Räikkönen már jövőre bevezetné a háromnapos versenyhétvégéket

Forma-1, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing, Carlos Sainz, McLaren, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 28: Kimi Raikkonen of Finland and Alfa Romeo Racing and Carlos Sainz of Spain and McLaren F1 talk in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 28, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ha Kimi Räikkönenen múlna, már jövőre bevezetnék a 2021-ben életbe lépő új lebonyolítási rendszert, ami négyről háromnaposra rövidíti az F1-es hétvégéket. Ellenfelei nagyrészt egyetértenek vele.

A Forma-1 2021-es sportszabályzatának egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi a jogtulajdonos számára a versenynaptár bővítését akár 25 nagydíjra, kárpótlásként viszont átalakítják az egyes versenyhétvégék lebonyolítási rendjét. Pénteken délelőttre tolódik a manapság még csütörtökön megtartott médianap, de Kimi Räikkönen kijelentette, ha rajta múlna, már jövőre bevezetné ezt.

„A mai nap abszolút felesleges – jelentette ki csütörtökön Abu-Dzabiban. – Őszintén, ugyanazokat a dolgokat beszéljük meg újra. A felét már érintettük vasárnap, a legutóbbi verseny után, aztán holnap megint szóba kerülnek. Szerintem ez helyes lépés, mert az embereknek így nem kell olyan sokáig távol lenniük, kevesebb lesz a költség. Vessünk véget az időpocséklásnak!”

Räikkönen nem rajong a sajtónapért, Sainz vegyes érzelmekkel várja a reformot Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

A mellette ülő Carlos Sainz elárulta, vegyes érzelmei vannak a döntéssel kapcsolatban, mert úgy érzi, a csütörtöki sajtóesemények is hozzátesznek ahhoz, hogy a Forma-1 az adott helyszínen egyhetes programsorozattá alakuljon, de azt is elismerte, hogy a szerelők túl sokat utaznak és túl sokat dolgoznak a helyszíneken. Mégis úgy érezte, ez az egész csak pótcselekvés.

„Úgy gondolom, ez egy módszer arra, hogy még hosszabb legyen a versenynaptár, amit totálisan ellenzek. Szerintem 21-22 verseny már most is túl soknak tűnik. Ez az extra nap nem fog teljesen kompenzálni, amikor 22-25 verseny lesz a jövőben” – szögezte le a spanyol pilóta, és véleményével egyetértett Pierre Gasly is.

„Amennyiben megnöveljük a versenyek számát is, sohasem fog kiegyenlítődni a helyzet, ezért szerintem jó ez a döntés 2021-re, de remélhetőleg nem fogják túlságosan növelni a versenyek számát” – mondta a francia versenyző. Gasly ugyanakkor kijelentette, szükségesnek tartja, hogy az F1-ben dolgozók több időt tölthessenek a szeretteikkel.

Az Olasz Nagydíj lényegében már szerdán megkezdődik, nehéz elképzelni, hogy 2021-ben a csütörtöki nap teljesen eltűnik Forrás: AFP/Miguel Medina

„Nyilvánvalóan osztom azt, amit Kimim mond, de nem is feltétlenül rólunk van szó, mert nekünk szinte könnyű az életünk, legalábbis a legkönnyebb a paddockban az összes srác közül. A szerelőknek és a mérnököknek nagyon nehéz dolguk van, hogy ebben a világban magánéletük legyen, úgyhogy szerintem ez jó dolog” – utalt a versenyhétvégék átalakítására.

Danyiil Kvjat hozzátette, hogy szeretné, ha többet lehetne vezetni az igazi autókat és a szimulátorozás rovására növelnék a tesztnapok számát. Rámutatott, nem szabad elfelejteni, hogy a pilóták a versenyzés mellett sok időt töltenek a felkészüléssel és PR eseményeken is, így „kezd nagyon nehéz lenni” az időbeosztás a családos emberek számára.