Társoldalunk:

Óvással fenyegeti a Red Bull a Ferrarit 2020-ban

2019.12.07. 17:49

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója Max Verstappen sikere után sem legyint arra, hogy a Ferrari pénzbüntetéssel megúszta az Abu-dzabi Nagydíjon elkövetett szabálytalanságot.

A Ferrari feltételezett motortrükkjeitől volt hangos a Forma-1 a szezon vége felé, az FIA a csapatok megkeresése nyomán több technikai direktívával egyértelműsítette az erőforrások üzemeltetésére vonatkozó előírásokat, a Ferrari azonban tagadta, hogy ezek hátrányosan érintették volna a versenyképességüket. A tempójuk visszaesését a beállításokkal való kísérletezéssel magyarázták.

Abu-Dzabiban aztán újabb furcsaság történt, az előzetesen leadott és az autóba betöltött üzemanyag-mennyisége között jelentős, 4,88 kg-os eltérés mutatkozott Charles Leclerc esetében, a sportfelügyelők azonban 50 ezer dolláros pénzbüntetéssel meghagyták a monacói pilóta 3. helyét.

Leclerc nem tudott Verstappen előtt maradni, de Markót ez nem nyugtatta megForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Leclerc megtarthatta a trófeát a verseny után, az egyéni pontverseny 3. helyéről azonban lemaradt, mivel Max Verstappen már a pályán megelőzte őt, így tovább növelte az előnyét a Ferrarikkal szemben. A Red Bull így az elvárható legjobb eredményt hozta a 2019-es szezon során, Helmut Marko azonban bosszankodott a Ferrari miatt, amikor a verseny után visszaért az irodájába.

A szabályok világosak, nevetséges ez az enyhe büntetés ilyen kihágás miatt 

– idézte Markót az Auto Motor und Sport. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak már a rajt előtt azt mondta, a szabályok feketén-fehéren fogalmaznak, ezért Leclerc kizárására számított. Noha a verseny előtti üzemanyag-mizéria és a Ferrari időmérős motorfölénye között nehéz közvetlen összefüggést találni, Marko leszögezte, hogy jövőre nem hagyják annyiban az ügyet.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke (jobbra) korábban kérdőre vonta Christian Hornert (balra), miután Max Verstappen csalónak nevezte a FerraritForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Ez az egész a sportszerűségről, a szabályok betartásáról és a csapatokkal való egyenlő elbánásról szól. A Ferrari motorját már több okból is pellengérre állították, túlmentek minden szürke zónán, de semmi sem történt” – utalt arra, hogy a Ferrari sportszakmai büntetést egyelőre nem kapott.

Ha jövőre is szabálytalanságot gyanítunk, biztosan óvni fogunk, és akkor a Ferrarinak mindent fel kell fednie, az FIA-nak pedig megfelelően kell kezelnie az ügyet.”

Max Verstappen édesapja, a szókimondásáról híres Jos is úgy vélte, hogy Abu-Dzabiban a Ferrari nem csupán mérési hibát követett el. „Ön is tudja, hogy nem mérési hiba volt – mondta a Ziggo Sport riporterének, Olav Molnak. – Nem akarok sokat beszélni erről, mert ez veszélyes téma a Forma-1-ben, és nem akarom megégetni magamat, de a következő szezonra szigorítani kell a szabályokon.”

Verstappen ezzel nyitott kapukat döngetett, az FIA Motorsport Világtanácsa szerdán bejelentette, hogy szigorítják a vonatkozó előírásokat a 2020-as sportszabályzatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK