Társoldalunk:

A Ferrari megvétózná, hogy Wolff legyen az F1 vezére

2019.12.13. 09:51

Louis Camilleri kijelentette, a Ferrari élne a vétójogával, ha Toto Wolff az F1 vezetésére pályázna. Az olasz gyártó ügyvezetője úgy véli, a Mercedes jelenlegi csapatfőnökének kinevezése csak konfliktust generálna.

Az idei szezon során többször felvetődött a pletyka, miszerint Toto Wolff 2021-ben Chase Carey helyére lépne, hogy átvegye a Forma-1 vezetését. Az osztrák üzletember ugyan többször is cáfolta a híreszteléseket, azonban sorsa még mindig nem dőlt el. Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a maranellóiak vétójogukkal élve akadályoznák meg ezt a forgatókönyvet.

Wolff 2014 óta a Mercedes csapatfőnöke, ezalatt az istálló minden lehetséges címet megnyert. A 6-6 egyéni és konstruktőri világbajnoki győzelem mellett a versenyzők összesen 89 futamot nyertek, amivel az osztrák üzletember minden idők egyik legsikeresebbjévé vált ebben a pozícióban.

Wolffnak 2020-ban jár le a szerződése a MercedesnélForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Wolff szerződése a jövő év végéig szól, és egyelőre kérdéses, hogy utána marad-e a csapatnál. Nemrég ugyan hangot adott annak, hogy mennyire jól érzi magát a csapatnál, ennek ellenére él a pletyka, miszerint 2020 után távozik a Mercedes éléről. Sőt, tavasszal belengették, hogy 2021-től Chase Carey helyét veszi át, aki egyes híresztelések szerint leköszön a Liberty Media vezérigazgatói posztjáról.

Az utóbbi időben felerősödtek azon pletykák, melyek szerint Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazolhat. A hatszoros világbajnok kijelentette, döntése Wolff szándékaitól is függ. Ennek kapcsán Louis Camilleri, a maranellóiak ügyvezető igazgatója leszögezte, nem támogatná, hogy az osztrák üzletember legyen a száguldó cirkusz elsőszámú embere.

Nem lenne jó, ha Wolff vezetné az F1-et” – idézi a BBC Camilleri szavait. Az amerikai ügyvezető hozzátette, az ellenérzés nem csupán a Mercedes csapatfőnökére vonatkozik: egyáltalán nem tartja jó ötletnek, ha valamelyik istálló fontos embere az F1 vezetésében vállalna szerepet. Szerinte az ellenfelek sem néznék jó szemmel, ha a Ferrari csapatfőnöke lenne ebben a helyzetben.

Összeférhetetlenséget generálna, ha egy olyan ember lenne felelős a Forma-1-ért, aki korábban egy istálló életében volt meghatározó szereplő – fogalmazott. – Úgy gondoljuk, hogy a többiek sem örülnének, ha Mattia Binotto lenne az egyik jelölt Chase helyére.”

Camilleri kijelentette, a Ferrari biztosan megvétózná, hogy Wolff legyen az F1 vezéreForrás: CR2/Calloalbanese

Korábban az a pletyka is felmerült, hogy a Ferrari szeretne elfogadtatni egy olyan záradékot, ami nem tenné lehetővé az ehhez hasonló helyzeteket, így Wolff sem kerülhetne döntéshozói pozícióba a Formula One Groupnál. A Ferrari azonban más módon is megakadályozhatja, hogy ez a szituáció előforduljon: Camilleri leszögezte, ha kell, az olasz istálló élni fog vétójogával.

„Ez a végső mentsvár a kezünkben – mondta. – Ezzel a Liberty irányába is egyértelműsítenénk az álláspontunkat.”

Az nem világos, hogy a Ferrari mi alapján vétózhatna meg egy kinevezést, ami a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediát érintené, és nem a szabályok ratifikálásáért felelős FIA-t, de az Auto Bild értesülése szerint erre a lépésre feltehetőleg nem lesz szükség, mert az amerikai vállalat hároméves moratóriummal kerülné el az összeférhetetlenséget, Wolff pedig ennyit aligha fog várni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK