Zsinórban hatodszor is Hamilton lett az F1-es csapatfőnökök favoritja

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Hamilton
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 01: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP looks on before the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 01, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A csapatfőnökök szavazatai alapján Lewis Hamilton lett az év Forma-1-es versenyzője 2019-ben. A brit pilóta sorozatban hatodszor kapta a legtöbb voksot. Sebastian Vettel és Valtteri Bottas nem örülhet az eredménynek.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a csapatfőnökök ezúttal is szavazhattak az év legjobb F1-es pilótájára. Ahogyan a világbajnoki tabellán, itt is Lewis Hamilton végzett az élen, 23 ponttal megelőzve Max Verstappent. A voksolás történetében először fordult elő, hogy egynél több újonc is bekerült a 10 legjobb versenyző közé.

A csapatfőnököknek egy tízes listát kellett állítaniuk, a pilóták pedig a jelenleg érvényben lévő rendszer alapján kaptak pontot. A szavazás anonim módon zajlott, így nem lehet tudni, hogy a pilóták pontosan milyen helyezéseket kaptak. A Ferrari nem vett részt a voksoláson, így a maximálisan megszerezhető pontszám 225 egység volt.

A csapatfőnökök idén is Hamiltont látták a legjobbnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Hamilton 169 ponttal végzett az élen, ami azt jelenti, hogy egy lehetséges (ám nem túl valószínű) forgatókönyv szerint egy 1. és nyolc 2. helyezést zsebelt be az értékelésen. A Mercedes versenyzője 11 futamgyőzelemmel és 413 ponttal lett világbajnok, így nem meglepő, hogy a csapatfőnökök is őt látták a legjobbnak.

Ezzel a brit pilóta sorozatban hatodik alkalommal nyerte meg a szavazást, igaz, még úgy is kevesebb pontot gyűjtött az elmúlt öt év bármelyikénél, hogy figyelembe vesszük a szavazók számát. Az elmúlt 11 évben rajta kívül csak Fernando Alonso és Sebastian Vettel tudott győzedelmeskedni.

Verstappen 23 ponttal gyűjtött kevesebbet, de a 2. helyet simán megszerezte. A Red Bull pilótája három futamot nyert 2019-ben, ami a két Mercedes-versenyző után a legtöbb. A holland versenyző zsinórban negyedszer végzett ebben a pozícióban, de ezúttal több pontot zsebelt be, mint az elmúlt két évben.

Charles Leclerc második F1-es és első Ferrariban töltött idénye során 7 pole pozíciót, valamint 2 futamgyőzelmet szerzett, és a világbajnokság 4. helyén végzett. A csapatfőnököknél 124 pontot gyűjtött, ami a dobogó alsó fokára volt elegendő. A monacói pilóta tavaly újoncként a 6. helyen végzett a szavazáson.

Leclerc után egy hatalmas szakadék következik, hiszen a 4. Valtteri Bottasnak csupán 68 pontja van. A nagycsapatok versenyzőinek sorát Sebastian Vettel és Alexander Albon zárja, kettőjüket mindössze 1 egység választja el.

Rajtuk kívül Carlos Sainz, Daniel Ricciardo, George Russell, valamint Lando Norris egészítik ki a legjobb tíz versenyző névsorát. A McLaren spanyol pilótája a bajnokság 6. helyén végzett, így nem meglepő, hogy Vetteltől is mindössze 3 ponttal maradt el. A két brit helyezése (Albonnal kiegészülve) pedig azt jelenti, hogy először kerül fel a listára egynél több újonc.

Russell és Norris újoncként kerültek fel a listára Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Ha összehasonlítjuk a bajnokság felsőházát a csapatfőnökök által megszavazott 10 pilóta névsorával, akkor két helyen találhatunk különbséget: Norris és Russell a pontverseny második felében végzett, míg Pierre Gasly a 7., Sergio Pérez pedig a 10. pozícióban zárta a szezont.

Utóbbi esete különösen érdekes, hiszen a csapatfőnökök sorozatban harmadszor hagyták ki a listáról úgy, hogy neve a tabella első felében szerepelt.

Két olyan versenyző is van, aki hosszú idő után nem került fel a listára: Alonso és Kimi Räikkönen. Előbbinek persze esélye sem volt, hiszen idén már nem volt a mezőny tagja, utóbbi pedig a jó szezonkezdet után jelentősen visszaesett az Alfa Romeóval.

Helyzés Versenyző Pontszám
1. Lewis Hamilton 169
2. Max Verstappen 146
3. Charles Leclerc 124
4. Valtteri Bottas 68
5. Sebastian Vettel 58
6. Alexander Albon 57
7. Carlos Sainz 55
8. Daniel Ricciardo 49
9. George Russell 41
10. Lando Norris 38