Társoldalunk:

Kubicának semmit sem tanított élete utolsó F1-es szezonja

2019.12.02. 10:28

Az Abu-Dzabiban minden bizonnyal élete utolsó Forma-1-es futamát lefutó Robert Kubica nem tudta palástolni, hogy mit gondol a Williamsről és az idei szezonról, a visszatérést azonban a rengeteg negatívum ellenére nem bánta meg.

Noha F1-es pályafutása eddig 13 évet ölelt fel, ezalatt mindössze 97 futamon vett részt a vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon minden valószínűség szerint utolsó Forma-1-es versenyén rajthoz állt Robert Kubica, aki már azzal is nagy tettet hajtott végre, hogy súlyos 2011-es ralibalesete után az idén visszatért a száguldó cirkuszba. Ezzel együtt a 2019-es szezonjában nem volt sok köszönet, a mezőny toronymagasan legrosszabb autójával csak saját csapattársa ellen harcolhatott, és bár ő szerezte a csapat idei egyetlen pontját, az időmérők tekintetében 21-0-ra kikapott az újonc George Russelltől.

A 34 éves lengyel pilóta a csapattal is többször konfliktusba került az év során, egyértelműen megromlott a viszony közte és a Williams helyettes-csapatfőnöke, Claire Williams között, a szezon alatt pedig többször is sugallta, hogy nem részesül egyenlő bánásmódban csapattársával. Kubica ezzel együtt nem bánta meg, hogy visszatért.

Kubica megpróbáltatásokkal teli idényen van túl, ami minden bizonnyal pályafutása utolsó F1-es szezonja voltForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nehéz év volt, a mai nap sem volt könnyű, de legalább csatáztam párat – nyilatkozta a Ziggo Sportnak, miután az utolsó helyen ért célba a szezonzárón, amelyen Antonio Giovinazzival ütközött. – Sajnos összeértünk Antonióval, megsérült a padlólemez jobb oldala, sok leszorítóerőt veszítettem, így a verseny második részében eléggé lassú voltam emiatt. Akárhogy is, kemény csata volt."

Kubica szerint nem csak negatívumokból állt visszatérésének éve, azokból azonban olyan sok volt, hogy a pozitívumokat nem igazán lehetett látni.

„Voltak pozitívumok is, de sajnos nem igazán lehetett észrevenni őket a helyzet miatt. Szeretnék köszönetet mondani a srácoknak, akik értem és az én autómon dolgoztak, ebben a nehéz évben mindent beleadtak. Úgyhogy voltak pozitívumok, de a helyzetünk nem volt könnyű, az eredmények pedig csalódástkeltőek."

Abu-Dzabiban is utolsó lett, miután koccant Giovinazzival - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A lengyel TVP-nek már keményebben nyilatkozott.Ez a szezon semmit sem tanított nekem, de szereztem némi információt. Az utolsó helyekért versenyezni teljesen más ahhoz képest, amit 10 évvel ezelőtt csináltam – mondta, majd a szintén lengyel Przeglad Sportowynak kontextusba helyezte idei teljesítményét. – Emlékszem az egyik időmérő után azt mondtam egy barátomnak, hogy a BMW-s időkben ha így vezettem, az az első rajtsort jelentette, most viszont utolsó vagyok fél másodperccel lemaradva az utolsó előttitől."

Kubica a levezető körében félreérthetetlen üzenetet küldött a csapatnak arról, mit is gondol az idei évről. Amikor a mérnöke azt mondta neki, hogy élvezet volt vele a közös munka, a lengyel azt válaszolta, hogy inkább a maga nevében beszéljen, mert ezt nem biztos, hogy mindenki így gondolja. Erre rátett még egy lapáttal, amikor a verseny után inkább nem kommentálta azt, hogy a Williams jövőre képes lesz-e kilábalni a gödörből. „Nem tudom. Megvan a véleményem, de inkább megtartom magamnak" – felelte.

Noha a csapat vezetőivel megromlott a viszonya, a szerelők munkáját mindig kiemelte - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Talán ez a hangulat is közrejátszott abban, hogy nem volt érzelmes a búcsúja az F1-es versenyzéstől. „Nem volt érzelmes, régóta tudtam, hogy ez lehet az utolsó versenyem, ezért őszintén mondom, nem öntöttek el az érzelmek. Persze mikor hazaérek, lesz időm visszatekinteni. Eredmények terén csalódástkeltő év volt, de ha mélyebbre ásunk a történtekben, akkor valójában nem volt olyan rossz, mint amilyennek kívülről tűnik. Sok szempontból ez egy nagyon hasznos szezon volt nekem, mivel extra motivációt adott és ráébresztett, hogy bár hosszú ideig nem voltam itt, még mindig képes vagyok magas szinten versenyezni. Már várom a következő év kihívását."

Korábban is nyilatkozta, hogy nem tartja rossz döntésnek a visszatérést, ezt pedig most, a szezon végén is tartja. „Egyértelműen jobb volt itt lenni, mint otthon ülve a TV-ben nézni a versenyeket. Ha évek múlva tükörbe néztem volna azzal a tudattal, hogy esélyem volt visszatérni az F1-be, de nem tettem meg, azt nehezen érteném meg. Olykor azonban nehéz volt Forma-1-nek hívni mindezt."

Ami a jövőt illeti, a Haasszal és a Racing Pointtal is szóba hozták egy fejlesztőpilótai állásra, ezen kívül könnyen lehet, hogy a DTM-ben is láthatjuk őt jövőre. A Ziggo Sport riporterétől sejtelmesen úgy köszönt el: „talán hamarosan találkozunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK