Vágólapra másolva!
A zsinórban hat F1-es világbajnoki címet nyerő Mercedes istálló mérnökei esküsznek arra, hogy egy nagydíjhétvége szombati napján muszáj curryt vacsorázniuk ahhoz, hogy másnap sikeres futamot zárjanak. A Szingapúri Nagydíjon ezt be is mutatták.

A Mercedes F1-es csapata feltöltött egy videót közösségi oldalára, ami bemutatja, hogy az istálló mérnökei milyen babonát követnek. A brackley-i alakulatnál egy fűszerben hisznek, ugyanis a verseny előtti este rendszerint currys ételt igyekeznek fogyasztani. A szingapúri éjszakában arról is mesélnek, hogy milyen kalandokon mentek keresztül az indiai éttermekben.

A „túravezető” Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke volt. A brit szakember az időmérő edzés után indult el a szingapúri paddockból, eközben pedig beavatta a nézőket a csapattagok babonájába.

Szingapúri curry-túra Mercedes módra

„Korábban többször is előfordult, hogy megkívántuk a curryt, és egyszer rájöttünk egy összefüggésre – mesélte. – Ha este curryt ettünk, másnap nyertünk, ellenkező esetben vesztettünk.”

Shovlin hozzátette, „elméletük” szinte kivétel nélkül megvalósul. A Szingapúri Nagydíj előtti két versenyt, a belgiumi és a monzai futamot hozta fel példaként, ahol nem volt lehetőségük gyakorolni ezen szokásukat, másnap pedig mindkét alkalommal Charles Leclerc és a Ferrari diadalmaskodott.

A Mercedes mérnökének elmondása szerint az általuk meglátogatott éttermeknek még karácsonyi üdvözlőlapot is küldenek, hiszen az ott dolgozók is fontos részei a csapatnak.

A Mercedes mérnökei Olaszországban nem ettek curryt, ki is kaptak a Ferraritól Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Szingapúrban végül találtak egy megfelelő éttermet, bár Shovlin nem nevezné annak, sőt, senkinek nem ajánlja, hogy arra a helyre szervezzen randevút. Való igaz, hogy a padokkal körülvett asztalok nem nyújtanak első osztályú kényelmet, de a célnak megfeleltek.

Az asztalokhoz érve Shovlin látott néhány Red Bullnál dolgozó csapattagot, és meg is jegyezte, hogy biztosan ők is hallottak a dologról. Aztán odament az üzletet már egy évtizede működtető, és mint később kiderült, F1-rajongó tulajdonoshoz, aki megmutatott néhány hozzávalót.

Shovlin egy állítólag nagyon erős chili paprikát tett egy szintén csípős szószba, de ezt nem magának, hanem Peter Bonningtonnak, Lewis Hamilton versenymérnökének szánta. „Bonónak” látszólag meg sem kottyant a dolog, de azért a néző azért ebben nem lehet annyira biztos. Shovlin aztán meg is osztott egy korábbi történetet kollégájáról.

Lehet, hogy Shovlin épp a curry varázsáról beszél Wolffnak Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Bono megkapta a curry-jét. Kérdeztem tőle, hogy mennyire erős, mire azt válaszolta, nagyon. Én is kipróbáltam, és úgy tettem, mintha minden rendben lenne. Azt mondtam, hogy nem annyira erős, mire ő egy nagy kanállal evett belőle, és teljesen kikészült” – fejezte be, Simon Cole pedig hozzátette, Bonnington el is sírta magát.

Egy másik mérnök szavai alapján korábban Monzában sem kellett megszakítaniuk a hagyományt. Elmondta, hogy egyszer a település központjában voltak egy étteremben, ami pizzát és egyéb tradicionális olasz ételeket kínált.

A felszolgálóról azonban kiderült, hogy Sri Lankáról származik, így megkérdezték, hogy esetleg tudna-e hozni nekik curryt. Nem volt akadálya, ráadásul kiváló íze volt.

Ugyanez a mérnök megosztott egy másik, számára kevésbé szívderítő emléket is. „Egy indiai étteremben kimentem a mosdóba, és amikor visszatértem, egy darab naan maradt.

A vacsora végén Shovliin elmondta, a helyi idő szerint már aznapi rajtnál bármi megtörténhet, de ők magabiztosan készülnek a futamra, mert lerakták a szükséges alapokat.

Szingapúrban nem jött be a curryzés, a Ferrari kettős győzelmet aratott Forrás: Daimler AG/LAT Images

Nem tudjuk, hogy aznap mi mehetett félre, de az biztos, hogy a Mercedes az idény egyik leggyengébb teljesítményét nyújtotta a Szingapúri Nagydíjon. Lewis Hamilton a negyedik, míg csapattársa, Valtteri Bottas az ötödik helyen ért célba, ráadásul előbbi versenyét egy stratégiai hiba is hátráltatta.