Hivatalos: Alpha Tauri néven versenyez tovább a Toro Rosso

Alpha Tauri
BERLIN, GERMANY - NOVEMBER 09: A general view at the AlphaTauri photo lounge after the GQ Men of the year Award 2017 at Komische Oper on November 9, 2017 in Berlin, Germany. (Photo by Mathis Wienand/Getty Images for AlphaTauri)
Vágólapra másolva!
Az FIA kiadta a Forma-1 2020-as előzetes nevezési listáját, amelyen a Toro Rosso helyén az Alpha Tauri név szerepel, ezzel hivatalossá vált a faenzai istálló átnevezése.

Noha a Red Bull eddig nem kommunikálta a döntést, a 2020-as előzetes nevezési lista publikálásával az FIA megerősítette, hogy jövőre Scuderia Alpha Tauri néven áll rajthoz a faenzai istálló, amit 1979-ben Minardi néven alapítottak, majd 2005 végén a Red Bull tulajdonába került és azóta Scuderia Toro Rosso néven versenyez.

A karosszéria neve hivatalosan Alpha Tauri lesz, így jövőre az Alpha Tauri-Honda nevet kell majd keresni az időmérő monitorokon. A nevezési listán egyelőre nem szerepel, de a csapat versenyzőpárosát 2020-ban is Danyiil Kvjat és Pierre Gasly alkotja majd.

Ruhamárkát reklámoz a faenzai F1-es csapat Forrás: 2017 Getty Images/Mathis Wienand

A helyzet várhatóan kényelmetlenségeket okoz majd, mivel az ismert autógyártó nyomán az Alfa Romeo Racing is versenyez a Forma-1-ben, de a két névnek és csapatnak természetesen semmi köze egymáshoz. Ellentétben a Red Bull Racinggel, ami továbbra is közösködik a fiókcsapattal az erőforrások terén és a szabályok adta kereteken belül az alkatrészeket is igyekeznek megosztani.

Az Alpha Tauri a Red Bull divatmárkája,

a névváltozás arra utal, hogy az eredetileg italgyártással foglalkozó vállalat a ruhaiparban is fokozza az érdekeltségeit. A márkát 2016-ban hozták létre, egyelőre Salzburgban és Grazban működtetnek üzleteket, valamint webáruházakban árulják a különböző, bika motívumokkal ellátott termékeiket férfiak és nők számára.

Egyelőre nem tudni, mennyire változik meg a csapat arculata Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

A gyártó magyarázata szerint a név az AlphaTauri csillagot jelöli, a legfényesebbet a Bika csillagképben és „arra az energiára utal, ami inspirálja az AlphaTauri márkát. A csillag pont a Bika szemében helyezkedik el, ami egybevág a márka precizitására és tökéletességre való fókuszával. Az ’Alpha’ a vezető szerepére utal, az AlphaTauri pedig a Red Bull öröksége előtt tiszteleg.”

A Toro Rosso 14 szezonon keresztül versenyzett a Forma-1-ben, a 2019-es szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj a 268. alkalom, amikor az autóik elrajtolnak.

A csapat legszebb sikerét Sebastian Vettel érte el, amikor a pole pozícióból indulva megnyerte az Olasz Nagydíjat, rajta kívül Danyiil Kvjat és Pierre Gasly állhatott dobogóra a csapat színeiben a 2019-es Német Nagydíjon (3. hely) és az idei Brazil Nagydíjon (2. hely). Az említett pilóták mellett itt mutatkozott be Daniel Ricciardo, Max Verstappen és Carlos Sainz is az F1-ben.