Társoldalunk:

Az F1 női sportfelügyelője lesz a betétfutamok versenyigazgatója

2019.11.21. 08:37

A következő szezontól az F1 egyetlen női sportfelügyelője, Silvia Bellot lesz a Forma-2 és a Forma-3 versenyigazgatója. A nők előmenetelét is segíteni kívánja.

Az F1 történetének első női, és egyben legfiatalabb sportfelügyelője, Silvia Bellot lesz a Forma-2 és a Forma-3 versenyigazgatója a következő szezontól. A spanyol hölgy édesapja sportbíró volt, 16 éves korától ő is dolgozott ebben a munkakörben, 18 évesen pedig már a sportfelügyelői feladat ellátásához szükséges képzést is elvégezte.

Mindössze 25 éves volt, amikor a 2011-es Török Nagydíjon az F1-ben is részt vállalhatott a sportfelügyelők munkájában, az idén pedig ő is a testület tagja volt, amikor hosszasan elemezték Max Verstappen és Charles Leclerc ütközését az Osztrák Nagydíjon. Bellot 34 esztendősen ismét előrébb lép, és jövőre már ő felügyeli az F2 és az F3 futamait.

Silvia Bellot több szempontból is úttörő az FIA-nálForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Sohasem álmodtam erről, de egy idő után az ember egyre többet akar és most örülök, hogy én lehetek a versenyigazgató. Nem gondoltam erre igazi pályafutásként, úgy kezeltem, mint egy hobbit, amivel egyszerűen szívesen foglalkozom” – nyilatkozta a Guardiannek. A spanyol hölgy természetesen tagja az FIA női bizottságának is, és úgy érzi, a munkájával példát kell mutatnia.

A bizottságban úgy gondoljuk, az a legjobb, ha bemutatjuk azokat a nőket, akik már a sportágban dolgoznak. Ha én meg tudom csinálni, azzal bebizonyítom, hogy valaki más is.” 

Bellot felidézte, hogy míg a barátai bulizni mentek hétvégente, ő inkább versenyekre járt, de ezt ő sokkal érdekesebbnek találta. A sportfelügyelői munkáját bírósági tárgyalásokhoz hasonlította. Szerinte a pilótáknak „joguk van elmagyarázni, hogy mi történt, mi pedig a lehető leginkább sportszerűvé szeretnénk tenni a folyamatot, és a sport érdekében a helyes döntést hozni.”

Néha sokáig tart elbírálni egy-egy vitás esetetForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A sportfelügyelőket az idén sokszor kritika érte, részben a döntéseik következményei miatt, részben azért, mert lassan születtek meg a határozatok, de Bellot szerint időre van szükség ahhoz, hogy minden rendelkezésre álló forrást és adatot megvizsgáljanak, kezdve a kameráktól a GPS jeleken át a rádióüzenetekig.

Mindig mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy elmondja a véleményét. Néha gyorsan lépünk, ez a vizsgált eset bonyolultságától függ  

– mondta Bellot. – Szeretem a versenyzést, a technikai oldalát is, de inkább azt, amikor sportszerű döntést hozunk – tette hozzá. – Mi nem a rendőrség vagyunk, nem keressük a szabálysértéseket, de ott vagyunk, amikor probléma merül fel, és el kell dönteni, hogy mi a sportág számára a helyes és a helytelen.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK