Vágólapra másolva!
A hatszoros világbajnok Lewis Hamilton az FIA gáláján kijelentette, nehezen tudja elképzelni, hogy elhagyja a Mercedest, egyelőre nem foglalkozik a jövőjével, de nem zárta ki az átigazolást sem. Toto Wolffnak is időre van szüksége, hogy eldöntse, folytatja-e a csapat irányítását.

Hivatalosan is világbajnokká avatták Lewis Hamiltont és a Mercedest az FIA évzáró gáláján. A brit pilóta pályafutása során hatodszor, a Mercedes pedig zsinórban hatodszor bizonyult a legjobbnak az F1-es egyéni és a konstruktőri világbajnokságban, ezzel új rekordot állított fel.

Noha Hamilton és a Mercedes példátlan sikersorozatban van, a figyelem már a jövő felé is fordul. A 2021-es szezon során átfogó technikai és gazdasági változások jönnek a Forma-1-ben, ez megbolygatja a pilótapiacot és az autógyártó jövője sem biztos. Az Abu-dzabi Nagydíjon felmerült, hogy Hamilton és a Ferrari is közeledik egymáshoz, ezt az érintett sem cáfolta.

Hamilton egyelőre nem foglalkozik a jövővel Forrás: Daimler AG

A párizsi Louvre-ban megtartott ceremónia előtti sajtótájékoztatón is felmerült Hamilton és a Mercedes jövője. A brit pilóta, noha hosszan fejtegette a témát, továbbra is nyitva hagyta a kérdést, ezúttal viszont arra utalt, hogy nem Toto Wolfftól függ a csapattal való szerződéshosszabbítás.

„A Mercedes szervezetének része vagyok 13 éves koromtól, nagyon nehéz máshol elképzelni magamat. Már hét éve vagyok itt, de természetesen a Mercedesszel még hosszabb ideje dolgozunk együtt” – mondta Hamilton.

Sikert sikerre halmoz a Mercedesszel Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ez most egy domináns, átütő erő és idő kellett ahhoz, hogy ez felépüljön. Ez nem megy egyik napról a másikra, és a többi csapat jelenleg nem is rendelkezik azokkal az összetevőkkel, amikkel mi igen. Nekik is idő kell, hogy ezeket kialakítsák. Toto nélkül természetesen nem lenne ugyanolyan, de ő azt fogja tenni, ami a számára helyes, és én is, amikor meghozom a döntésemet. A változás néha jó is.”

Hamilton egy elejtett félmondatban arra is célzott, hogy Max Verstappen felajánlotta a szolgálatait a Mercedesnek 2021-re, ez azonban őt nem lepte meg.

„Érdekes időszak ez, mert rengeteg pilóta keres helyet mindenfelé. Totót minden pilóta felhívja, köztük egy olyan is, aki nemrég itt járt, és azt mondta, elhagyná a csapatát, hogy csatlakozzon hozzánk. Ez érthető, mert mindenki győzni akar és mindenki a győztes formula részese akar lenni, de nem hiszem, hogy ez pillanatnyilag stresszt okozna. Toto és köztem nyílt a kommunikáció, nincsenek titkok, és ez nem is fog megváltozni.”

A Hamilton mellett helyet foglaló Wolff normálisnak nevezte, hogy az újságírók „bedobálnak kisebb gránátokat, ezeket néha mi is felkapjuk, aztán a kezünkben robbannak fel.” Szerinte a Forma-1 része a pletyka, de kijelentette, Hamiltonnal folyamatosan egyeztetnek a jövőről. „Sohasem ért minket meglepetés. Ha megjelent valami a sajtóban, akkor már hetek-hónapok óta tudtunk egymás ügyeiről.”

Hamiltonhoz hasonlóan az osztrák szakember szerződése is lejár 2020 végén, ő viszont befektetőként is érdekelt a csapatban, ezért bonyolult a helyzete. Kijelentette, az egész csapat számára helyes döntést akarja meghozni a folytatással kapcsolatban.

„Az én személyes szerepem egy kissé más. Rájöttem, hogy élvezem a kapcsolatokat a csapaton belül és a Daimler döntéshozóival is. Ez az én jólétemnek az egyik alapvető eleme. Ők nagyon megbíztak bennünk, megadták a mozgásteret, amire szükségünk volt, hogy ezt a csapatot sikeressé tegyük, és nem veszem félvállról azt, hogy a helyes döntést hozzam meg mindannyiunk számára.”

„Ez a folyamat el fog tartani egy ideig, de nem számítok semmilyen meglepetésre. Ahogy a dolog most áll. Mi ketten [Hamiltonnal] már egy ideje együtt dolgozunk, megbízunk egymásban, átvészeltünk nehéz időket, és erősebben jöttünk ki ezekből. Természetesen azt is rendszeresen megbeszéljük, hogy merre tart a csapat és merre tart Lewis pályafutása.”