Vágólapra másolva!
Nehéz lesz megvalósítani a Forma-1 2021-es célkitűzéseit, de James Allison, a Mercedes technikai igazgatója izgatottan várja, hogy a hosszú egyeztetések után végre érdemben elkezdhessék a munkát az új versenyautón.

James Allison ugyan támogatja a Forma-1-ben 2021-re tervezett szabálymódosításokat, de úgy gondolja, nehéz lesz a célkitűzéseket átültetni azokat a valóságba. A Mercede technikai igazgatója elárulta, örül, hogy a szabályalkotási folyamat lényegi része lezárult, és mostantól az autók tervezésére koncentrálhatnak.

Október utolsó napján nyilvánosságra hozták a Forma-1 2021-es szabályait. A technikai előírások legfontosabb része az aerodinamikára vonatkozik, ami a tervek szerint jelentősen egyszerűsödni fog, hogy az autók könnyebben követhessék egymást. Allison szerint ez kétségtelenül elősegítené a jobb versenyzést, de egyáltalán nem biztos benne, hogy az elképzelések a gyakorlatban is vissza fognak köszönni.

Allison nem biztos benne, hogy a 2021-es célkitűzések megvalósulnak Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

"[Az FIA] támogatásra érdemes célkitűzéseket fogalmazott meg – nyilatkozta az Autosportnak. – Ezeket azonban nagyon nehéz lesz megvalósítani.”

A Mercedes technikai igazgatója egyelőre nem akar ítéletet mondani, hiszen az új szabályok még rendkívül frissek. A brit szakember szerint meg kell várni, hogyan működnek az új szabályok a gyakorlatban.

„A puding próbája az evés, 2021-ben kiderül, mennyire sikerült elérnünk ezeket a támogatandó, ámde nagyon nehezen megvalósítható célkitűzéseket – folytatta. – Jelenleg még nem itt tartunk, a csapatok csak most kapták meg a szabályokat.”

Az új regulákkal nem mindenki elégedett maradéktalanul, Allison azonban elárulta, a mérnökök másképpen állnak feladathoz, és mindig próbálják a maximumot kihozni a lehetőségekből.

– jelentette ki. – A szabályok rendelkezésére állnak, hogy előbb megértse azokat, majd megpróbáljon kihasználni minden kiskaput annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabb autót építse meg.”

Allison úgy véli, a munka élvezetes része most következik Forrás: DPPI/Florent Gooden

Allison rámutatott, hogy az elmúlt években zajló szabályalkotási folyamathoz képest mekkora a kontraszt. Az 51 éves szakembert főleg a bemutatás előtti utolsó hetek viselték meg.

Mostantól kezdődik az élvezetes rész, amikor kapunk egy listát [a szabályokról], és azzal kell kezdenünk valamit” – tette hozzá.