Társoldalunk:

Hamilton: Soha nem a pénzért versenyeztem

2019.11.26. 08:54

Lewis Hamilton elárulta, mi hajtja előre a Forma-1-es mezőny legjobban kereső tagjaként, valamint betekintést nyújtott kapcsolatába a Mercedes mérnökeivel.

Lewis Hamilton az F1-es mezőny legjobban kereső tagjaként aligha szembesülne anyagi gondokkal élete hátralevő részében, ha holnap szögre akasztaná a sisakját, elmondása szerint azonban nem a pénz jelenti számára a boldogságot, és soha nem is azért versenyzett. A hatszoros világbajnok elárulta, hogy mi motiválja, valamint érdekes betekintést nyújtott a Mercedesnél folyó napi munkába a mérnökökkel. 

A helyzet az, hogy soha nem a pénzért csináltam – jelentette ki a BBC-nek adott interjúban. – Persze nagyszerű, hogy halmozódik, nem probléma, de ez a bónusz. Addig, amíg nem ez vezérel abban, amit csinálok. Mindennek a gyökere, hogy imádom a versenyzést. Imádom a kihívást, imádok úgy érkezni a pályára, hogy tudom, ott vannak ezek az elképesztően tehetséges fiatalok, akik próbálnak legyőzni és jobbak, okosabbak lenni nálam. Imádom a csatát, amibe minden egyes évben belevágok."

Az hajtja, hogy felvegye a versenyt a fiatalokkalForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton persze nemcsak a pályán nyújtott teljesítményéért kapja a fizetését a Mercedestől, hanem az azon kívül elvégzett tevékenységért is. Ennek jó részét a mérnökökkel történő kommunikáció és megbeszélések töltik ki. 

A hatszoros világbajnok élvezi, hogy olykor okosabb lehet a csapatnál dolgozó szakembereknél. 

„Ezekkel a srácokkal dolgozom, akik annyival okosabbak nálam, és miattuk én is okosabbnak érzem magam. Amikor annyiszor bebizonyítom, hogy tévednek, az valószerűtlen. Sokszor előfordul. Mondok valamit Shovnak (Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke - a szerk.), ő pedig azt mondja, »Nem, a számok ezt mutatják«. Erre én azt felelem, »Ez, ez és ez van.« Majd ő azt mondja, »Ó, igazad van.« Ez annyira jó érzés. Sok ehhez hasonló fordul elő."

Hiába az egyik legképzettebb szakember a bokszutcában, Andrew Shovlin (balra) sem tudhat mindig mindentForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Mercedes versenyzője természetesen elismeri a mérnökök munkáját, van azonban, amiben szerinte ő a jobb. Ezek a srácok annyira okosak, az intelligenciaszintjük egy másik sztratoszférában van az enyémhez képest. Ugyanakkor az elméjük nem tudja kiszámolni, hogy mire vagyok képes az autóban. Egyszerűen máshogy vagyunk bekötve.  A kulcs megpróbálni megérteni őket, ülni egy asztalnál, beszélni velük arról, hogy mit tudnak alkalmazni az autón abból, amit mondok nekik."

Hamilton elárult egy érdekességet a megbeszélésekről is, nevezetesen azt, hogy nem tud még egy órát sem végigülni egy ilyen meetingen, több szünetre van szüksége ahhoz, hogy friss maradjon az agya. „Mindig dolgozunk ezen a kapcsolaton, az összhangon. Nagyon jól ismerjük egymást. Amikor a gyárban megbeszélést tartunk, ezek a srácok órákon át tudnak ott ülni és koncentráltak maradni. Nekem meg van egy kb 23 perces időszakom, vagy nagyjából hasonló. Amint ez letelik, már a fejem fölött beszélgetnek, ezt ők is tudják. Ilyenkor azt mondom, »nézzétek, kimegyek WC-re, iszok egy kávét vagy valami és visszajövök.« Utána kapnak újabb 23 percet."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK