Társoldalunk:

Räikkönen már jövőre bevezetné a háromnapos versenyhétvégéket

2019.11.29. 09:15

Ha Kimi Räikkönenen múlna, már jövőre bevezetnék a 2021-ben életbe lépő új lebonyolítási rendszert, ami négyről háromnaposra rövidíti az F1-es hétvégéket. Ellenfelei nagyrészt egyetértenek vele.

A Forma-1 2021-es sportszabályzatának egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi a jogtulajdonos számára a versenynaptár bővítését akár 25 nagydíjra, kárpótlásként viszont átalakítják az egyes versenyhétvégék lebonyolítási rendjét. Pénteken délelőttre tolódik a manapság még csütörtökön megtartott médianap, de Kimi Räikkönen kijelentette, ha rajta múlna, már jövőre bevezetné ezt.

„A mai nap abszolút felesleges – jelentette ki csütörtökön Abu-Dzabiban. – Őszintén, ugyanazokat a dolgokat beszéljük meg újra. A felét már érintettük vasárnap, a legutóbbi verseny után, aztán holnap megint szóba kerülnek. Szerintem ez helyes lépés, mert az embereknek így nem kell olyan sokáig távol lenniük, kevesebb lesz a költség. Vessünk véget az időpocséklásnak!”

Räikkönen nem rajong a sajtónapért, Sainz vegyes érzelmekkel várja a reformotForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A mellette ülő Carlos Sainz elárulta, vegyes érzelmei vannak a döntéssel kapcsolatban, mert úgy érzi, a csütörtöki sajtóesemények is hozzátesznek ahhoz, hogy a Forma-1 az adott helyszínen egyhetes programsorozattá alakuljon, de azt is elismerte, hogy a szerelők túl sokat utaznak és túl sokat dolgoznak a helyszíneken. Mégis úgy érezte, ez az egész csak pótcselekvés.

„Úgy gondolom, ez egy módszer arra, hogy még hosszabb legyen a versenynaptár, amit totálisan ellenzek. Szerintem 21-22 verseny már most is túl soknak tűnik. Ez az extra nap nem fog teljesen kompenzálni, amikor 22-25 verseny lesz a jövőben” – szögezte le a spanyol pilóta, és véleményével egyetértett Pierre Gasly is.

„Amennyiben megnöveljük a versenyek számát is, sohasem fog kiegyenlítődni a helyzet, ezért szerintem jó ez a döntés 2021-re, de remélhetőleg nem fogják túlságosan növelni a versenyek számát” – mondta a francia versenyző. Gasly ugyanakkor kijelentette, szükségesnek tartja, hogy az F1-ben dolgozók több időt tölthessenek a szeretteikkel.

Az Olasz Nagydíj lényegében már szerdán megkezdődik, nehéz elképzelni, hogy 2021-ben a csütörtöki nap teljesen eltűnikForrás: AFP/Miguel Medina

„Nyilvánvalóan osztom azt, amit Kimim mond, de nem is feltétlenül rólunk van szó, mert nekünk szinte könnyű az életünk, legalábbis a legkönnyebb a paddockban az összes srác közül. A szerelőknek és a mérnököknek nagyon nehéz dolguk van, hogy ebben a világban magánéletük legyen, úgyhogy szerintem ez jó dolog” – utalt a versenyhétvégék átalakítására.

Danyiil Kvjat hozzátette, hogy szeretné, ha többet lehetne vezetni az igazi autókat és a szimulátorozás rovására növelnék a tesztnapok számát. Rámutatott, nem szabad elfelejteni, hogy a pilóták a versenyzés mellett sok időt töltenek a felkészüléssel és PR eseményeken is, így „kezd nagyon nehéz lenni” az időbeosztás a családos emberek számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK