Az F1 női sportfelügyelője lesz a betétfutamok versenyigazgatója

Forma-1, Silvia Bellot, Osztrák Nagydíj 2017
A picture taken on July 8, 2017, shows Silvia Bellot, FIA race steward, at the Red Bull Ring in Spielberg ahead of the Austrian Formula One Grand Prix. - During the 68 different editions of the World Formula 1 Championship, only two women took the start of a Grand Prix, it was on 1976. Even if in theory women have access to all categories of motor racing, the International Automobile Federation (FIA) can not ignore that women are significantly fewer in the fields, and this starting from an early age. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A következő szezontól az F1 egyetlen női sportfelügyelője, Silvia Bellot lesz a Forma-2 és a Forma-3 versenyigazgatója. A nők előmenetelét is segíteni kívánja.

Az F1 történetének első női, és egyben legfiatalabb sportfelügyelője, Silvia Bellot lesz a Forma-2 és a Forma-3 versenyigazgatója a következő szezontól. A spanyol hölgy édesapja sportbíró volt, 16 éves korától ő is dolgozott ebben a munkakörben, 18 évesen pedig már a sportfelügyelői feladat ellátásához szükséges képzést is elvégezte.

Mindössze 25 éves volt, amikor a 2011-es Török Nagydíjon az F1-ben is részt vállalhatott a sportfelügyelők munkájában, az idén pedig ő is a testület tagja volt, amikor hosszasan elemezték Max Verstappen és Charles Leclerc ütközését az Osztrák Nagydíjon. Bellot 34 esztendősen ismét előrébb lép, és jövőre már ő felügyeli az F2 és az F3 futamait.

Silvia Bellot több szempontból is úttörő az FIA-nál Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Sohasem álmodtam erről, de egy idő után az ember egyre többet akar és most örülök, hogy én lehetek a versenyigazgató. Nem gondoltam erre igazi pályafutásként, úgy kezeltem, mint egy hobbit, amivel egyszerűen szívesen foglalkozom” – nyilatkozta a Guardiannek. A spanyol hölgy természetesen tagja az FIA női bizottságának is, és úgy érzi, a munkájával példát kell mutatnia.

Bellot felidézte, hogy míg a barátai bulizni mentek hétvégente, ő inkább versenyekre járt, de ezt ő sokkal érdekesebbnek találta. A sportfelügyelői munkáját bírósági tárgyalásokhoz hasonlította. Szerinte a pilótáknak „joguk van elmagyarázni, hogy mi történt, mi pedig a lehető leginkább sportszerűvé szeretnénk tenni a folyamatot, és a sport érdekében a helyes döntést hozni.”

Néha sokáig tart elbírálni egy-egy vitás esetet Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A sportfelügyelőket az idén sokszor kritika érte, részben a döntéseik következményei miatt, részben azért, mert lassan születtek meg a határozatok, de Bellot szerint időre van szükség ahhoz, hogy minden rendelkezésre álló forrást és adatot megvizsgáljanak, kezdve a kameráktól a GPS jeleken át a rádióüzenetekig.

– mondta Bellot. – Szeretem a versenyzést, a technikai oldalát is, de inkább azt, amikor sportszerű döntést hozunk – tette hozzá. – Mi nem a rendőrség vagyunk, nem keressük a szabálysértéseket, de ott vagyunk, amikor probléma merül fel, és el kell dönteni, hogy mi a sportág számára a helyes és a helytelen.”