Társoldalunk:

Bottas a dobogóra várja magát, a Mercedes kevésbé optimista

2019.11.30. 17:19

Az utolsó helyről rajtolva is a dobogót célozta meg Valtteri Bottas a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon, Toto Wolff csapatfőnök viszont nem ennyire optimista.

A két Mercedes diktálta a tempót a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzésén, így az Ezüstnyilak a 2014 óta tartó turbókorszakban továbbra is verhetetlenek a közel-keleti pályán. Lewis Hamilton ráadásul a júliusi Német Nagydíj óta először szerzett rajtelsőséget, ami lélektani szempontból akkor is fontos fejlemény a számára, ha az idén az egyik legsikeresebb évét éli.

„Szerintem sokat jelent neki a pole pozíció, itt Abu-Dzabiban mi tartjuk a rekordot, ez a pálya nekünk és neki is fekszik, tökéletes a mai eredmény” – összegzett Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports műsorában, majd úgy vélte, a csapat csomagja „egyszerűen nem volt elég erős” a riválisokhoz képest az előző futamok során. „Úgy néz ki, hogy ez most változott egy kicsit” – tette hozzá.

Bottas a mezőny végéről támad majd - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Q2 végén úgy tűnt, az idén a legtöbb pole pozíciót szerző Charles Leclerc veszélyt jelenthet Hamiltonra, de a monacói versenyző első Q3-as köre nem sikerült jól, a másodikra pedig oda sem ért a forgalom miatt. Wolff ezt „sajnálatosnak” nevezte, de kijelentette, boldog a Mercedes sikere láttán, mivel Valtteri Bottas is odaért a 2. helyre, igaz, rajtbüntetés miatt csak a mezőny végéről indulhat.

Ha holnap fordított rajtrácsos futam lenne, akkor is a pole-ban lennénk. Izgalmas lesz nézni őt, ahogy keresztülvág a mezőnyön, remélem, hogy talán az első ötben végezhet.” 

Bottas a leintés után azt mondta, ő a dobogót célozza meg, az Auto Motor und Sport pénteki információja szerint azonban a Mercedes stratégiái Safety Car és egyéb rendellenességek nélkül csak a 6. helyre várják a finn versenyzőt. Ez azonban a szezonzárón csak becsületbeli kérdés, Hamilton és Bottas már hetekkel ezelőtt bebiztosította az első két helyet az egyéni világbajnokságban.

Hamilton 88. pole pozícióját érte el - GalériaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Az egész hétvége során próbáltunk a versenyre készülni, mert az időmérő nem igazán számít. A gumiválasztás és minden egyéb révén is a futamra optimalizálunk. Sok ötletünk van a stratégiára nézve és kihívás lesz felzárkózni, de várom már, biztosan mókás lesz” – nyilatkozta Bottas az időmérő utáni sajtótájékoztatón.

A finn pilóta dolgát nehezíti, hogy betegséggel küszködik, de elárulta, az autóban az adrenalin segítségével „normálisan” érzi magát.  

Hamilton közben pályafutása 88. pole pozícióját ünnepelhette. Kiemelte, úgy sikerült elérnie ezt az eredményt, hogy az autót már nem fejlesztik, de a Mercedes passzol a közel-keleti pályához. „Tegnap kissé nehéz dolgunk volt, de mára alaphelyzetbe állítottam magam – mondta. – Már az első kör is különleges volt, a második pedig még jobban alakult.”

A nyári szünet után nehéz volt visszajönni, látványos volt a küzdelem, minden pilóta csodálatos munkát végzett.  

– tekintett vissza. – Nem gondolom, hogy borzasztóan sikerültek az időmérőim, de nem feleltek meg az átlagos elvárásaimnak, úgyhogy ez most hihetetlenül kielégítő, tudva, hogy mennyi munkát tettünk bele ebbe. Ez volt az utolsó időmérőm ezzel az autóval, ami elkísért ezen a lenyűgöző utazáson. Nincs jobb érzés annál, hogy ez az első rajtsorral zárul.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK