Társoldalunk:

Leclerc: Vettelnek nem kellett volna balra tartania az ütközés előtt

2019.11.28. 16:52

Charles Leclerc az Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtónapon többnyire a Sebastian Vettellel történt brazíliai ütközésével kapcsolatos kérdésekre volt kénytelen válaszolni. A monacói pilóta elmondta, milyen változások várhatóak a jövőben annak érdekében, hogy ne hagyják cserben a Ferrarit.

A brazíliai ütközésük óta először álltak a sajtó rendelkezésére a Ferrari versenyzői, azaz csak álltak volna, Sebastian Vettel ugyanis az utolsó pillanatban felmentést kért az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtónapja alól, megszületett ugyanis harmadik gyermeke. A négyszeres világbajnok csütörtök este érkezik csak a helyszínre.

Charles Leclerc azonban ott volt, és válaszolt az újságírók kérdéseire. Többek között elmondta, hogy mindent megbeszéltek csapattársával, és továbbléptek a történtek után, a jövőben több helyet fognak hagyni egymásnak a pályán, az ütközésért pedig szerinte mindketten felelősek.

Az ütközés, ami után több megbeszélésre is szükség volt a Ferrarinál

Nem volt könnyű helyzetben Leclerc és Vettel azután, hogy a Brazil Nagydíj 66. körében egymásnak mentek, ami mindkettejük versenyének véget vetett. Interlagosban nagyon szűkszavűan nyilatkoztak, miután Mattia Binotto csapatfőnök szólt nekik, hogy nem szeretne mást hallani, csak hogy sajnálják a csapatot a történtekért. A futam utáni héten aztán már lehiggadva, Maranellóban beszélték át az esetet,

Leclerc elmondása szerint pedig arra jutottak, hogy ezentúl kevésbé agresszívan kell közelíteniük a másikhoz a pályán.

„Megnéztük a felvételeket, hogy megpróbáljuk megérteni, miként kerülhettük volna el ezt. Mindenekelőtt nagyon szerencsétlen eset volt, hihetetlenül kis mértékben értünk össze, aminek komoly következményei lettek – nyilatkozta Leclerc az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. – A jövőben nem szabad ennyire agresszívnak lennünk egymással, hogy ilyesmi ne történhessen meg újra. A csapatnak ez nem jó, a szurkolóinknak sem az, úgyhogy igyekszünk elkerülni az ilyen helyzeteket a jövőben, biztos vagyok, hogy többé nem fordul elő."

Leclerc elárulta, hogy a megbeszéléseken Mattia Binotto nem helyezett kilátásba semmilyen szankciót arra az esetre, ha újra összeütköznének, valamint azt sem tiltotta meg nekik, hogy szabadon versenyezzenek. „Ez a része nem változik, a jövőben is versenyezhetünk egymással – mondta Leclerc. – Seb és én is nagyon versengő típusok vagyunk, ugyanakkor meg kell találnunk a megfelelő kompromisszumot, mivel ugyanazért a csapatért versenyzünk. Ahogy mondtam, kevésbé kell agresszívnak lennünk, több helyet kell hagynunk a másiknak. Amennyire én tudom, ennyi lesz a változás a következő versenyekre, de talán Mattia ebbe jobban bele tud menni, mint én."

Leclerc elmondta: nincs harag közte és Vettel közöttForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Azt is tudni szerették volna a monacói pilótától, hogy csapaton belül felelőssé tettek-e valakit, esetleg valamelyik versenyző magára vállalta-e a felelősséget az ütközésért. Leclerc igyekezett diplomatikus választ adni, elmondta, hogy beszélt Vettellel, majd arra jutottak, hogy mindketten felelősek. „Sebbel mindketten megpróbáltuk megérteni a helyzetet. Szerintem Sebnek nem kellett volna balra tartania, ezt ő is tudja, én meg valószínűleg végezhettem volna jobb munkát az ütközés elkerülésével. Mindkettőnk felelős. A legfontosabb, hogy mindent tisztáztunk és mostantól előre tekintünk."

Jobban kijönnek, mint gondolnánk

Mattia Binotto az Abu-dzabi Nagydíj előtt egy csapat által közzétett videóban hangsúlyozta azt, amit Leclerc aztán a sajtónak is elmondott: mindent tisztáztak és nincs harag. „Megbeszéltük vasárnap a verseny után, de megtettük ezt a futam utáni napokban is. Hárman is leültünk, valamint a két versenyzővel külön-külön is, és szerintem megértették, hogy ami történt, az nem elfogadható. Tudjuk, hogy miként lépjünk tovább."

Binotto állítja, pilótái jóban vannak egymássalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A svájci szakember elmesélt egy történetet arról, hogy

két pilótája valójában nagyon is jóban van egymással, és sem a monzai, sem a szingapúri, sem az oroszországi eset nem rontott a kapcsolatukon, ahogyan a Brazíliában történteket is meg tudták beszélni.

„Sok a vicces történet. Az igazság az, hogy jól szórakoznak együtt, jó és harmonikus a kapcsolatuk, ami eléggé más lehet ahhoz képest, amit az emberek gondolnak vagy olvasnak. Azt hihetnék, hogy konfliktusban állnak egymással a pályán, de valójában ez nincs így. Emlékszem, hogy az oroszországi félreértés után együtt ettünk Japánban egy étteremben, jól szórakoztunk, még egymás telefonját is lenyúlták, hogy megnézzék, milyen képek vannak a másikén. Mindig szórakoztató és szép dolog, hogy élvezik egymás társaságát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK