Társoldalunk:

Hamilton irigykedve nézte Verstappen és Leclerc csatáját

2019.12.01. 18:27

A szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat megnyerő Lewis Hamiltonnak csak egyetlen dolog hiányzott a tökéletes futamából, miközben Valtteri Bottas saját véleménye szerint élete egyik legjobb versenyét futotta.

Lewis Hamilton gyakorlatilag egyetlen versenybe sűrítette azt, hogy milyen is volt számára az idei Forma-1-es szezon, olyan fölénnyel és magabiztossággal nyerte meg a pole pozícióból rajtolva a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat, amelyen nem mellesleg pályafutása során hatodszor robbantott bankot, azaz a pole-ból indulva mindent kört vezetve nyert, miközben a leggyorsabb kör is az övé lett.

A hatszoros világbajnok nem számított rá, hogy ilyen sima versenye lesz, és egy kicsit ő is szeretett volna csatázni a többiekkel. Eközben az utolsóról a negyedik helyre felzárkózó Valtteri Bottas élete egyik legjobb teljesítményeként aposztrofálta az idei 21. futamot.

Hamiltont a többiek a rajtnál még látták, utána azonban eltűnt a távolban - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Hamilton a Német Nagydíj óta először indulhatott az élről, a hockenheimi futamnál azonban sokkal jobban sikerült ez a versenye, végig vezetett, első helyét pedig egy pillanatig sem fenyegette veszély. „Csapatként fontos volt a gázon tartani a lábunkat azután is, hogy megnyertük mindkét világbajnoki címet – nyilatkozta a hivatalos sajtótájékoztatón. – Nem hoztunk ki mindent a csomagunkból idén, így megpróbáltuk tovább feszegetni a határokat. Tökéletes módja ez a szezon lezárásának. Hálás vagyok a csapatomnak, akik egész évben hajtottak és soha nem vették le a célról a szemüket."

A pénteki második szabadedzésen már látszott, hogy a Mercedest nehéz lesz elkapni,

ekkora fölényre azonban Hamilton sem számított, aki az első kerékcseréje előtt 13 másodperccel is vezetett Verstappen előtt,

a futamot pedig 16 másodperces előnyben fejezte be. „Egyértelműen nem számítottam arra, hogy ekkora tempóelőnyöm lesz, noha pénteken is jók voltunk a hosszú etapokon. Azt mondták, hogy 1-2 tizeddel lehetek jobb, de végül ez több lett. Amikor sikerült elszakadnom, elég jól tudtam menedzselni a tempómat és a gumikat, tulajdonképpen csak kint kellett maradnom addig, ameddig Max. Utána a kemény gumira váltottunk, ami passzol ehhez a pályához, sokat kibír, szerintem az egész versenyt is kibírta volna."

Egyedül azt sajnálta, hogy magányosan kellett köröznie - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A világbajnok egy dolgot sajnált csak egy kicsit, azt, hogy senkivel sem tudott egy jót csatázni a futam alatt, így jobb híján a leggyorsabb kör megszerzésével szórakoztatta magát. „Az utolsó körökben úgy voltam vele, megnézem, hogy mi van még a gumikban és az autóban. Azt kívántam, hogy bárcsak csatázhattam volna, láttam a TV-ben, hogy [Verstappen és Leclerc] harcolnak" – nyilatkozta, mire a mellette ülő Verstappen viccesen megjegyezte, hogy akkor igazán lelassíthatott volna. Erre Hamilton azzal védekezett, hogy a Red Bull és a Ferrari túl gyors az egyenesben, így jobbnak látta nem bevárni őket.

Bottas nem unatkozott - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

A másik Mercedesben Valtteri Bottasnak már jóval eseménydúsabb futama volt, az utolsó helyről rajtolva végül negyedik lett, ezzel gyakorlatilag kihozva a maximumot a lehetőségeiből. Egy Mercedesszel nem valami remek eredmény, de mégis boldog vagyok miatta, mert ez volt az egyik legerősebb versenyem az idén – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Mindent beleadtam, jól szórakoztam a mezőny végéről előretörve. Nagyon erős autónk volt ma, ezzel együtt nem ez volt életem legkönnyebb futama. Nagyjából az első húsz körben nem lehetett használni a DRS-t, ami még nehezebbé tette az előrehaladást. Próbálkoztam, úgy érzem, hogy ennél többet nem tehettem volna, úgyhogy emiatt vagyok elégedett a mai nappal. Jó lett volna dobogóra állni, de ez nem számít, az sokkal inkább, hogy mindent kiadtam magamból."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK