A Ferrari megvétózná, hogy Wolff legyen az F1 vezére

Forma-1, Toto Wolff, Mercedes, USA Nagydíj
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 02: Mercedes GP Executive Director Toto Wolff walks in the Paddock before final practice for the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 02, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Louis Camilleri kijelentette, a Ferrari élne a vétójogával, ha Toto Wolff az F1 vezetésére pályázna. Az olasz gyártó ügyvezetője úgy véli, a Mercedes jelenlegi csapatfőnökének kinevezése csak konfliktust generálna.

Az idei szezon során többször felvetődött a pletyka, miszerint Toto Wolff 2021-ben Chase Carey helyére lépne, hogy átvegye a Forma-1 vezetését. Az osztrák üzletember ugyan többször is cáfolta a híreszteléseket, azonban sorsa még mindig nem dőlt el. Louis Camilleri, a Ferrari ügyvezető igazgatója leszögezte, hogy a maranellóiak vétójogukkal élve akadályoznák meg ezt a forgatókönyvet.

Wolff 2014 óta a Mercedes csapatfőnöke, ezalatt az istálló minden lehetséges címet megnyert. A 6-6 egyéni és konstruktőri világbajnoki győzelem mellett a versenyzők összesen 89 futamot nyertek, amivel az osztrák üzletember minden idők egyik legsikeresebbjévé vált ebben a pozícióban.

Wolffnak 2020-ban jár le a szerződése a Mercedesnél Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Wolff szerződése a jövő év végéig szól, és egyelőre kérdéses, hogy utána marad-e a csapatnál. Nemrég ugyan hangot adott annak, hogy mennyire jól érzi magát a csapatnál, ennek ellenére él a pletyka, miszerint 2020 után távozik a Mercedes éléről.

Sőt, tavasszal belengették, hogy 2021-től Chase Carey helyét veszi át, aki egyes híresztelések szerint leköszön a Liberty Media vezérigazgatói posztjáról.

Az utóbbi időben felerősödtek azon pletykák, melyek szerint Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazolhat. A hatszoros világbajnok kijelentette, döntése Wolff szándékaitól is függ. Ennek kapcsán Louis Camilleri, a maranellóiak ügyvezető igazgatója leszögezte, nem támogatná, hogy az osztrák üzletember legyen a száguldó cirkusz elsőszámú embere.

– idézi a BBC Camilleri szavait. Az amerikai ügyvezető hozzátette, az ellenérzés nem csupán a Mercedes csapatfőnökére vonatkozik: egyáltalán nem tartja jó ötletnek, ha valamelyik istálló fontos embere az F1 vezetésében vállalna szerepet. Szerinte az ellenfelek sem néznék jó szemmel, ha a Ferrari csapatfőnöke lenne ebben a helyzetben.

– fogalmazott. – Úgy gondoljuk, hogy a többiek sem örülnének, ha Mattia Binotto lenne az egyik jelölt Chase helyére.”

Camilleri kijelentette, a Ferrari biztosan megvétózná, hogy Wolff legyen az F1 vezére Forrás: CR2/Calloalbanese

Korábban az a pletyka is felmerült, hogy a Ferrari szeretne elfogadtatni egy olyan záradékot, ami nem tenné lehetővé az ehhez hasonló helyzeteket, így Wolff sem kerülhetne döntéshozói pozícióba a Formula One Groupnál.

A Ferrari azonban más módon is megakadályozhatja, hogy ez a szituáció előforduljon: Camilleri leszögezte, ha kell, az olasz istálló élni fog vétójogával.

„Ez a végső mentsvár a kezünkben – mondta. – Ezzel a Liberty irányába is egyértelműsítenénk az álláspontunkat.”

Az nem világos, hogy a Ferrari mi alapján vétózhatna meg egy kinevezést, ami a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediát érintené, és nem a szabályok ratifikálásáért felelős FIA-t, de az Auto Bild értesülése szerint erre a lépésre feltehetőleg nem lesz szükség, mert az amerikai vállalat hároméves moratóriummal kerülné el az összeférhetetlenséget, Wolff pedig ennyit aligha fog várni.