy véli, amennyiben a Mercedes marad a Forma-1-ben, a két fél egymással vigasztalódhat.

Ralf Bach, az Auto Bild tudósítója Hamiltonnal és Wolff-fal kapcsolatban hasonló forgatókönyvet fogalmazott meg. A német újságíró azzal egészíti ki az elméletet, hogy Ole Källenius, a Daimler május óta regnáló elnöke kikötötte, csak akkor támogatja a gyártóként való részvételt, ha Wolff legalább 500 millió euró értékben talál szponzorokat.

Bach azonban úgy véli, nem Vettel, hanem Alonso lehet a hatszoros világbajnok utódja. Értesülései szerint a spanyol versenyző segítséget kért az F1-es vezetőktől a visszatéréshez, akikben partnerre talált.

A 38 éves pilóta helyzete azonban nem könnyű, hiszen Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elmondta, Alonso nem szerepel az istálló tervei között.

Hamilton utódlása Alonso és Verstappen között dőlhet elForrás: Getty Images/2017 Getty Images/Mark Thompson

Helmut Marko szintén kizárta a kétszeres világbajnok szerződtetését, miután a Red Bullt felkereste a Liberty Media. Utóbbit gúnyosan csak Alonso „új menedzsmentjének” nevezte.

Azonnal azt válaszoltuk, hogy ennek a vállalatnak nincs szüksége Alonsóra. Már csak azért sem működne a dolog, mert a Hondánál mindenkinek feláll a szőr a hátán, ha meghallják ezt a nevet” – utalt a Red Bull tanácsadója arra, hogy a McLaren és a japán motorgyártó hároméves együttműködése alatt Alonso rengetegszer kritizálta az erőforrást.

A nagycsapatok közül így csak a Mercedes merülhet fel a spanyol pilóta számára. Rajta kívül azonban Verstappen is szóba jöhet, ezzel kapcsolatban pedig Marko leszögezte, jövőre versenyképesnek kell lenniük. „2020-ban olyan autót kell építenünk Maxnak, amellyel világbajnok lehet, máskülönben el fog menni – mondta. – Sorsdöntő hetek következnek a színfalak mögött.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK