Társoldalunk:

Ferrari-alelnök: Olyan pilótára van szükségünk, aki nem hibázik

2019.11.26. 15:08

John Elkann után az alelnök Piero Ferrari is küldött egy, az elnökénél jóval burkoltabb üzenetet a Brazil Nagydíjon összeütköző Sebastian Vettelnek és Charles Leclerc-nek.

Az idei szezonnal kapcsolatban szinte alig maradt már nyitott kérdés, a jövővel kapcsolatban azonban annál több az olyan, ami megválaszolásra vár. Ilyen a Ferrari pilótáinak helyzete, akik többször is érdekellentétbe kerültek már egymással az év során, a Brazil Nagydíjon pedig először közös munkájuk során egymásnak mentek a pályán. Az utolsó idei verseny, leginkább pedig a 2020-as szezon fogja megmutatni, hogy mindez milyen hatással lesz kettejük kapcsolatára és a csapatra, a Ferrari vezetői mindenesetre igen egyértelmű üzeneteket küldtek és küldenek Sebastian Vettelnek és Charles Leclerc-nek.

Leclerc és Vettel is megkapta a magáét az elnöktől és az alelnöktől isForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Az Exor részvényeseinek körében John Elkann, a Ferrari elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy a pilóták nem helyezhetik magukat a csapat elé, valamint elmondta, őt személy szerint felbosszantották a történtek. Luca di Montezemolo, a Ferrari korábbi elnöke is megszólalt, lényegében ugyanezt hangoztatva, most pedig az alelnök, egyben az alapító Enzo Ferrari fia, a 74 éves Piero Ferrari is félreérthetetlen nyilatkozatot tett. „Hogy az autó vagy a pilóta számít-e inkább? Ahhoz, hogy nyerjünk, mindkettőből a legjobbra van szükség” – mondta az olsz Radio 1 műsorában. Egy olyan pilótára, aki nem követ el hibákat, és tudja, miként hozzon ki mindent az autóból, valamint egy olyan autóra, amelyik az elsőtől az utolsó körig 100%-os teljesítményre képes. Emellett a csapat, a stratégia is nagyon fontos. Manapság olyan szoros a verseny, hogy ha az ember nem maximalizálja az összes területet, akkor nem nyerhet."

Piero Ferrari a csapattól és a versenyzőktől is elvárja a hibátlan teljesítménytForrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton

Ferrari az idei szezon kudarcára azt mondta, hogy az apjának voltak sokkal rosszabb időszakai is a Forma-1-ben, a száguldó cirkuszról pedig kissé negatív véleményt formált. „Ma úgy tűnik nekem, hogy minden tilos a Forma-1-ben, a szezon közbeni tesztelés, a motorfejlesztés. Időnként nehéz azonosulnom a modern Forma-1-gyel" – elmélkedett.

A jövőre nézve egyértelműen a világbajnoki címek visszahódítását tűzte ki, miközben a Ferrari továbbra is teszi azt, amit eddig is.

„Az első Forma-1-es szezontól kezdve itt vagyunk, és fontos, hogy minden évben itt legyünk, nagy bátorsággal megpróbálni nyerni. Remélem, hogy a Ferrari, mint vállalat, mindig megtartja mindkét lelkét, a GT-részleget, amely egyre több és több gyönyörű autót gyárt, valamint az F1-es részleget, amelyik szállítja a győzelmeket. Ez volt az apám álma és azoké is, akik nap mint nap a Ferrarinál dolgoznak. A cél, hogy újra nyerjünk, és ismét világbajnokok legyünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK