Társoldalunk:

Jó üzlet lenne az egységesítés, de az F1-nek egyedinek kell maradnia

2020.01.04. 13:33

A Brembo megnyerte az F1-es autók fékrendszereinek beszállítására vonatkozó tendert, mielőtt az FIA lefújta a szabály bevezetését. A szegmens meghatározó márkáját képviselő Maurizio Assival beszélgettünk a verseny- és utcai fékek jelenéről és jövőjéről.

Ha egy pilótát megkérdeznek arról, hogy mi a leginkább meglepő egy Forma-1-es autó vezetése terén, jó eséllyel nem a gyorsulást vagy a csúcssebességet fogja kiemelni, hanem a fékek teljesítményét és a hihetetlen lassulást.

Ezért a mezőny nagy részében a Brembo felelős, ráadásul az olasz vállalat az F1 mellett számos egyéb bajnokságban és természetesen a közúti járművek piacán is jelen van. Az árbevétel terén nem a versenyzés teszi ki a nagyobb szeletet, a márkát azonban ez teszi világszerte ismertté, és fejlesztési terepet is nyújt új technológiák bevezetése előtt.

A Brembo az F1-es mezőnyben szinte minden csapatnak szállít alkatrészeketForrás: Brembo

Az Olasz Nagydíj helyszínén, Monzában a Brembo felújította a versenyigazgatók egykori épületét, ennek apropóján beszélgettünk a gyártó versenymérnökével, Maurizio Assival. Az interjú során az F1-es fékrendszerek központi beszállítására vonatkozó tender is szóba került, ezt a Brembo később megnyerte, de az FIA egyelőre felfüggesztette a szabály alkalmazását.

Adorján Viktor: Pénteken, az interjúnk eredeti időpontjában éppen a csapatokhoz sietett a második szabadedzés után, össze tudná foglalni, mi az Ön feladata?

Maurizio Assi: A Brembo versenymérnöke vagyok, 2005 óta dolgozom a Forma-1-ben. Az összes ügyfelünkkel együttműködöm, ez a csapatok majdnem 80-90%-át teszi ki a Forma-1-ben, beleértve például a Mercedest, a Red Bullt, a Haast, Saubert [sic!], Toro Rossót, és a többit. Mérnökökkel és pilótákkal is dolgozom, mindegyikük rendszereit ellenőrzöm. Ezek teljesen eltérők, például a Ferrarié és a Mercedesé. Beállítjuk a fékrendszer megfelelő hőmérsékleti tartományait, fékerőt, aerodinamikai szempontokat. Ezek érintik a pedálokat, a féknyergeket, a tárcsákat és a folyadékokat is.

AV: A 2005-ös szezon óta rengeteg változás történt a Forma-1-ben. Jöttek a hibrid erőforrások és az energia-visszanyerő rendszerek. Feltételezem, hogy a brake-by-wire rendszer elég nagy újítás volt, mennyire bonyolította meg az Önök munkáját?

MA: Ez nagyon fura, mert minden évben nagyon nagyot kell előrelépni. Igaza van, a brake-by-wire extrém nagy ugrás volt a számunkra, de sok csapattal együttműködünk, így a termékeink már nagyon jók, és a tudásunkat más bajnokságokba és az utcai autókba is át tudjuk vinni. Az ügyfeleink révén továbbra is képezzük magunkat, nemcsak a Forma-1-ben, hanem a Formula E-ben vagy a Le Mans-i prototípusok kapcsán is, mechanikai és elektronikai szempontból. Ez egyáltalán nem könnyű terület, nagy eltérések vannak. A Forma-1-ben a hátsó tengelyről tudunk energiát visszanyerni, de vannak másmilyen autók, amelyek esetében az első tengelyekről is. A brake-by-wire révén egy standard fékrendszert elegyítünk energia-visszanyerő rendszerrel. Azért is nehéz ez, mert minden pilótának szüksége van arra, hogy jól érezze a fékpedált.

Maurizio Assi, a Brembo versenymérnökeForrás: Brembo

Normális esetben a pilótával, az adatmérnökével és a versenymérnökével működünk együtt. Vannak versenyzők, akiket már nagyon jól ismerünk, például Sebastian Vettelt, már azóta dolgozunk vele, hogy indult Indianapolisban a [BMW] Sauberrel, [bő] 10 évvel ezelőtt. Tavaly óta foglalkozunk Charles Leclerc-rel, ő is remek pilóta, a fékek szempontjából is.

AV: Hogyan működik a beszállítói viszony? Elkezdenek tárgyalni a csapatokkal, aztán házon belül önálló munkacsoportokat alakítanak ki?

MA: Minden csapathoz küldünk 1-2 mérnököt, ők együttműködnek az egyes istállókkal, és persze mi is ezt tesszük a gyárban. Minden információt teljes titoktartással kezelünk, de számunkra ez remek helyzet, mert fejleszthetjük a tudásbázisunkat. A Brembo a Forma-1-ben, a raliban, a GT-kategóriákban, Le Mans-ban – például a Toyota révén -, a MotoGP-ben, a Superbike-ban is érdekelt. Ez nagy tudást ad nekünk.

