Társoldalunk:

Kubica mindenképpen versenyezni akar jövőre

2019.12.09. 18:02

Hamarosan bejelentés születhet Robert Kubica jövőjéről, állítja a Forma-1-be az év elején visszatért lengyel pilóta. A Williams istálló idei egyetlen pontjának tulajdonosa elárulta, hogy mindenképpen versenyezni szeretne 2020-ban.

A jelek szerint tiszavirág életű volt Robert Kubica visszatérése a Forma-1-be, a 35 esztendős lengyel jövőre ugyanis nem lesz a száguldó cirkusz mezőnyének tagja. Hónapok óta pletykák keringenek akörül, hogy merre vezet az egyszeres futamgyőztes útja, mostanra pedig körvonalazódott, hogy a Haasnál vagy a Racing Pointnál lehet fejlesztőpilóta, illetve a német túraautó-bajnokságban (DTM) versenyezhet a BMW színeiben. Kubica elmondta, utóbbi prioritást élvez.

Hamarosan tisztázódhat Kubica jövőjeForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

Hogy soha nem lehet leírni a BMW Sauber, a Renault és a Williams korábbi pilótáját, azt már megmutatta, amikor nyolc éves szünet és egy kis híján az életébe kerülő ralibaleset után az idén versenyzőként visszatért az F1-be. Az utóbbi tíz évben megtanultam egy nagy leckét: ha úgy gondolod, hogy irányíthatsz valamit, az biztosan máshogy fog történni – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – A 2011-es szezon előtt egy három éves szerződés volt a zsebemben, az egyik pillanatban azonban egy kórházban ébredtem félig sérült testtel. Majdnem belehaltam a ralibalesetembe. Remélem, hogy ezúttal máshogy alakulnak a dolgok. Nincs szerződésem a következő évre, de ki tudja, mi fog történni. Egyértelműen versenyezni akarok. Elvesztegetett idő lenne, ha jövőre nem ülnék versenyautóba. A kategória teljesen más lesz, ami nem könnyíti meg a helyzetet."

A Haas az egyik csapat, amely tárt karokkal várja KubicátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke, valamint Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke is szívesen látná Kubicát fejlesztőpilótaként jövőre, ráadásul nagy valószínűséggel mindkét esetben élesben is vezethetné a csapat 2020-as autóját.

Amennyiben azonban egyik állás sem jönne össze, Kubica nem tartja valószínűnek, hogy láthatjuk még a Forma-1-ben.

„Ebben a sportágban soha sem lehet tudni, de reálisan nézve ez volt az utolsó versenyem – utalt az abu-dzabi szezonzáróra. – Ha a jövően nem tűnök fel a paddockban, elég kicsi az esélye, hogy újra itt látnak."

A BMW lehet a lengyel veterán következő állomáshelye versenyzőkéntForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Kubica konkrétumokat egyelőre nem mondott, de mivel az AMuS értesülései szerint december 4-én már vezette a BMW szimulátorában az M4 DTM-et, december második hetében pedig Jerezben tesztelni is fogja az autót, nem nehéz kitalálni, hogy mi a cél. Ideális esetben pedig egyszerre versenyezhet a DTM-ben és lehet tesztpilóta a Haasnál vagy a Racing Pointnál. „Remélem, hogy hamarosan döntést tudok hozni a jövőmről, már nem kellene sokáig tartania. Az irány eléggé egyértelmű, jelenleg azon vagyunk, hogy mindent optimalizáljunk, mivel egynél több projektről van szó, mindennek passzolnia kell, a prioritást azonban a versenyzés élvezi, de szeretnék a Forma-1 körforgásában maradni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK