Wolff terveitől is függ Hamilton jövője az F1-ben

Forma-1, Brazil Nagydíj, Hamilton, Mercedes
Mercedes British driver, Lewis Hamilton is pictured at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 14, 2019, ahead of the upcoming Formula One Brazilian Grand Prix on November 17. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes hatszoros világbajnoka egyértelműen kijelentette, hogy folytatni akarja az F1-es pályafutását, de a szerződés meghosszabbítása előtt tudni akarja, hogy Toto Wolff mire készül.

Az idei világbajnokság megnyerése után a jövő felé fordul Lewis Hamilton és a Mercedes figyelme: noha az anyavállalat, a Daimler AG egyre nehezebb piaci környezetben működik és egyelőre nem garantálják a márka F1-es részvételét, Lewis Hamilton kijelentette, ő a 2020-as szezon után is versenyezni akar.

Hamilton szerződése az ellenfelei többségéhez hasonlóan jövőre lejár, de lényegében az egész piac arra vár, hogy tisztázódjon a jövője. A brit pilóta szempontjából pedig az a fontos, hogy mihez kezd Toto Wolff, a Mercedes-csapat résztulajdonosa és csapatfőnöke, akit korábban hírbe hoztak a Liberty Media vezérigazgatói posztjával is, ő azonban kijelentette, maradna a csapatnál.

Hamilton az F1-ben minden egyes körét Mercedes-motorral hajtott autóval tette meg Forrás: AFP/Carl De Souza

„Ez nehéz kérdés, mert tudom, nem mindig pozitívum, ha az ember túl sokáig beszorul egy pozícióba, ezért én mindig azt akarom, hogy mindenki kitárhassa a szárnyait és azt tehesse, ami a legjobb a pályafutásuk szempontjából. Csak ő tudhatja, hogy mi ez” – nyilatkozta Wolff-fal kapcsolatban Hamilton. Ők ketten az F1 történetének legsikeresebb csapatfőnök-pilóta párosát alkotják.

– mondta főnökéről a hatszoros világbajnok. – Ha a sportágban maradok, nem igazán szeretném, ha távozna, de végtére is, ez az ő döntése – szögezte le. – A csapat nem csak egy főből áll, de nekem fontos, hogy hol jár az esze. Erre várok. A sportág jól járna, ha olyasvalaki működtetné, mint ő, de nem tudom, hogy az mókásabb élmény lenne-e [neki]” – tette hozzá.

Sok múlhat azon, hogy Wolff és Hamilton mire jut a háttérben Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Joe Saward szakblogger az USA Nagydíj után arról számolt be, hogy a paddockban az a hír járja, a Ferrari szeretne elfogadtatni egy „Toto Wolff záradékot”, ami kizárná, hogy a közelmúltban csapatfőnökként dolgozó szakemberek döntéshozói pozícióba kerüljenek a Formula One Groupnál. Ez egyértelműen kizárná az osztrák üzletember átigazolását a jogtulajdonos kötelékéhez.

Wolff a 2013-as szezon óta először hagy ki versenyt, mivel a Brazil Nagydíjra személyesen nem utazott el.

„Küldtem neki egy SMS-t, megírtam neki, hogy hihetetlen csapatot épített és büszkévé fogjuk tenni – árulta el. – Ez nem sok változást okoz a csapaton belül, de hiányozni fog a bokszfalon és a meglátásai is a hétvége során, de a feladatunk adott és ez nem tereli el a figyelmünket. Ő így is néz majd minket, úgyhogy továbbra is bajba lehet kerülni a főnöknél.”

Hamilton versenyezni akar

Noha a Wolff-fal kapcsolatos válaszában feltételes módot használt, Hamilton a korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan egyértelműen megerősítette, hogy a következő szezon után is versenyezni akar.

Hamilton további rekordokat dönthet az F1-ben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Robert Cianflone

„Nyilvánvalóan átgondoltam a következő néhány évet. Azt tudom, hogy folytatni akarom a versenyzést. Imádom, amit csinálok, és nem látom okát, hogy belátható időn belül felhagyjak ezzel” – mondta a brit sportoló, aki januárban 35 esztendős lesz, és ha jövőre sem törik meg a sikersorozata, a világbajnoki címek és a futamgyőzelmek terén is utoléri a csúcstartó Michael Schumachert.

Azt viszont leszögezte, a szerződéshosszabbítással kapcsolatos huzavona nem hiányzik neki, még akkor sem, ha személyesen jó viszonyt ápol a menedzsmenttel.

„Alig kötöttem meg a mostani szerződést és már kezdhetek tárgyalni az esetleges következőről – összegzett. – Ez megint stresszes pillanat, amikor ringbe kell szállni és barátságos, de mégis feszült beszélgetéseket kell folytatni a feltételekről meg ilyen dolgokról, de hozzászoktam már, és szeretem azt gondolni, hogy viszonylag jól tárgyalok.”