Egyre vastagabbak az F1-es féktárcsák, és egyre több a hűtőlyuk is rajtukForrás: Brembo

Minden bajnokságban közös, hogy a súly, a teljesítmény és a költségek is számítanak. A Forma-1-ben a súly és a teljesítmény a legfontosabb. A GT-ben például a költségek fontosak igazán, ez az adott bajnokság szintjétől függ. Végül is, minden csapatnál az a lényeg, hogy megtaláljuk az összhangot az ügyféllel. 

AV: Úgy hallottam, hogy az alkatrészek gyártása jóval tovább tart annál, amit a Forma-1-es közegben feltételeznénk. Meg tudna osztani néhány adatot arról, hogy mennyi ideig tart elkészíteni mondjuk egy féktárcsát?

MA: A Brembo gyárában már kezdjük gyártani az új fékrendszereket, október-novemberben indul a munka a különböző alkatrészeken, és januárban minden Forma-1-es csapatunknak szállítjuk a féknyergeket, főfékhengereket, brake-by-wire rendszereket és egyebeket. A karbonelemekhez több mint 6 hónapra van szükségünk a munka kezdetétől a szállításig. 

Brembo féktárcsa és féknyereg összeszerelveForrás: Brembo

AV: Aztán lényegében 1-2 napig használják.

MA: Többé-kevésbé 1000 kilométerre. Az élcsapatok általában az időmérőt és a versenyt új alkatrészekkel kezdik, aztán ugyanazokat használják a következő szabadedzésekre. Ez a csapatoktól és a büdzséjüktől függ. E téren természetesen lényeges eltérések vannak, de a Forma-1-ben nagyon magas a színvonal, mindenhol. Ha [egy csapat] nem is 100%-os, akkor is nagyon közel jár ahhoz.

AV: Az FIA tendert írt ki a 2021-es fékrendszerek egységes beszállítására. Üzleti okokból gondolom, kedvező lenne Önöknek, ha a Brembo nyerne, de…

MA: [Közbevág] Igen-igen, de műszaki szempontból én a mostani helyzetet részesítem előnyben. Ez jobb, mert minden egyes fékrendszert testreszabhatunk. Nem tetszene [az új szabály], mert olyan lenne, mint a Forma-2, a Forma-3 és a Formula E, ahol egyformák vagy nagyon hasonlók az autók.

A Brembo bemutatóteremmé változtatta a versenyigazgató egykori házát a monzai pályánForrás: Brembo

AV: Ez a háttérstábot hogyan befolyásolná?

MA: Természetesen olcsóbb lenne. Az FIA hajtja a költségcsökkentést.    

AV: Ez talán naiv megközelítés, de a hétköznapi emberek számára mi a legfontosabb különbség egy csúcstechnikájú Forma-1-es fékrendszer és mondjuk egy utcai Ferrariban használt között?

MA: Természetesen rengeteg eltérés van, de nagyon szerencsések vagyunk, mert a versenyzésben nem számít a kényelem. Nincs rá szükségünk, nulla. Utcai autóknál viszont nagyon is fontos. Ha elmegy autózni az Alpokba vagy a belvárosba inni egy kávét, nem akar zajt hallani. Semmit. Ezt nem olyan könnyű elérni, de a versenyzésben ez nem probléma, ott a maximális teljesítmény a lényeg. Az utcai autók esetében a fékeknek különböző hőmérsékleti viszonyok közepette, különböző járművezetőkkel is működniük kell. Itt is középutat kell találni.  

F1-es féktárcsákForrás: Brembo

A legfontosabb különbség, hogy a versenyzés során minden fékezés két- és négykeréken is 100%-os. Minden egyes fékezés. Utcai autókat viszont finoman, akár 10%-os erővel fékezünk, hiszen egy étterembe például lassan, biztosan is eljuthatunk. Ha viszont az autópályán halad, és történik Ön előtt egy baleset, akkor 100%-os erővel nyomja a fékpedált, mert meg kell állnia az autóval. Teljesen hideg fékrendszerrel is meg kell tudni állni 150 km/h-s sebességről 80 méter alatt. Ez lenyűgöző. A mai autók már nagyon jók, de ha egy régebbi autót vezet, ez lehetetlen. Rengeteget javult a hatékonyság.  

AV: Ki tudna emelni olyan újításokat, amelyeket átemeltek a versenyzésből az utcai autókba?

MA: Például pont a brake-by-wire rendszert. Manapság már sok a hibrid személyautó, és remélhetőleg egyre több is lesz. Mi felkészültünk erre! A versenyzés csúcsa összhangban van a repülőgépiparral is, például az anyaghasználat vagy a minőségbiztosítás terén.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK