Mégis Aston Martin lesz az F1-es Racing Pointból?

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Abu-dzabi Nagydíj, Aston Martin logo
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 01: Second placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with donuts on track during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 01, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint a Racing Point tulajdonosi körét erősítő Lawrence Stroll bevásárolhatja magát a nehéz anyagi helyzetben lévő Aston Martin autógyárba, ami így saját néven is megjelenhet az F1-ben.

A Red Bulltól a Racing Pointhoz igazolhat az Aston Martin a Forma-1-ben, adta hírül a Racefans és az Autocar. A két szaklap újságírói úgy értesültek, hogy a Racing Point tulajdonosi körét vezető Lawrence Stroll egy konzorcium élén átvenné az irányítást a tőzsdei bevezetés óta küszködő Aston Martin autógyár felett, és amennyiben sikerrel járna, átcímkézné az F1-es csapatát is.

Stroll és az Aston Martin egyelőre nem kommentálta az értesülést, az ügy azonban nem előzmények nélküli: az autógyár és az akkor még Force India néven, a korábbi tulajdonosai égisze alatt versenyző csapat már 2015-ben is közeledett egymáshoz, az Aston Martin viszont végül a Red Bullnál kötött ki, és a szponzoráció mellett a Valkyrie szupersportautó kifejlesztésén is közösen dolgoznak.

Az Aston Martin jelenleg a Red Bull névadó szponzora Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az Aston Martint tavaly vezették be a londoni tőzsdére, az eredetileg 19 fontos részvényár nemrég 4-5 fontra zuhant, a vállalat 2019 első félévében 80 millió fontot veszített, és bejelentették, hogy az értékesítések lassulására számítanak a kereslet csökkenése miatt. A márka nemrég mutatta be a DBX nevű luxus SUV-modelljét.

Stroll a világ egyik, ha nem a legértékesebb Ferrari-gyűjteményével rendelkezik, vagyonát 2 milliárd font fölötti összegre becsülték. Az Aston Martin értéke a tőzsdei bevezetéskor 5 milliárd font volt.

A kanadai üzletember a divatvilágban és a luxuscikkek piacán ért el komoly sikereket, részt vett a Pierre Cardin, a Ralph Lauren, a Tommy Hilfiger, az Asprey és a Garrard márkák felfuttatásában, tavaly pedig befektetőtársaival megszerezte a mai Racing Point istállót, miután Vijay Mallya irányítása alatt a silverstone-i vállalat csődbe jutott.

Brit versenyzöld lehet a rózsaszín F1-es csapat Forrás: Motorsport Images/Simon Galloway

A közvéleményben elsősorban az terjedt el, hogy Stroll csupán vásárolt egy csapatot a fia, Lance Stroll számára, azonban az üzletember kitart amellett, hogy üzleti vállalkozásként fogja fel az istálló működtetését. A Racing Point új gyár építésébe kezdett, a SportPesa révén főszponzort is talált, az értelmetlennek tűnő csapatnév helyett azonban eddig nem tudtak hangzatos márkanevet vásárolni.

Az Aston Martin esetleges megjelenését elősegítheti, hogy a Racing Point F1-es autóihoz hasonlóan a sportautógyár egyes utcai modelljeikhez is a Mercedes-AMG szállítja a motorokat.

A brit márka az 1950-es és 1960-as években versenyzett már az F1-ben különösebb sikerek nélkül, a történetét elsősorban a sportautók világában írta. A vállalatot 1913-ban alapították, a neve is a társalapító, Lionel Martin és a híres hegyiversenyek helyszíne, az Aston Clinton elnevezésének egyesítéséből ered.